Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fra fjoråets MOT til glede-markering.

MOT til å glede i en annerledes tid

Helg · Publisert 09:34, 29 nov 2020

Mandag 23. november var årets MOT til å glede dag. I Nærøysund markerte vi imidlertid ikke den 23. november så mye, men dagene utover i uka ble omhyggelig tatt vare på spesielt for våre elever og lærer på skolene våre. Situasjonen vi er i gjør sitt til at MOT i Nærøysund ikke tar sjansen på å være så synlig ute blant folk rett og slett. I fjor hadde vi suksess med besøk hos våre eldre og ved et av våre lokale kjøpesentre. Trivsel, kjærlighet og masse varme ble delt ut i form av klemmer, vafler og pepperkaker den gangen. Men med respekt for smittevernregler og enda større respekt for den enkelte borger i egen kommune valgte vi å konsentrere oss om skolene våre i år.

Min rolle som MOT-leder i kommunen er en givende og ikke minst dedikert oppgave. Det er utrolig spennende og utfordrende å spre MOT sine tanker og verdier ut i lokalsamfunnet. Når jeg selv er en smule forhindret helsemessig fra å delta på de ulike MOT til å glede arrangementene i 2020 er det desto enda mer gledelig å se at våre engasjerte, dyktige og kreative MOT-coacher hiver seg rundt og skaper årets happening for sine elever og kolleger på skolene våre. Med seg på laget har de våre fantastisk dyktige unge MOTivatorer. Ungdommer som er skolert hos MOT Norge til å være med å spre MOT sitt budskap om trygge og varme oppvekstsvilkår. Å sitte hjemme og få rapporter om utviklingen denne uken har vært en spesiell opplevelse, men først og fremst gjør det meg uhyre stolt og kry av MOT teamet vårt. Selvdrevne, kreative, pliktoppfyllende og større gledesspredere skal du lete lenge etter. Toppen på kransekaka er at vi har vår egen trubadur og historieforteller i MOT-koordinator Willy.

Som nevnt er minnene fra fjorårets MOT til å glede noe vi lever lenge på. Det er ­selvsagt synd at vi ikke kan gjennomføre lignende aktiviteter i år, men vi oppfordrer hele lokalsamfunnet i Nærøysund om å være med å spre glede.

«Spre mest mulig glede, med minst mulig midler.

Det koster så lite, men kan bety så mye»

MOT til glede-dagen handler om å ha MOT til å leve og MOT til å bry seg, og vi oppfordrer ungdom og voksne i hele kommunen til å bidra til at dagen, eller dagene denne uka blir husket som årets varmeste. I disse tider er dette nok viktigere enn noensinne, der mange savner den gode og trygge klemmen. Vi må erstatte den med hjertevarme. Og det skal så lite til.

Dagen i dag handler om glede andre med enkle midler. Jeg vil utfordre alle til å glede noen de møter i dag. Si hei til naboen, ta en telefon til en venn du ikke har snakket med på en stund, overrask noen med nybakte boller, en kopp kakao eller rett og slett ditt hyggelige nærvær. Snap, sms eller skap hyggelige minner digitalt til de du ikke kan møte. I dag har du virkelig sjansen til å vise at du bryr deg og at du tør å leve.

Til tross for at det er krevende tider, er det fremdeles mulighet for å spre glede – på avstand. Vi har alle et ansvar for å skape et trygt samfunn. Hvis alle i vårt lokalsamfunn er med å spre litt glede – så tror jeg vi greier å skape et varmere lokalsamfunn for alle. Det handler mye om å tørre å gjøre det. For meg er det MOT til å leve. Jeg tror vi har større behov for folk som tør vise varme og nestekjærlighet i dag enn vi har behov for folk som går i krigen, hvis du forstår meg rett nå. For det er mange måter å være modig på. Å være modig har gjerne blitt sett på som en maskulin egenskap. Jegeren som bekjempet bjørnen eller soldaten som gikk i krigen for fedrelandet. Med dagens utfordringer og problemer er det nok helt andre ting vi frykter enn bjørneangrep og fienden på døra. Vi bruker nok mer tid på å spekulere på oss selv og hva som er det gode liv. Hva er best for oss? Når du finner ut det vil jeg si at du har kommet langt og du har det sikkert godt med deg selv. For det handler om en mengde valg. Jeg har vært der. Jeg har kjent på forventningene og jaget. Om å gjøre å få til mest mulig på kortest mulig tid, og helst bedre enn sist. Når det går så langt at andre må sette ned foten og vise deg hvor din grense går, ja da har du gått for langt. Da er det ikke lenger MOT til å leve. Da handler det om å ha MOT til å si nei og klare å skape seg nye grenser.

Kjenn etter hva du blir glad av. Er det ikke de små tingene som er mest verdifulle? At noen sier hei, prater til deg og med deg. At du har noen der, i livet ditt. Noen som er der for deg når det røyner på og som kan sette grensene eller skyve deg litt foran når det trengs. Bruk derfor det du har av kjærlighet og varme og gled dine, gled naboene, gled lokalsamfunnet ditt nå. Ha en gledelig, varm og trygg uke borgere i Nærøysund og det øvrige Norge. Vis MOT til å glede.

Atle Vårvik sier: «I MOT snakker vi mye om behovet for å bli godt likt og om frykten for å bli avvist.

– Hver dag trenger jeg mye mot til å ta valg, for det er så lett at mine avgjørelser blir påvirket av mitt ønske om å bli godt likt av menneskene rundt meg, og likeså av min redsel for å bli avvist og min frykt for å bli forlatt. Når jeg tar egne valg, når jeg sier ifra og når jeg går egne veier, må jeg risikere å bli avvist av venner, kollegaer, familie og andre. Hver dag må jeg, og sannsynligvis de fleste mennesker, ta slike valg. Jeg opplever også ofte at jeg er redd for å bli avvist når jeg ikke gjør ting som jeg tror andre forventer at jeg skal gjøre. Det trengs mot for å risikere å bli avvist, og det trengs mot for å ikke gjøre det «alle» andre gjør.

– Alle av oss trenger mot for å risikere, og vi må risikere. En av de største truslene mot «å leve» er at vi ikke risikerer. Ved å ikke risikere kan vi kanskje unngå lidelse og sorg, men det blir umulig å forandre seg, føle, vokse, elske og være et levende menneske. Et menneske som ikke risikerer tror jeg vil utvikle seg til en kopi og en figur.»

MOT-leder Knut Arne Valø.

Leserinnlegg
På fremsiden nå
Smånytt

Bartebil legges ned i april

Notis onsdag 10:36

Innstilte ferger

Notis onsdag 19:20
Fiskeri & havbruk
Smånytt

Bartebil legges ned i april

Notis onsdag 10:36

Innstilte ferger

Notis onsdag 19:20