Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOT til å gi

MOT-leder i Nærøysund, Knut Arne Valø, har sin egen spalte i Ytringen hvor han tar for seg tema omkring MOT. MOT er en norsk ideell organisasjon stiftet i 1997 etter initiativ fra skøyteløperne Atle Vårvik og Johann Olav Koss. Organisasjonen har egne program i ungdomsskole og i videregående skole.

Helg · Publisert 06:58, 10 sep 2021

Har du en favorittfølelse? I tilfelle ja, hvordan kjennes den ut?

Har du tenkt på hvor viktig det er at vi får hverandre til å føle oss bra, betydningsfulle og verdifulle. Å gi ros og oppmerksomhet er den beste måten å få andre til å føle dette på. I MOT bruker vi lommelykta som et verktøy for å lete etter det beste i hverandre. Det finnes alltid noe positivt i andre. Har du fokus på å lete etter noe du kan beundre og rose andre for, ja så vil du finne det. Forteller du vedkommende det i tillegg, vil du kunne bidra til bedre selvfølelse hos den andre.

HEI, smil, vink, ros og oppmerksomhet. Alt dette bidrar til at vi føler oss bedre. Vi føler oss akseptert og godtatt, kjenner på at vi er verdt noe og at vi er noe. Å få høre at du kan noe, er flink til noe, at du betyr noe for en annen er uhyre viktig for egen eksistens. Det er med på å skape motivasjon, inspirasjon og selvtillit. Det gir glede og tilfredsstillelse å vite at du har betydning for andre og at de liker deg. Ros er like viktig for voksne som for barn og ungdom.

MOT har et annet verktøy som vi kaller 6:1. Det handler om å skape en kultur der seks positive opplevelser skjer for hver ubehagelige motstandsopplevelse. Alt som kan gi den enkelte en positiv opplevelse inngår i 6-eren. Det kan variere fra person til person hva dette er, og det kan selvsagt variere fra dag til dag for samme person. Men 6-eren bidrar til at vi får mestringsfølelse og bidrar til at vi tåler ubehagelige motstandsopplevelser bedre.

Du kan selv være med på å gi deg selv gode opplevelser, gi deg selv 6 positive opplevelser for hver gang det kommer 1 negativ opplevelse. For husk vi velger selv hvordan vi takler det som kommer rennende av ulike opplevelser, kommentarer og ubehageligheter. Ubehagelige motstandsopplevelser kan variere fra person til person. Det kan være de brutale kommentarene, krav fra omverden, forventninger, press eller et nei fra noen du helst vil ha ja fra. Føler du deg avvist og lite anerkjent, forsøk ditt beste for å skape 6 gode opplevelser der du får tilbake troen på deg selv.

Det er fullt mulig for at vi sammen kan skape en kultur der vi styrker hverandres robusthet. Ved å engasjere oss i hverandre og inkludere de som står utenfor vil vi på sikt få en kultur som gir ros, gir 6:1 opplevelser og gir alle MOT til å stå imot den ene dårlige opplevelsen bedre enn før. Vis MOT. Vær er samfunnsbygger du også.

På fremsiden nå

Inviterer til tre folkemøter

Nyheter tirsdag 09:57

Sterk vind gir fergetrøbbel

Nyheter tirsdag 08:02