Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Hele gjengen samlet foran Fru Haugans hotell i Mosjøen.

Begivenhetsrik tur for LHL-medlemmer

LHL Nærøy og Vikna har vært på en begivenhetsrik tur til Træna og Lovund. Her forteller de selv om turen.

Helg · Publisert 10:38, 6 sep 2019

34 spente og forventningsfulle deltagere gikk om bord i Henry Flosands buss med sjåfør Sturla Fjær, mandags morgen. Avgang fra Rørvik kl. 07.00 via Ottersøy kl. 07.10, Sjånes kl. 07.25, Kolvereid kl. 07.40 og Foldereid kl. 08.15. Første stopp var ved Harran Kro, hvor vi fikk kaffe/te og påsmurt rundstykke. Alt sto klart da vi kom, så det vart ingen venting på servering.

Turen gikk videre i litt trykkende vær, skodde og regn, men håpet om opplett til kvelds hadde vi. Lunsjpause på Fru Haugans Hotell i Mosjøen, og så videre til Sandnessjøen.

Ved ankomst Sandessjøen fikk vi beskjed fra Sturla om at «no slæppe eg dokk fri», og da vart det litt butikk-titting og kafe`-besøk før vi entret hurtigbåten «Rypøy» som fraktet oss via Nesna, Stokkvågen, Onøy og Sleneset til Lovund. Sturla og fru Anne Lise kjørte videre med bussen, en tur på ca. 10 mil og 2 ferger for å komme ut til Lovund.

På kaia i Lovund vart vi møtt av bil som skulle frakte bagasjen opp til Hotell Lovund. De som var dårligst til beins fikk biltransport. Flott spasertur på 10 små minutter, hvor vi beundret hus og hager, folk og ikke minst LOVUNDFJELLET.

Vi vart tatt godt imot, fikk utlevert nøkler til hotellrom eller rorbuer. 3-retters middag (forrett kveitebuljong, hovedrett grillet laks, dessert nyrkrem) fikk vi umiddelbart etter innsjekking. De fleste av oss var nok litt slitne etter en dag i buss, så kvelden ble rolig, vi takket for dagen oppe på takterrassen i solnedgangen.

Tirsdag våkna vi til lett overskyet men fint vær. Litt dis uti havet, men det ble bedre utover formiddagen. Etter frokost fikk vi guiding på Lovund, av Sivert Olaisen (som er hotelldirektør på Lovund). Han viste oss Lovund-ura hvor lundefuglene hekker (dessverre var vi 14 dager for seint ute til å få se lundene). Vi kjørte rundt om på Lovund, fikk historien om øya, og god innføring i NovaSea sin betydning for samfunnet. Lakseoppdrett er jo det de lever av, og det som skaffer Lovund og beboerne inntekt og midler. Skolen på øya har 80 unger, og barnehagen har 50 unger. Ikke dårlig for et samfunn med ca. 500 innbyggere. (Det må nevnes at direktøren på NovaSea har eget helikopter, som han benytter for å kunne rekke lunsjmøter i Oslo blant annet uten å måtte være borte hele dagen).

Etter lunsj venta det båttransport ut til Træna. Litt dønninger på utover tur, men ingen ble sjuke.

Torgrim Olaisen (far til Sivert) var guide her. Vi fikk litt sightseeing fra båten før ilandstiging. Der fikk de som ønsket det transport med bil rundt (Sturla måtte være sjåfør og guide for dem). Vi andre hengte oss på Torgrim, og gikk en runde i Trænas gater og hager. Tilbake i båten etter rusleturen/kjøreturen fikk vi kaffe og kanelboller. No bars det ut til Sanna, og kirkehelleren. De som ønsket gikk opp til helleren, noen valgte å være igjen om bord i båten (de fikk en tur med båten for å se helleren fra sjøsida), andre gikk og kikka på bebyggelsa. Her ute er det i dag kun to bebodde hus, resten er feriehus.

Etter å ha kikka oss rundt på Sanna, gikk båten tilbake til Lovund, hvor vi fikk nok en 3-retters middag servert.

Onsdagen våkna vi til strålende sol og 24 grader. Etter frokost fikk vi omvisning på Kystkultursenteret, og de som ville dro til motormuseet. Så ble det 2 timer om bord på ferga til Stokkvågen, og for ei fantastisk overfart. Fergeskipperen kjørte inn Kvarøysundet speilblankt hav ga denne muligheten.

Videre kjørte han også gjennom Aldersundet for at vi skulle få se der. Vi fikk en fantastisk flott tur. Vi fikk karbonader til lunsj om bord.

Fra Stokkvågen gikk reisa til Mo i Rana, hvor vi fikk en times pause. Her var det 28 grader, og softissalget økte i kiosken da vi kom. Videre fra Mo gikk turen over Korgenfjellet. Der tok vi en kaffepause, og noen havna helt på bærtur. God vind på fjellet, så sjøl om gradestokken viste 23 grader, var det greit å inn i bussen igjen.

Siste overnatting på turen var på Fru Haugans Hotell i Mosjøen, og etter innsjekk fikk vi middagsbuffe.

Torsdag morgen etter frokost starta heimturen. Vi stoppa som snarest i Laksforsen, og kjørte så via Tosbotnet og Brønnøysund. Kafferast på Tosenfjellet i strålende sol og 22 grader. Lunsj/middag på `Cred` i Brønnøysund. Da vi ankom Vennesund og fergetur hadde regnet møtt oss. Siste etappen heim gikk rolig og greit.

Sturla og Anne Lise skal ha stor takk for kaffeservering underveis. God informasjon i bussen fra Sturla, som hadde noen gullkorn på lager rett som det var.

Med vennlig hilsen

LHL Nærøy

v/ Guri Minnie Sagvik

Fra vrak til utstillingsglans

Det er 20. mars og året et 1943. Tre tyske jagerfly er på vei over Vikna da det ene plutselig faller ut av formasjon. Noe er galt. Om bord sitter 21-åringen Günther Seraphim.... torsdag 15:21

Eskil tilbringer dagene i havna

27 år gamle Eskil Kvalø Lindgjerdet ble sykmeldt da korona meldte sin adkomst. Grunnet en alvorlig hjertediagnose var han nødt til å holde god avstand til andre, men Eskil har... mandag 11:40

Vil få flere ut i naturen

Trosopplæringen i Ytre Namdal ønsker at folk skal gå turer i nærmiljøet. Nå har de ordnet sporløyper rundt om i Nærøysund kommune for å få til nettopp det. lørdag 17:30

Panteinntektene er viktige for idrettslagene

I fjor samlet Kolvereid IL inn pant for nesten 70 000 kroner. Nå opplever de svikt i inntekter på grunn av korona. lørdag 13:30
På forsiden nå:

Løfter Sveli ytterligere fram i lyset

Forfatteren Arvid Sveli ville ha fylt 100 år i år, og i den forbindelse kan trioen Magne Olav Aarsand Brevik, Bjørn Peder Johansen og Trond Nilsen nå presentere forfatterens... fredag 10:13

Arbeidsledigheten går ned

Tirsdag 2. juni var det registrert 25 630 arbeidssøkere i Trøndelag. Det er 1 351 færre enn ved utgangen av mai. fredag 09:24