Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

I en begrenset periode kan du lese Ytringen gratis på nett.
Ta kontakt på tlf. 74 39 60 50 for å få fortsatt digital tilgang dersom du ikke allerede er abonnent.

Vegard Helland, Harald Magnus Andreassen, Stein Husby, Beate Skillingstad, Marius Gaard og Nicolai Haugan representerer ulike deler av SpareBank1-gruppen som holdt innlegg for ytternamdalsk næringsliv i Norveg på tirsdag.

Har tro på laksemarkedet også de neste to årene

Sjømatanalytiker Marius Gaard i SpareBank1 Markeds har tro på et sterkt laksemarked også i de to kommende årene. Det fortalte han da SpareBank1 stilte med flere av sine toppfolk på et lunsjmøte i Rørvik denne uka.

Nyheter · Publisert 14:15, 2 jul 2018

Marius Gaard regnes som en av landets aller fremste analytikere av laksemarkedet. Han og flere andre fra SpareBank1 Markeds og SpareBank1 SMN holdt innlegg for lokalt næringsliv i Ytre Namdal på tirsdag. Gaard tok spesielt for seg laksepriser og interessen for lakseaksjer på børsen.

– Det ser ut til at markedet vil holde seg bra i to år fram i tid. Noe lenger enn det er det ikke mulig å si noe om, sa Gaard til de frammøtte fra både oppdrettsnæringen og andre deler av ytternamdalsk næringsliv som hadde tatt turen til Norveg på tirsdag.

Etter den siste store lavkonjunkturen i laksenæringen for rundt femten år siden har det stort sett vært vekst i lakseprisene. Noen nedturer har de vært, men de nedgangene i prisene som har vært har aldri gått lavere enn det som tidligere har vært topper. Det vil si at at prisene aldri har gått mer ned enn det som var toppen 3-4 år tidligere som følge av vekst i produksjonen. Fram til 2013 så har økte priser blitt kompensert med økt produksjon. Nå er produksjontaket nådd og det har ført til at prisene har holdt seg relativt høye. Nå er det gjennom auksjonene som nettopp er gjennomført åpnet for økt produksjon, men ikke så mye at det vil gi en stor nedgang i prisene basert på etterspørsel. Derfor tror analytikeren at lakseprisene fortsatt vil være høye i alle fall fram mot 2020. Marius Gaard sa at selv om det på verdensmarkedet kommer til flere aktører, som blant annet Island, Øst-Canada og nye areal i Chile så vil veksten være moderat på verdensbasis.

I sitt innlegg så pekte analytikeren også på de lakseauksjonene som nettopp har vært. Han tror at de høye prisene som ble oppnådd for de økte tillatelsene som ble lagt ut nå er et signal på stor optimisme i næringen og han tror de som har investert i økte kvoter vil kunne tjene inn det de har brukt i løpet av bare noen få år.

Foruten innlegget fra Marius Gaard så fikk de frammøtte på lunsjmøtet i Norveg på tirsdag en del råd og informasjon om dagens finansmarked fra bankens øvrige representanter. Blant dem to utflyttede viknaværinger. Det var Stein Husby og Harald Magnus Andreassen. Husby er administrerende direktør for SpareBank1 Markeds, mens Harald Magnus Andreassen er sjefsøkonom i samme selskap og blir ofte trukket fram som en av landets aller fremste finansanalytikere. Han har vært mye brukt i media for å analysere finansmarkedet, og for ytternamdalingene så kom han med gode spådommer om framtiden for nærområdet.

– Hver gang jeg kommer til Rørvik så har det kommet opp nye bygg og det er ny aktivitet. Det er heller ikke noe som tyder på at dette ikke vil fortsette, sa Harald Magnus Andreassen. Andreassen tok også for seg rentenivået - som han tror vil gå litt opp, samt boligpriser. Sjeføkonomen er blant de som oftest har uttalt seg om boligprisene her i landet, og han utelukker ikke at det kan bli en sprekk i boligmarkedet her i landet, selv om han ikke garanterer at den vil komme.

– Det er en fare for at prisene kan falle med 20-40 prosent, fordi det har skjedd før, men det trenger ikke å blir slik. Slik er det også i aksjemarkedet, sa Andreassen som viser til at økonomien går i sykluser, og det gjenspeiler både aksjemarkedet og boligmarkedet.

Harald Magnus Andreassen, som opprinnelig er fra Rørvik er en av landets fremste finansanalytikere og han tok for seg blant annet renteutvikling og boligpriser og generelle svingninger i økonomien.

– Det dreneres som aldri før

For noen år siden begynte Vikna kommune å gi tilskudd til drenering av dyrket jord. Den grønne næringen på Vikna har gravd mange mil med grøfter med den støtten i ryggen. mandag 18:36

Ny båt til Emilsen Fisk

Emilsen Fisk fikk nylig overlevert en ny hurtiggående lokalitetsbåt. Leverandørene opplyser at dette vil effektivisere transporten til og fra lokalitetene til det viknabaserte... mandag 09:57

Fusjonen mellom AQS AS og KB Dykk AS er gjennomført

Fusjonen mellom flatangerselskapet AQS AS og ytternamdalske KB Dykk AS ble gjennomført på torsdag. Dermed har Namdalskysten fått et av landets aller største leverandører av... fredag 12:58

Ber om redusert eiendomsskatt

Eierne av Abelvær gård har søkt Nærøy kommune om å få fritak for eller redusert eiendomsskatten. Rådmannen i Nærøy går inn for at eiendomsskatten kan halveres på bakgrunn av... fredag 08:15

Krevende å få bygd opp veien igjen

Det kan ennå gå lang tid før veien som raste ut nord for Kvernan i Årsetfjorden blir bygd opp igjen. Vegvesenet melder at det ikke er trygt å gå inn i området med arbeidsfolk ennå. torsdag 14:54