Kjært barn har mange navn
Kjært barn har mange navn, og gulspurven kan varte opp med en lang liste: gulskur, gultiting, gulspikke, kornskur, snøfugl og flere.
For noen år siden var den veldig tallrik, spesielt i Sør-Norge, mere sparsom nord i landet. Bestanden anslås til å ha sunket med over 17 prosent de siste 10 årene og er nå klassifisert som nær truet på den norske rødlista. Nedgangen skyldes trolig påvirkninger fra jordbruket. Gulspurven er hovedsaklig stand- og streiffugl, men noen trekker ut av landet vinterstid.
Som tilholdssted velger gulspurven helst busker og kratt, men trives også på dyrket mark hvis det er litt skog i nærheten. På slike steder kan vi nokså tidlig om våren høre fuglens enkle strofe og se hannen kurtisere hunnen som har blitt lokket dit av sangen. Han tripper omkring med utspilte vinger og stjert, og så jager han etter henne i full fart gjennom luften, inntil de daler ned på bakken og parringen finner sted.