Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Motormessa / Kystbymessa

Eva Klein Stene fryder seg over alt som vokser og gror ute i naturen.

Gleder seg over høstens grøde

Eva Klein Stene har stor glede av å høste fra naturens eget spiskammer. Da dreier det seg ikke bare om matrelaterte arter. Noe av det blir også brukt til farging av garnet som hun spinner.

Helg · Publisert 01:15, 11 aug 2018

Nå er det tid for å rusle ut i skogen for å sanke av høstens viltvoksende grøde. Før i tiden ble dette gjort fordi folk var nødt til det, men for nye generasjoner har dette ofte ikke førsteprioritet.

Statistikk viser at nå er det om lag en tredjedel av befolkningen som plukker bær. Det er sågar opprettet en nettside som har fått navnet «utogplukk» for å stimulere til mer høsting.

Trives i naturen

For Eva Klein Stene er det en selvfølge å ta vare på naturens viltvoksende arter. Det handler også om trivsel og utprøving av nye smaker. Den trivelige og litt stillfarne firebarnsmora kommer opprinnelig fra Tyskland. Hun har bodd i Norge siden 1970-tallet.

I vel 30 år har hun vært lekværing og bonde. Hun ble gift på Stein på 1980-tallet. Nå er hun pensjonist og kan bruke enda mer tid på sine hobbyer. Etter oppfordring forteller hun om sitt forhold til høsting og hvilke bruksområder det har.

– Jeg vokste opp med vanen med å høste fra naturen, og det har jeg fortsatt med. Jeg trives også veldig godt ute i naturen, og høsten er den fineste årstiden for meg, sier Eva Stene som forøvrig også dyrker salater, poteter, gulrot, persille og blomkarse i hagen.

Salturt og sopp

På kjøkkenbenken bugner det av godsaker. Åtte flasker kreklingsaft, blåbær, kantareller og salturt er en del av de siste dagers fangst. Salturten blir også kalt «strandens salte og sprøe asparges».

– Den vokser nede ved sjøen og det er masse av den her. Salturten kan stekes eller brukes i salater, og er nydelig til stekt fisk, forteller hun. For å oppbevare denne urten på best mulig måte så sylter hun den.

Soppsesongen er også ei trivelig tid for den kreative kvinnen. På en god sesong har hun plukket over 20 kilo. Den stekes, eller tørkes.

– Traktkantarell er den beste synes jeg. Når jeg har tørket den blir den knust og brukt i sauser.

Farger garn

Ringblomster dyrkes i hagen. Uttrekk av blomsten tilsettes bivoks og blir til en god salve. Ryllik blir brukt til te, og ramsløk med smør blir til et smakfullt urtesmør. På et stykke tørkepapir ligger tørket brennesle. Det er også godt som te, forteller hun. Av melk fra gården lager hun gjerne kesam og yoghurt

I stua står et stort trau med garnnøster i forskjellige farger. De har for en stor del fått sin farge fra viltvoksende planter som bjørkeblad, skall fra valnøtt og steinlav. Materiell til farging høstes også på andre årstider enn høsten.

– Blå lupin gir en vakker olivengrønn farge, sier Eva Klein Stene som også har eksperimentert med farge fra utradisjonelle kilder.

Som å bruke siste rest i blekkpatroner, og avokadoskall. For å forsterke farger bruker hun gjerne jernsulfat, og det får hun fra kobbermynter som legges i fargeblandingen.

Interesse gir kunnskap

– Jeg beiser ofte garnet med alun først, for å få fargen til å sitte, forteller hun.

Nå venter hun på at nypene skal modnes, og ifølge henne blir det også mye tyttebær i år. Men foreløpig er det litt for tidlig.

– Hvor har du hentet kunnskapen om alt dette?

– Jeg leser om det, eller får tips fra andre. Ellers prøver jeg gjerne ut nye ting. Det er da jeg får se hvordan det fungerer, sier Eva Klein Stene som dermed har stor glede av å bo så nært naturen.

Turene gir både trim og spennende opplevelser. Hun har heller ingen fritidsutfordringer resten av året. I ledige stunder sitter hun ved rokken og spinner garn som senere blir til sokker og votter med intrikate mønster.

– Det er så fint å bo landlig. Her er det jeg trenger like i nærheten. Jeg fortrekker også fisk foran kjøtt, og det er også lett tilgjengelig, sier Eva Klein Stene med et smil og ser utover lekafjorden.

– Jeg har to kjærester jeg

I Kolvereid barnehage møter vi fire år gamle Linus Nordstrand. En veldig pratsom gutt som gleder seg til sommeren. søndag 08:00

Smånytt

Kontroll på Foldereid

Politiet gjennomførte en trafikk-kontroll mellom 22:00 og 23:10 natt til lørdag. – 12 kjøretøy ble kontrollert og en bil ble avskiltet grunnet avskiltingsbegjæring, melder...
Skipstrafikk
Flytrafikk

Smånytt

Kontroll på Foldereid

Politiet gjennomførte en trafikk-kontroll mellom 22:00 og 23:10 natt til lørdag. – 12 kjøretøy ble kontrollert og en bil ble avskiltet grunnet avskiltingsbegjæring, melder...

Forsinket avis

Avisa er i dag tirsdag et par timer forsinket på grunn av at en trailer sperret veien nord for Steinkjer. Vi håper at alle skal få avisa si i løpet av formiddagen.
ledige stillinger

SinkabergHansen:
Bli lærling hos oss!
Se annonsen her

Nærøysund Aquaservice:
Servicearbeidere
Se annonsen her

Leka kirkelige fellesråd:
Kirkeverge og organist
Se annonsen her

 

For stillingsannonser - ta kontakt med oss på tlf. 74 39 60 50 eller
marked@ytringen.no

Bruk dine lokale servicetilbud
Været
Flo og fjære