Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Koronanytt - 28. januar

Åpen · Publisert 08:56, 28 okt 2020

Nøkkeltall for Norge:

Antall smittede: 61.961, +367
Antall døde: 556
Innlagt på sykehus: 121
Innlagt på respirator: 23

Kommuner med aktiv smitte

Trondheim: 79 smittet, totalt 1944 tilfeller, +5
Stjørdal: 10 smittet, totalt 279 tilfeller, +1
Verdal: 42 smittet, totalt 146 tilfeller
Levanger: 13 smittet, totalt 141 tilfeller, +2
Steinkjer: 10 smittet, totalt 104 tilfeller, +1
Hitra: 7 smittet, totalt 101 tilfeller
Inderøy: 8 smittet, totalt 94 tilfeller
Malvik: 5 smittet, totalt 91 tilfeller, +1
Namsos: 11 smittet, totalt 71 tilfeller
Melhus: 2 smittet, totalt 65 tilfeller
Orkland: 3 smittet, totalt 52 tilfeller
Oppdal: 3 smittet, totalt 38 tilfeller

Grong: 24 smittet, totalt 31 tilfeller, +7
Skaun: 1 smittet, totalt 30 tilfeller

Indre Fosen: 1 smittet, totalt 23 tilfeller

Midtre Gauldal, 1 smittet, totalt 21 tilfeller, +1
Heim: 1 smittet, totalt 17 tilfeller
Frøya: 1 smittet, totalt 15 tilfeller
Åfjord: 1 smittet, totalt 11 tilfeller
Nærøysund: 2 smittet, totalt 7 tilfeller
Meråker: 2 smittet, totalt 6 tilfeller
Høylandet: 1 smittet, totalt 6 tilfeller

Snåsa: 1 smittet, totalt 3 tilfeller

Kommuner med tidligere smittetilfeller

Frosta: 37
Ørland: 37
Indre Fosen: 22
Midtre Gauldal: 20
Rennebu: 19
Overhalla: 15
Selbu: 11
Lierne: 5
Osen: 5
Flatanger: 4
Holtålen: 3
Snåsa: 2
Røros: 2
Tydal: 1

Brønnøy: 11

Grane: 5
Bindal: 1

Kilde: fhi.no, vg.no

Les også:

Nytt koronatilfelle registrert i Nærøysund

Testet positivt for korona

Viderefører de fleste nasjonale tiltakene, men gir lettelser for barn og unge

Det globale reiserådet forlenges fra 15. januar til 1. mars.

Smittesituasjonen globalt, usikkerhet rundt utvikling av pandemien, kapasitet i de ulike lands helsevesen og andre lands reiserestriksjoner er faktorer som vurderes. I tillegg veier regjeringens prioritering av å begrense smitte fra utlandet tungt.

- Selv om vi har forholdt oss til pandemien i snart ett år, er vi fortsatt langt unna en normalsituasjon og smittesituasjonen endrer seg raskt. Derfor velger vi å videreføre det globale reiserådet som fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Vi fortsetter å gjøre unntak for land i EØS/Schengen-området som har tilstrekkelig lav smittespredning. Det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

Per i dag er det kun noen få områder i Finland det er gjort unntak for. I EØS/Schengen-området fraråder Utenriksdepartementet reiser som ikke er strengt nødvendige til Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland. Se FHIs liste. Vurdering av unntak fra reiserådet for land med tilstrekkelig lav smittespredning i EØS/Schengen-området vil fortsatt gjøres ukentlig.

Oppfordrer til ikke å bruke skolebussen i Bindal

Ber alle som besøker Leka teste seg

Nye restriksjoner fra Regjeringen

YNVS og Val går til rødt nivå

Testplikt for reisende til Norge

Regjeringen innfører plikt til å teste seg for covid-19 for innreisende til Norge fra 2. januar 2021. Testen skal gjøres så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst. De reisende må reise inn i Norge via grensestasjoner med testing, eventuelt til grensestasjoner med politikontroll. Flere mindre grensestasjoner vil bli stengt.

For mer informasjon om testplikten, se pressemelding om saken.

Enda et nytt tilfelle i Nærøysund

Det fjerde tilfellet i kommunen er registrert. Les hele saken her.

Nytt koronatilfelle påvist i Nærøysund

En person i Nærøysund har fått påvist smitte av covid-19, melder Nærøysund kommune på sin nettside. Smittesporing er gjennomført og det er kjent smittevei via utlandet. Vedkommende har vært i karantene etter ankomst landet og har ikke hatt annen kontakt lokalt enn andre i husstanden. Det er derfor kontroll på smitten.

Dette er det tredje påviste tilfellet av koronasmitte i Nærøysund.

Selv om det er kontroll på smitten i dette tilfellet så er smittetrykket økende i deler av Trøndelag for øvrig. Oppfordringen fra Nærøysund kommune er derfor at folk må begrense sosial omgang i jula. Dette vil i tillegg til fortsatt fokus på hånd- og hostehygiene, samt å holde god sosial avstand kunne bidra til å holde smitten nede i Nærøysund.

Smitte i Bindal

Ved rutinemessig smittesporing testet en person fra Bindal positivt for Covid-19 den 21.12.20. Det var kjent smittekilde utenfor kommunen. Smittesporing lokalt er foretatt, og kommunen har så langt kontroll på situasjonen, opplyser ordfører Britt Helstad i en pressemelding.

Dette er det første tilfellet med påvist smitte i Bindal kommune.

Den smittede er bosatt i Bindal og er isolert i eget hjem. Nærkontaktene er satt i karantene.

Ekstra midler til kommuner med høy arbeidsledighet

Stortinget bevilger 250 millioner kroner, slik at kommunene kan kompensere lokalt næringsliv som rammes hardt av pandemien. Les pressemeldingen her.

Covid-19 som årsak for fritak av forsinkelsesgebyr

Regnskapsregisteret kan godta covid-19 som årsak i søknader om fritak av forsinkelsesgebyr, melder Regjeringen i en pressemelding 18. desember. Les saken her.

Endringer i reglene om karantenehotell

Regjeringen endrer covid-19-forskriften om karantenehotell. Den viktigste endringen er at personer som har et annet formål med oppholdet enn arbeid eller oppdrag og kan dokumentere at de har et annet egnet oppholdssted for karantene, ikke må på karantenehotell.

Noen av reglene knyttet til karantenehotellene har fått kritikk og oppleves som urettferdige. Det har jeg forståelse for. Derfor har vi nå endret flere av dem, og jeg håper at dette kan gjøre reisen hjem til jul enklere. Samtidig må alle huske å gjennomføre karantenen i tråd med smittevernreglene, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding 13. desember.Les hele pressemeldingen her.

Må ha smitteverntiltak også i julen

Det er nødvendig med smittevernstiltak også i julen, men regjeringen lemper på noen tiltak for at folk skal kunne feire jul og nyttår litt mer som normalt.

– Julen er jo en tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år. Samtidig er vi bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding 2. desember.

Anbefalinger

Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden. Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår. På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden. Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram. Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre. Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Disse anbefalingene gjelder for hele landet.

– Når vi åpner opp for flere gjester to dager i høytiden, forutsetter det at alle er flinke til å holde minst en meters avstand og begrense antall sosiale kontakter gjennom perioden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Kirkevandring

Regjeringen vil legge til rette for åpne kirker med kirkevandring i julen. Det betyr at folk får komme inn i kirkerommet, tenne et lys og høre på musikken som spilles. Forutsetningen er at det legges til rette for at det alltid er mulig å holde avstand til hverandre, at det ikke er mer enn 50 stykker til stede samtidig og at man registrerer hvem som går ut og inn av kirken. Det forutsetter også at kirken er stor nok til at alle smittevernreglene kan overholdes.

Reisehjemtiljul–ennødvendigreise

– Regjeringen anbefaler å unngå unødvendige reiser innenlands og utenlands. Reiser i julen kan for mange, med rette, sies å være nødvendige. Alternativet ville vært en jul uten familien. La meg likevel understreke: Dette er ikke julen for å reise utenlands, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Mange bruker vanligvis juleferien til å besøke familie som bor i andre land. Det er en reell fare for at de som velger å reise ut, bringer med seg smitte tilbake. Hvis du velger å reise utenlands i julen, må du følge reglene når du kommer hjem. Du skal i 10 dagers karantene etter å ha vært i et rødt land.

Sårbaregrupperogensomme

Regjeringen har i år bevilget 25 millioner kroner i ekstra midler til juleaktiviteter og hjelpetjenester.

– Jeg håper alle husker på å inkludere dem de vet er alene i adventstiden og i julen. Det viktigste er kanskje det som ikke koster noe. En invitasjon til en kort tur, en samtale på telefon eller video, sier Solberg.

Regjeringen oppfordrer frivillige organisasjoner som arrangerer alternative jule- og nyttårsfeiringer til å gjennomføre sine arrangementer så lenge anbefalte smitteverntiltak følges. Det vil de fleste steder bety at organisasjonene kan samle inntil 50 personer samtidig innendørs, med èn meters avstand.

Anbefaling fra Regjeringen - Hold dere hjemme

I en pressemelding 5. november anbefaler regjeringa minst mulig sosial kontakt. Les hele pressemeldingen her.

Strammer inn på koronabestemmelsene

Regjeringen la frem nye nasjonale tiltak 26. oktober for å begrense spredningen av koronaviruset, og statsminister Erna Solberg er urolig over de stadig økende tallene i Europa. Les mer her.

Nytt smittetilfelle i Nærøysund

Nærøysund kommune har fått melding om at en utenlandsk arbeider som oppholder seg i kommunen testet positivt på covid-19 ved ankomst til landet. Vedkommende er i isolasjon og hans medreisende er plassert i karantene. Les hele saken her.

Smittet i Bindal

Bindal har fått påvist koronasmitte i kommunen. Les hele saken her.

Smittet i Nærøysund

Det er en smittet med bostedsadresse i Nærøysund ifølge statistikken til VG. Kommuneoverlege Sabine Moshövel beroliger ytterdistriktets beboere med at det ikke er kommet inn noen beskjed om smitte i kommunen. Det er mest sannsynlig en student med boadresse i Nærøysund som oppholder seg andre steder i landet.

Lettelser i smittevernstiltak

Det blir enkelte lettelser i de nasjonale smitteverntiltakene, opplyses det fra Regjeringen i en pressemelding 30. september. Samtidig må kommunene vurdere strengere tiltak lokalt der smittepresset er høyt.

Fra 12. oktober åpner regjeringen for følgende:

- En trinnvis gjenåpning av breddeidretten for voksne.

- Nasjonal skjenkestopp ved midnatt oppheves.

- Inntil 600 personer kan være til stede samtidig på utendørsarrangementer, fordelt på grupper på inntil 200 personer.

- Det blir tilstrekkelig med ett sete mellom personer på arrangementer med fastmonterte seter.

Les hele pressemeldingen her.

Endring i reiseråd for Slovakia, Ungarn, Sverige og Finland

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Slovakia og Ungarn, samt til regionene Jämtland og Örebro i Sverige, Syddanmark i Danmark og regionen Kajanaland (Kainuu) i Finland. Endringen vil gjelde fra midnatt, natt til 12. september, opplyser utenriksdepartementet i en pressemelding 9. september. Les hele saken her.

Endring i reiseråd for Italia, Slovenia og Sverige

Det frarådes reiser som ikke er strengt nødvendige til Italia og Slovenia, Vatikanstaten og San Marino, melder Utenriksdirektoratet i en pressemelding 3. september.

FHI anbefaler samtidig å fjerne innreisekarantenen for Kypros og flere regioner i Sverige.Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland og Västerbotten i Sverige samt regionen Sjælland i Danmark går alle fra rødt til gult på smittekartet.

Endringene trer i kraft fra og med midnatt natt til lørdag 5. september. Les hele pressemeldingen her.

Endring i reiseråd for Tyskland og Liechenstein

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Tyskland og Liechtenstein, samt regionene Kalmar og Västerbotten i Sverige. Reisende fra disse landene og regionene som kommer til Norge fra og med 29. august blir ilagt ti dagers karantene, melder Utenriksdepartementet. Les hele saken her.

Endring i reiseråd fra 22. august

Hellas, Irland, Storbritannia og Østerrike går fra gult til rødt på natt til lørdag 22. august. Det samme gjelder regionen Hovedstaden i Danmark. Norrbotten i Sverige blir endret fra rødt til gult, melder Folkehelseinstituttet. Les hele saken her.

USA hastegodkjenner ny behandlingsmetode

USA har hastegodkjent bruk av blodplasma for å behandle alvorlig syke coronapasienter – kort tid etter at Donald Trump anklaget tilsynet for å holde tilbake godkjenninger av politiske grunner, melder VG. Les hele saken her.

Svindlerne utnytter koronapandemien

Pass deg for falske oppringninger om smittesporing hvor de ber om kortbetaling melder nettsiden Din side. Les hele saken her.

Regjeringen gjør endringer i covid-19- forskriften: Mulighet for kohortinndeling på arrangementer som varer over lengre tid.

I en pressemelding fra nærings- og fiskeridepartementet meldes det at ved arrangementer som varer over lengre tid, som varemesser og idrettsarrangementer, kan deltakere deles inn i kohorter med to hundre i hver. Disse kan skiftes ut i løpet av arrangementet. Dette skal kunne gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte, slik at personer i ulike kohorter ikke kommer i nærkontakt med hverandre når de kommer og når de drar. Antallsbegrensningen på 200 for arrangementer gjelder fortsatt.

– Disse endringene gjør det lettere å spre gjestene utover en lengre periode, slik at reglene blir enklere å praktisere for arrangementer som strekker seg over flere timer eller dager, for eksempel messer og utstillinger. Kohortinndelingen innebærer at det samlet sett kan være flere enn 200 deltagere i et arrangement som varer over lengre tid. Men dette gjelder så lenge det aldri er flere enn 200 deltagere samtidig på arrangementet. Gruppene med 200 deltagere skiftes ut på en smittevernfaglig forsvarlig måte, og uten å komme i kontakt med hverandre, sier næringsminister Iselin Nybø.

Det avgjørende er hvor mange som er til stede i et bestemt tidsrom, og ikke det samlete besøkstallet under arrangementet. Arrangører skal gjennomføre en risikovurdering av arrangementet, slik det er beskrevet i Folkehelseinstituttets veileder. Arrangørene må blant annet ha oversikt over deltakerne og legge til rette for at de som er til stede kan holde minst 1 meters avstand til andre som ikke er i samme husstand.

Endringene i forskriften ligger her.

Alle grønne land blir gule – unngå alle unødvendige reiser til utlandet

På grunn av økt smitteimport til Norge og økende covid-19-smitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Det vil ikke være karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør unngås.

– Alle utenlandsreiser er forbundet med smitterisiko, selv reiser til land der Norge ikke krever karantene ved innreise. Dermed mener vi det ikke er grunnlag for å kalle noe land for grønt nå. Det er viktig at vi tenker gjennom om en reise virkelig er nødvendig, også en reise til land uten karanteneplikt sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Flere røde land

Flere land og regioner i Norden har økt smitte og blir røde. Karanteneplikten for de nye landene og regionene i Norden inntrer fra midnatt natt til lørdag.

– Selv om karantenebestemmelsen ikke inntrer før natt til lørdag, vil det å reise til for eksempel de svenske regionene for å handle være i strid med regjeringens råd om å unngå unødvendige utenlandsreiser. Risikoen for å bli smittet i køen i Systembolaget er ikke verd prisen. Du risiker å bli smittet og å smitte andre, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Se gjeldende kart og kriterier (Folkehelseinstituttet) og reiseråd fra Utenriksdepartementet.

Teststasjoner på grensen

Regjeringen mener det er behov for å minske risikoen for import av smitte til Norge uten å stenge grensene. Å stenge grensene vil få store konsekvenser for mange arbeidsplasser i Norge. Derfor vil de som kommer til Norge fra både gule og røde land, få tilbud om å teste seg gratis.

– Vi etablerer nå testsentre på utvalgte flyplasser, grenseoverganger og havner i hele Norge. Staten dekker kostnadene knyttet til etablering og drift av disse testsentrene, fastslår Høie i pressemeldingen.

All helsehjelp i Norge er som hovedregel basert på frivillighet. Testing ved ankomst vil dermed være frivillig.

Nasjonalt smittesporingsteam

Smittesporing er krevende og viktig for å ha kontroll på smittespredningen. Det er kommunene som har ansvar for det helhetlige smittevernarbeidet på lokalt nivå, og skal ha planer for hvordan kommunen selv og i samarbeid med andre forsvarlig håndterer lokale utbrudd. Mange utbrudd har involvert flere kommuner, og det er avdekket et behov for å samordne håndteringen.

– Smittesporing er spesielt viktig nå som vi har åpnet samfunnet igjen. Regjeringen vil derfor styrke smittesporingsenheten ved Folkehelseinstituttet ved å etablere et nasjonalt smittesportingsteam. Det skal bistå kommunene ved store utbrudd, bidra til å håndtere smitteoppsporing av utenlandske statsborgere og koordinere smittesporing på tvers av kommuner og fylkesgrenser, og på fly og skip, sier statsminister Erna Solberg i pressemeldingen.

Regjeringen innfører fra i dag igjen karanteneplikt for alle nærkontakter til en bekreftet smittet person. Karanteneplikten vil dermed igjen vil gjelde alle som har hatt nærkontakt med en smittet person – og ikke bare hustandsmedlemmer.

Forlenger cruiseinnstramninger

Covid-19-utbruddet på Hurtigruten gjorde at regjeringen midlertidig måtte gjøre innstramninger i cruisetrafikken for å stoppe smittespredningen. Skip med flere enn til sammen 100 personer (passasjer og mannskap) om bord får ikke gå i land i norske havner eller på Svalbard.

Da reglene om innstramning ble innført mandag 3. august, skulle dette gjelde i minst 14 dager. Det viser seg at det er behov for å forlenge dette i én uke.

– Vi gjør dette mens vi undersøker hva som sviktet under smitteutbruddet på Hurtigruten, og hva som bør gjøres for å hindre at noe lignende skjer igjen. Innstrammingen gjelder kun cruisetrafikk, ikke båter i ruter, det vil si ferger mellom Norge og kontinentet og langs norskekysten sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Anbefaler munnbind på fulle busser og tog i Oslo og Indre Østfold-regionen

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo kommune og bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold fra mandag av bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meter avstand. Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes.

– Bruk av munnbind erstatter ikke rådet om å holde minst en meter avstand til andre. Avstand beskytter mye bedre enn munnbind. Vi anbefaler munnbind som en ekstra beskyttelse når det er vanskelig å holde en meter avstand på kollektivtransport. De grunnleggende smittevernrådene om å holde seg hjemme når man er syk, vaske hendene godt og teste seg hvis man har symptomer er fortsatt like viktige, sier Høie i en pressemelding.

– Du kan bruke engangsmunnbind eller tøymunnbind, enten hjemmesydde eller kjøpte. Tøymunnbind kan vaskes og brukes flere ganger, og vil være et rimeligere og mer miljøvennlig alternativ enn medisinske munnbind som må kastes etter en gangs bruk. Den beskyttende effekten av munnbind er anslått til å være 40 prosent, mens det å holde minst én meter avstand er anslått å redusere risikoen for smitte med 80 prosent. Meteren er altså viktigere enn munnbindet, påpeker Høie.

Barn som går på barnetrinnet (1. – 7. klasse) og de som er yngre enn dette anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

Hindrer smitte uten symptomer

Anbefalingen om munnbind på fulle busser, tog og trikker når det ikke er mulig å holde én meter avstand er basert på råd fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet. De har gått gjennom oppdatert forskning på munnbind. Munnbind hindrer først og fremst at smittsomme personer uten symptomer smitter andre.

– Mange bruker ikke munnbind og tøymunnbind riktig. Derfor vil Helsedirektoratet gå ut med informasjon til befolkningen om riktig bruk. De har også lagt ut en oppskrift på hvordan man kan sy munnbind selv, sier Høie.

Anbefalingen om bruk av munnbind ved trengsel på offentlig transport i Oslo kommune og i bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold gjelder i første omgang fra mandag 17. august og to uker fremover.

Les Helsedirektoratets anbefalinger for bruk av munnbind

Kilde: regjeringen.no

Leserinnlegg
På fremsiden nå
Ytring - les folkets meninger
Fiskeri & havbruk
Kjentfolk

Otilje 8 år

Kjentfolk onsdag 09:44
Rett fra levra

Hvem er Bindal kommune til for?

Kommentar torsdag 06:43
Smånytt

Bartebil legges ned i april

Notis onsdag 10:36

Innstilte ferger

Notis onsdag 19:20