Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOT til å forebygge

Helg · Publisert 07:02, 13 nov 2021

Forebyggende arbeid er vi alle opptatt av. Å hindre at negative ting skal skje. For å klare dette må vi utruste oss med en del verktøy og tenke forebyggende. Å jobbe i forkant handler om å ta ting tidlig og handle før det skjer noe. Ved å bruke tid i forkant for å bygge en god kultur, kan man unngå å måtte bruke mye tid i etterkant når skaden har skjedd. Ha fokus på å skape tillit, dyrk gode relasjoner og skap felles forståelse i en tidlig fase. Da kan du hindre å måtte jobbe med problemløsning og kontrollering i en senere fase.

Å arbeide med mennesker handler om å forstå hverandre. Kultur blir til i alt vi gjør. Å ha en tydelig kultur, gjerne med få, men forståelige regler, kan være greit for mange. Da er vi med på å styrke menneskene i den kulturen. Det er lett for dem å forholde seg til reglene.

Å ansvarliggjøre kulturbyggere handler mye om å inkludere alle. Vis at du er en god rollemodell som går foran med gode handlinger. Vis at du er robust og modig. Du kan være den som viser vei for de som er usikre på veien. Og husk at det du gjør betyr mer enn det du sier. Ved å inkludere andre gir du en følelse av tilhørighet, og det er grunnleggende viktig for oss alle. Å kjenne at vi hører til, at vi betyr noe for fellesskapet. Ved å ansvarliggjøre andre bekrefter vi at alle har betydning, at deres ideer og meninger teller. Folk blir naturlig nok mer aktive, engasjerte og ivrige etter å gjøre noe når de føler seg hør og blir spurt om råd. Det er viktig å få alle til å føle seg verdifulle.

Husk at du kan være en viktig person ved å støtte andres ideer, inspirere dem til å jobbe videre med tankene sine, veilede dem i arbeidet og samtidig gi dem utfordringer slik at de utvikler seg enda mer i riktig retning. Ved å jobbe i lag kan vi påvirke hverandre positivt.

MOT i Nærøysund ønsker å bygge gode relasjoner mellom innbyggerne. Vi ønsker å sette lyset på at vi alle kan, alle er like mye verdt. Vi vil skape trygghet og mestring fordi vi har trua på at det vil ha en forebyggende effekt. Derfor er MOT verdiene så viktige å repetere for dere lesere. MOT til å leve i et forebyggende perspektiv handler om å være seg selv, lede seg selv og ha MOT nok til å følge sine drømmer, sin gnist og samtidig akseptere at man ikke alltid er bra. Det er lov å feile og det er lov å ta feil. MOT til å bry seg er å skape godfølelsen hos andre. Det gjør du enkelt ved å vise respekt, vise kjærlighet og omsorg for de rundt deg, kanskje spesielt for de som er utenfor. MOT til å si nei er rett og slett å prioritere. Hav er viktigst for deg akkurat nå, og på sikt? Stå for egne verdier og våg å si fra. Vi sier det handler om å praktisere tøff kjærlighet, og da mener vi at vi noen ganger må være strenge, både med oss selv, men også med de rundt oss.

Det er viktig at vi voksne viser MOT. Viser barn og unge at vi praktiserer MOT verdiene i praksis. At vi er gode forbilder. På den måten kan vi være med å forebygge

Lærer seg norsk i arbeidstiden

Nyheter tirsdag 10:50
På fremsiden nå