Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOT til å forstå

Helg · Publisert 07:27, 19 mar 2021

Noen ganger kan det være vanskelig å forstå andre. Eller for å si det på en annen måte; det kan være vanskelig å se verden fra en annen sitt ståsted. MOT beskriver adferd som språk. Vi bærer alle med oss noe i bagasjen som av og til kommer til uttrykk gjennom adferd. Ikke alltid passende adferd som kan beskrives som god oppførsel eller god gammeldags folkeskikk. Neida, vi reagerer ulikt på ting, alt etter erfaringer. Noen beskrives som flinke, andre late. Noen blir kalt bråkmakere, andre englebarn. Noen er populære, andre sliter med å passe inn. Hva er det som gjør at vi ikke forstår hverandre like godt?

Jeg mener det handler veldig mye om å se hverandre. Det handler om vårt menneskesyn. Det handler om å se etter de positive egenskapene hos det andre mennesket og forsterke det positive. Det motsatte, å bygge opp under det negative, vil aldri bringe fram noe godt. Nå er vi nå engang slik de fleste av oss at mye avhenger av dagsformen. Det er ikke alltid vi klarer å holde oss i skinnet, ikke alltid vi klarer å være det gode forbildet som vi ønsker. Vi har rett og slett nok med oss selv. Men på gode dager bør vi fokusere på å se de rundt oss med positive øyne. Enkelte ganger må vi se bak adferden, hva er det som skjuler seg bak det han eller hun gjør.

Å jobbe med mennesker er et velsignet arbeid på mange måter. Men det kan og være utfordrende. Vi kan møte folk som er annerledes enn forventet. Vi kan møte mennesker som ikke har de samme grunnverdiene som oss selv og som tenker og handler på en annen måte. Da er det viktig å huske på at ikke alle har den samme bagasjen. At andre, av ulike årsaker, ikke har den samme tryggheten og selvsikkerheten som de fleste er utstyrt med. Vi må ikke glemme at mange bærer med seg en utrygghet og en sårbarhet som de prøver å kamuflere og å gjemme. Når rustningen brister eller skjoldet sprekker kan det gi seg utslag i frustrasjon, sinne, redsel og skam. Det igjen kan påvirke adferden i ulike situasjoner. Da må vi andre vise MOT til å forstå. Vi må fokusere på vårt reaksjonsmønster. Vår adferd og våre ord i kommunikasjon med den andre vil da ha stor betydning for det videre samspillet. For husk at det er ikke alle som har et trygt hjem, en base der de får påfyll av energi gjennom kjærlighet og omsorg. Det er ikke alle som gleder seg til sosiale settinger, sammenkomster og utlevering av seg selv. Det er ikke alle som har de nødvendige ferdighetene og kunnskap nok til hver dag å vise seg fra sin beste side. Vis MOT til å forstå dem og.

19. april: Nok en fin dag

Nyheter mandag 07:44
På fremsiden nå

Høytflyvende sykkeltur?

Nyheter søndag 13:30