Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Marius finner glede i å holde gårdsdrifta ved like, og han liker å kalle seg for hobbybonde. Foto: privat

Drømmen oppfylt - Marius lever det gode liv i Gravvik

Marius Ivan Eiternes kan ikke huske annet enn at målet hans var å bli boende i Gravvik og drive heimgården videre. Selv om han nå har et annet yrke så er han også hobbybonde, og trives utmerket på gården Eiternes.

Helg · Publisert 21:29, 10 sep 2021

Det er et ordtak som sier: « å få det inn med morsmelka», og det er mye sant i det. Helt fra Marius kunne å gå, var han mang en gang rmed farfar i fjøset og ut på jordene. Kanskje ble den første spiren som bonde allerede sådd da.

Årene gikk og Marius sier han i hele sin barndom har hatt følelsen av at han skulle drive gården videre, etter sin far, noe han også selv har ønsket. Det skulle imidlertid vise seg at slik jordbruket utviklet seg så ble det ikke lønnsomt å drive en gård av denne størrelsen, og man var helt avhengig av å ha en annen jobb i tillegg. Det resulterte i at melkekvoten ble solgt i 2007, og nå er det bare jorda som drives for salg av rundballer og firkanta pressa høyballer. Etterspørselen er veldig stor, og de kunne solgt mye mer hadde de hatt større jordområder. Marius synes det er viktig å holde gården vedlike, og det er trivelig å kalle seg for hobbybonde, han føler at bondeyrket ligger hans hjerte veldig nært og det er meningsfullt å bruke fritida på gården.

Utdannelse og arbeid

Etter grunnskolen gikk Marius et år grunnkurs mekaniske fag ved YNVS, deretter to år på Val videregående skole på Akva-linja. Lærlingetida gjennomførte han hos Midt Norsk Havbruk. Der fikk han jobb som sommervikar etter lærlingetida, men sommervikarjobben ble til slutt i 1. år. Etter det så var det ikke lenger bruk for ham hos MNH. Marius innså at det var usikkert med jobbmulighet innen oppdrett, derfor kjørte han opp for klasse CE. Og nå fulgte det ei tid med melk-kjøring.

Han har jobbet for flere transportfirma, både for Kurt Brønmo Bindalsbilen, Slottøy Transport og Sæternes Transport. Da var det mange lange arbeidsdager på grunn av store avstander. Han fraktet melk for bønder fra Nærøysund, Leka, Bindal og Høylandet. Denne melka ble levert hos Tine Verdal, Namsos og Sømna. Melk fra Utskarpen, Mo i Rana, Korgen, Bjerka, Mosjøen, Leirfjord og Trofors ble levert hovedsakelig på Sømna og i Sandnessjøen. Har kjørte også ei tid med kraftfôr for Ole Morten Fjær.

Årene gikk og Marius hadde mer og mer lyst til å jobbe innen oppdrett, lyst til å bruke utdannelsen sin, og ei fast inntekt. Drømmen var jo å bygge hus på heimgården Eiternes. Og det ble etter hvert en realitet. Han startet å jobbe innen oppdrett hos Emilsen Fisk, deretter Mowi, og nå jobber han for Osan Settefisk i Osan.

Bygde hus på Eiternes

Og eget hus ble bygd på tomta etter huset til farmor og farfar. Huset stod ferdig i 2019 og han flyttet inn sammen med sin samboer Maiken Vikan fra Bindalseidet. Hun jobber som barne- og ungdomsarbeider i Barnehage 1 på Kolvereid. Og sammen trives de godt i Gravvik.
Ettersom jobben i Osan Settefisk er turnusbasert, så hender det at Marius kjører melkebil for Slottøy eller Sæternes i friuka hvis det er behov. Dette synes han er givende, samtidig som det er avslappende. Det eneste han trenger å fokusere på er å frakte melka trygt fra bonden til meieriet. Det er også veldig trivelig når han blir gjenkjent av bøndene og de kan «slå av en bondeprat».

Tillitsvalgt

Marius er aktiv på flere områder, og han viser engasjement for både arbeidskamerater og for bygda. Han har blant annet vært tillitsvalgt for de ansatte både hos Emilsen Fisk, Slottøy Transport og nå i Osan Settefisk.

Engasjementet viser seg også i lag og foreninger. Marius har vært leder i Gravvik ungdomslag i fem år, medlem i Senterpartiet, hvor han også er vara for kommunestyret i Nærøysund kommune. Han er nå inne i sitt sjette år som vararepresentant.

– Det er viktig å delta i det offentlige rom, vi kan ikke bare klage uten å ta det opp i de rette fora, først da kan det bli forandring sier Marius.

Sporadisk kontakt

Marius kan huske tida fra ungdomsskolen som ei tid hvor hans fokus var å bli ferdig med grunnskolen for så å ta fått på videre skolegang og jobb. Samtidig erkjenner han at det var ei tid hvor nye kontakter ble skapt, og han minnes at det var en fin gjeng som holdt sammen. Det var også slik at de vekslet mellom å være ilag, alt ut ifra interesser. Det var ikke «klikker» som det var vanskelig å få innpass i, som han kan huske i alle fall. Kontakten i dag er nok mest via sosiale medier, da de bor på forskjellige steder i landet. Av og til treffer han klassekameraten Morten Haugerøy. De er begge aktive innen politikken. De har ulik ståsted politisk, men det er alltid trivelig å slå av en prat.

Revy og syngende servitør

Helt siden han gikk ut av ungdomsskolen har han vært med i Gravvik revygruppe.

– Å spille revy gir meg mye sier Marius. Det er veldig sosialt, og vi har det knaillartig på øvingene. Samtidig som det gir mestringsfølelse å stå på scenen å synge eller å delta i andre opptredener. I 2022 blir det 30-årsjubileum for revygruppa. Da må vi antagelig markere det på storslagent vis.

Som mange andre er også Marius glad for at det igjen lar seg gjøre å arrangere ulike tilstelninger.

– Og i Gravvik er vi i gang med forberedelser til syngende servitører. Vi er åtte amatørsangere som ivrer etter å komme i gang. Planen er å gjenta suksessen som vi har hatt med tidligere arrangementer. Målet er fulle hus siste helga i november. Det skal bli en fornøyelse å glede folket med god mat, sang og musikk igjen, sier han.

Det gode liv

– Det gode liv skapes av at man har en trygg og meningsfull jobb, sosialt nettverk, aktiviteter og tro på ei framtid. Alt dette er innfridd for meg her i Gravvik.

I tillegg til engasjement i regi ungdomslaget, og i politikken så er han en ivrig elgjeger. Og nå er det ikke lenge til før jakta starter. Det er alltid ei spennende tid.

– Vi er også en gjeng ivrige fotballentusiaster som treffes og ser fotballkamper sammen, og vi har gående en tippekonkurranse hvor vi tipper på «oddsen» hver helg. Det hele avsluttes med en finalefest hvor vi utroper en vinner.

Bilcross er også en aktivitet Marius har drevet med, og han har et mål om å bygge opp en bil slik at han kan delta på løp neste år. Det er en fartsfullt og kjempeartig sport som han har lyst til å bli en del av igjen. Som man ser så har ikke Marius problemer med å fylle fritida si.

På fremsiden nå

Inviterer til tre folkemøter

Nyheter tirsdag 09:57

Sterk vind gir fergetrøbbel

Nyheter tirsdag 08:02