Tips oss: 74 39 60 50
HjemNæringslivAbonnement Annonser GratulasjonerGalleriKontakt

Fremtiden ser lys ut for Norbolig

Publisert: 28.02.2012
Vekst og optimisme danner kulissene for Per Kristian Olaisen og Steinar Moes eiendomsvirksomhet.
Vekst og optimisme danner kulissene for Per Kristian Olaisen og Steinar Moes eiendomsvirksomhet.
RØRVIK: Siden oppstarten i 1996 har Steinar Moe og Norbolig AS prosjektert og solgt drøyt 140 boliger i Vikna og Nærøy. Og flere skal det bli – for folk står i kø for å skaffe seg tak over hodet.


– Er det ikke fantastisk at det er så mye positivt som skjer? Jeg tror ikke det er så mange som har fått opp øynene for hvor viktig det er at vi har et godt og allsidig næringsliv i regionen.

Steinar Moe har reist seg nå, for entusiasmen rundt hus, folk og alt derimellom er, for å si det forsiktig, stor.

– Bolig er den viktigste sparebøssa folk har, og takket være veksten i distriktet har boligene holdt seg godt i verdi, forklarer Moe.

Eiendomsutvikling fra A til Å.
Men la oss gå tilbake til begynnelsen. Tidlig på 90-tallet er den nyutdannede læreren Steinar Moe klar for verden.

– Da jeg var ferdig med utdannelsen hadde jeg kun ett ønske, og det var at jeg ikke skulle jobbe som lærer, forklarer Moe.

Han finansierte studiene gjennom kjøp og salg, og kremmerånden skulle bli bestemmende for det videre karrierevalget. I noen år var det biler som ble omsatt, så tok Skeie Bygg kontakt. Der fikk Moe jobb som selger, etter eget utsagn helt uten kunnskap om boligbygging. Etter en periode så partene at en posisjon i markedet sto ledig – dermed var Norbolig AS født.

– Vi så behovet for et selskap som leverte nøkkelferdige prosjekt. Norbolig tar seg av alt, fra kjøp og opparbeidelse av tomter, via tegning og kalkulering, til salg av den endelige løsningen. Kort sagt er det vi driver med eiendomsutvikling, forklarer Moe.

Siden årtusenskiftet har selskapet vært i full drift, de første åtte årene med Steinar Moe som eneste ansatte. Han legger ikke skjul på at det har vært nok arbeid for én mann.

– Utrolig privilegert
– I begynnelsen var det veldig hektisk. I en periode mistet jeg faktisk deler av hårveksten, noe jeg fikk forklart at skyldtes stress. Men jeg skal ikke skryte på meg at jeg har unormalt lange arbeidsdager. Dessuten: Hva er arbeid og hva er fritid? Jeg er utrolig privilegert som får drive på med dette, og mener selv at jeg har verdens beste jobb. Det er en fryd og en glede!

Den gleden deler han i dag med Per Kristian Olaisen, som siden 2008 har vært ansatt i selskapet.

– Per Kristian er «poteten», og han er mye ute i felten og følger opp prosjektene, forklarer Moe.
I tillegg til filosofiske betraktninger rundt arbeid og fritid, kan eiendomsutvikleren slå fast at virksomheten i tillegg er god butikk. Siden oppstarten i 1996 har Norbolig AS prosjektert og solgt drøyt 140 boliger i Vikna og Nærøy. Hvis vi – riktignok på fullstendig uvitenskaplig grunnlag – regner tre beboere per bolig i snitt, kan vi slå fast at rundt fem prosent av innbyggerne i de to kommunene bor under et Norbolig-tak. Dersom en i tillegg tar i betraktning at en bolig gjerne omsettes med ujevne mellomrom, blir antallet mennesker som bor eller har bodd i et av selskapets prosjekter enda høyere.

Teft og fokus
– Én av årsakene til at vi har lyktes tror jeg at er at vi har hatt teft for behovene i markedet, for vi har truffet temmelig godt med boligprosjektene våre. Dessuten har vi et stort kundefokus. Vi SKAL ha fornøyde kunder!

Det er i seg selv en utfordring, forklarer Moe.

– Det er oss kundene forholder seg til, og da må vi også ta støyten hvis deler av leveransen ikke er tilfredsstillende, sier han.

Slik bør det også være, skal vi tro Moe, for kjøp av bolig er for de aller fleste av oss den største investeringen vi gjør i livet. Og det sterke fokuset lønner seg tydeligvis, for flere av de pågående boligprosjektene er allerede fulltegnet. Enkelte steder er det sågar ventelister.

– Framtida ser veldig lys ut. Vi kan allerede i dag si at 2012 går i pluss. Faktisk vil året bli «all time high», med en forventet omsetning på 36 millioner kroner, avslører Moe.

I tillegg har selskapet allerede ordrer for 2013 som gjør at resultatregnskapet minimum går i null.

Ikke nok tomter
Utbyggingstempoet kunne faktisk vært enda høyere hvis man hadde hatt mer tilgjengelig areal.

– Vår aller største utfordring er tilgangen til egnede tomter. Kommunene er på etterskudd i reguleringsarbeidet. Man kan ikke bare regulere for eneboliger. Det må reguleres mer for tette formål som for eksempel flermannsboliger og rekkehus, sier Moe.

Et mer restriktivt finansmarked legger også sine begrensninger.

– De skjerpede kravene om egenkapital gjør det vanskelig for nyetablerere å komme seg inn i markedet. Det er derfor kjempeviktig at kommunene markedsfører ordningen med startlån. Nærøy har vært en foregangskommune, men fortsatt er det mange som ikke kjenner til ordningen, sier Moe.

Han er likevel forsiktig med kritikken, og gleder seg over at de folkevalgte på begge sider av Nærøysundet nå ser ut til å ha tatt inn over seg tomte-behovene.

– Nylandet blir veldig bra, med flere tomter for tett bebyggelse. Men det haster!

For i mulighetenes marked må tempoet nødvendigvis være høyt.

– Vi bor tross alt i en region med muligheter og optimisme – i et fantastisk land der det meste går på skinner.

Steinar Moe har reist seg på nytt. Entusiasmen smitter, og med ett våkner kremmeren.

– Men du; skulle ikke du kjøpe hus av meg?

Fakta Norbolig AS
Bransje: Prosjektering og salg av fast eiendom
Stiftet: 1996
Hovedkontor: Rørvik
Antall ansatte: 2
Daglig leder: Steinar Moe
Styreleder: Steinar Moe
Eiere: Steinar Moe 33,3 %, Bjørnar Skeie 33,3 %, Svein Kristian Skeie 33,3 %

Nøkkeltall 2011
Driftsinntekter: 5.373.000
Endring driftsinntekter: -44 %
Driftsresultat: 1.221.000
Resultatgrad: 23 %
Ordinært resultat før skatt: 863.000
Egenkapital ca 4.300.000

Nøkkeltall 2010
Driftsinntekter: 9.699.000
Vekst driftsinntekter: 473 %
Driftsresultat: 1.078.000
Resultatgrad: 11 %
Ordinært resultat før skatt: 859.000
Egenkapital: 3.419.000
Bookmark and Share
Velg sted: