Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

I en begrenset periode kan du lese Ytringen gratis på nett.
Ta kontakt på tlf. 74 39 60 50 for å få fortsatt digital tilgang dersom du ikke allerede er abonnent.

Nestleder i Norsk Charolais Hans Otto Helstad, produsent Bertil Nyheim, George Crocombe og John Morris på befaring i Gaute Måøys fjøs.

Storbønder på visitt i YN

Mandag hadde distriktet besøk av rundt 40 bønder fra rundt om i verden. Grunnen for besøket er kjøttferasen charolais og foreningen Norsk Charolais, som har to lokale personer i Landsstyret.

Nyheter · Publisert 10:15, 10 jul 2018

Besøket som var hjemme hos Inger Lise og Gaute Måøy kom fra Australia, Canada, England, USA og Ungarn, og kom til Norge etter en ukes tid i Sverige.

– Det har vært verdenskongress i charolaismiljøet i Sverige, gjengen kom, fra Sverige til Stjørdal i går, hvor de hadde to gårdsbesøk. Det er spesielt artig å vise fram distriktet vårt, jeg tror nok de skal få med seg noen flotte inntrykk i løpet av dagen, sier Hans Otto Helstad.

Store kontraster

Gaute Måøy fortalte innledningsvis om eget bruk, og hvordan de valgte å kjøpe nabogården og utvide da et ras tok hjemgården i 2005. Nå bygger paret en ny fjøsbygning for å huse charolaisbesetningen.

Han forklarte at deres besetning var ute i cirka fire måneder i året, noe som fikk reaksjoner fra bøndene fra varmere strøk.

– Jeg har aldri hatt en fjøsbygning, mine dyr har gått ute hele året, forteller 87 år gamle George Crocombe fra Australia.

Han poengterer at han er pensjonist nå, men har drevet stort med kveg.

– Jeg hadde 236 melkekyr og 1000 angus/charolais. Men jeg pensjonerte meg for to år siden, smiler Crocombe.

John Morris fra England er nødt til å sette sine dyr innendørs, men mener også han har bedre forutsetninger enn bøndene i Ytre Namdal for å drive produksjon av kjøtt.

– Vi har varmere somre enn dere, men vi er nødt til å ha dyra innendørs vinterstid grunnet mye regn. I dag er jeg kårkall på 78 år, men jeg har drevet gård hele mitt liv,
300 charolais og 1400 årssøyer, forteller Morris.

– De hadde nok hatt en helt annen matpris om de hadde hatt vårt klima, konkluderer Alf Roger Arnø.

Imponert over drifta

Med sine 87 år er Gorge Crocombe en erfaren mann, og han lot seg imponere over hvor rent og velorganisert den norske bonden har det rundt seg.

– Det er rett og slett vakkert, her er det ingen gamle traktorer og annet skrot som står og skjemmer ut nærmiljøet. Der har vi andre virkelig noe å lære, mener han.

Leder i Norsk Charolais, Trond Vidar Berge har vært med som reisefølge siden besøket kom til Norge.

– Det som er moro er at
de fleste av disse bor mer desentralisert enn oss, men brukene deres er digre, sier han.

Etter besøket hos Inger Lise og Gaute Måøy gikk turen til Hundhammerfjellet og Sandøya for å se hvordan Maren og Alf Roger Arnøs besetning trives i havgapet.

Måltidene ble besørget av Thomas Valø og Sørensen brygge, før Hurtigruten ble returtransport fra Rørvik mandag kveld.

– Det dreneres som aldri før

For noen år siden begynte Vikna kommune å gi tilskudd til drenering av dyrket jord. Den grønne næringen på Vikna har gravd mange mil med grøfter med den støtten i ryggen. mandag 18:36

Ny båt til Emilsen Fisk

Emilsen Fisk fikk nylig overlevert en ny hurtiggående lokalitetsbåt. Leverandørene opplyser at dette vil effektivisere transporten til og fra lokalitetene til det viknabaserte... mandag 09:57

Fusjonen mellom AQS AS og KB Dykk AS er gjennomført

Fusjonen mellom flatangerselskapet AQS AS og ytternamdalske KB Dykk AS ble gjennomført på torsdag. Dermed har Namdalskysten fått et av landets aller største leverandører av... fredag 12:58

Ber om redusert eiendomsskatt

Eierne av Abelvær gård har søkt Nærøy kommune om å få fritak for eller redusert eiendomsskatten. Rådmannen i Nærøy går inn for at eiendomsskatten kan halveres på bakgrunn av... fredag 08:15

Krevende å få bygd opp veien igjen

Det kan ennå gå lang tid før veien som raste ut nord for Kvernan i Årsetfjorden blir bygd opp igjen. Vegvesenet melder at det ikke er trygt å gå inn i området med arbeidsfolk ennå. torsdag 14:54