Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Måling av luftkapasitet var en av øvelsene og det stod ikke på innsatsen.

MOT til å bry seg, leve, si nei

Etter tre år med MOT i ungdomsskolen er det tid for 10. trinn å ta farvel for denne gang. MOT i Nærøysund kommune fortsetter tradisjonen fra Vikna der vi gir elevene en hel dag med lek og moro i MOT sin ånd. Årets utgave av vår egen vri på mesternes mester ble en suksess uten ende.

Helg · Publisert 08:47, 25 jun 2020

Dagen arkiveres som fantastisk. Etter sosial tørke i koronatider var det virkelig gledelig å møte positive ungdommer igjen. Rørvik skole har i år 48 avgangselever og det er en gjeng som vet å engasjere seg. Sammen skapte de en magisk og minneverdig dag der engasjement og innsatsvilje stod øverst på lista. 48 engasjerte, positive, fokuserte og omtenksomme elever skapte en kanondag av de sjeldne. Jeg er glad og takknemlig inni meg fordi jeg er en del av MOT og for at vi har så fantastisk ungdom ved skolene våre.

MOT sine verdier er som kjent MOT til å bry seg, MOT til å leve og MOT til å si nei. Gjennom flere år har MOT gruppen lokalt utviklet et eget opplegg for avslutning etter tre år med MOT i ungdomsskolen. Med fokus på samhold og medmenneskelighet i gode relasjoner, konkurrerer elevene på lag mot hverandre. De blir bedt om å være mulighetsfokusert og å finne det beste i sine medspillere. På den måten gjør de lagt sitt til den beste utgaven og er med på å kjempe om seieren i den lokale utgaven av mesternes mester. Årets konkurranse hadde de beste rammene rundt seg, og selv om vi måtte unngå nærkontakt med hverandre ble alle oppgavene godt mottatt av høyst motiverte ungdommer som strålte om kapp med sola og viste raushet fra første sekund.

Det var full spiker fra første øvelse og etter sju fysiske øvelser var det greit å lande det hele med en liten kunnskapskonkurranse om MOT. Vinnerviljen og engasjementet var absolutt i fokus under hele konkurransen, men likevel var det ingen som glemte av de viktige tingene som inkludering, raushet og toleranse. Fokuset var å vinne konkurransene, men ikke glemme at lagånd ville bli premiert.

Målet vårt med en slik dag er ikke bare at vi skal ha det artig og sosialt sammen, men vi ser og hva ungdommene har fått med seg av MOT sine verdier og verktøy i løpet av de tre årene med MOT-besøk i skolen. Ønskelista bruker vi for å skape positive forventninger til hverandre når vi møtes. Det handler om å følge med, ha fokus på det vi skal gjøre sammen og lytte til og se på den som snakker. Lydhøre ungdommer viste at de fokuserte godt og det gav dem et godt utgangspunkt for å mestre dagens øvelser. De gjorde hverandre gode ved å gi tommel opp, smile og rett og slett være positive og glade. De valgte selv hvem av laget som skulle i kamp for å sikre seg poeng, og de inkluderte absolutt alle ved å se etter de beste egenskapene i laget sitt. De viste stor respekt for hverandre og inkluderte alle. Ingen ble overlatt til seg selv i utvelgelsen av lagets representant, og alle deltok ved å heie på og oppmuntret de andre på laget.

MOT har stort fokus på at det er viktig å ha drømmer. Jo mer man snakker om og fokuserer på drømmene sine, desto større sjanse er det for å oppnå dem. Å tenke positivt og si til seg selv at dette går, dette får jeg til, var også noe av det elevene satt igjen med etter tre år med MOT i skolen. Under kunnskapskonkurransen kom de med meget kloke og reflekterende svar. De sier det er viktig å ha drømmer for at livet ikke skal bli kjedelig. Vår innstilling og våre forventninger er i stor grad med på å bestemme hvordan vi opplever ting rundt oss.

De har lært seg å bruke lommelykten, både på seg selv og andre rundt seg. De husker at det er viktig og se etter det som er positivt og dyrk det. På den måten kan de klare å snu det kjedelige og triste i livet til noe som er bra. Ungdommene verdsetter hverandres valg og de uttrykte at det er viktig å respektere de valgene andre gjør selv om du selv ikke ville gjort det likedan. Samtidig la de stor vekt på at du ikke skal la andre styre over ditt liv. Du bestemmer selv hva som er viktig for deg og hva du vil være med på. De var skjønt enige om at vi kan ikke holde på å forandre på hverandre, men vi må vise respekt for hverandre.

Til slutt ble de bedt om å komme med noen gode råd til kommende ungdomsskoleelever. Og det er fint å høre fra tiende trinn at de anbefaler MOT. De har likt det de har vært med på disse tre årene og ønsker at flere skal få samme gode opplevelsen.

Dette er noe av 10. trinn sine avskjedsord og hilsen til 7. trinn:

Vi er bra nok, alle er god nok. Alle er forskjellige, men like mye verdt. MOT har mange morsomme og artige leker, gled dere. Vi har lært å tenke selv, ta egne valg. Vi har lært å forstå andre bedre og vi har fått mer MOT. Ikke vær redd for å dumme deg ut. Og ikke vær redd for å bruke stemmen din! Vær deg selv  MOT har gjort oss til sterkere personer og vi tør å si det vi mener. Ta til dere det som blir sagt. MOT har mange fine oppgaver som fremmer inkludering. Vi har lært å si nei, inkludere og vise respekt. Vær muntlig aktiv, engasjer deg på MOT besøkene og lytt til de andre. Gi ros, si gode ord, være snill med hverandre, gi støtte. MOT handler om omsorg, ansvar og respekt. Handler om å bry seg, ta ansvar for sine egne valg og meninger, og respekter andre for sine meninger og valg. Ha fokus på det som er positivt.

Som sagt blir denne dagen arkivert som fantastisk. Min hyllest til ungdommene og deres støttespillere. Lykke til videre i livene deres.

Leserinnlegg

Kysten er glemt – igjen

Ytring fredag 08:29
På fremsiden nå