Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOt til å hjelpe

MOT-leder i Nærøysund, Knut Arne Valø, har sin egen spalte i Ytringen hvor han tar for seg tema omkring MOT. MOT er en norsk ideell organisasjon stiftet i 1997 etter initiativ fra skøyteløperne Atle Vårvik og Johann Olav Koss. Organisasjonen har egne program i ungdomsskole og i videregående skole.

Helg · Publisert 07:23, 17 sep 2021

Kjenner for å skrive litt om psykisk helse i denne spalten. Rent personlig har jeg et inntrykk av at vi er flere og flere som klarer, og tør, å snakke om hvordan vi egentlig har det. Å vise at vi er litt mer sårbar i dag enn i går, vise MOT til å si nei fordi vi kjenner at vi ikke klarer akkurat nå. I slike situasjoner mener jeg det er stort mot i vise at man er sårbar. På den ene siden er det kanskje litt egenterapi i nettopp det å kunne si noe om sin egen helse. På den annen side åpnes det kanskje en dør for andre som kan være med å bidra. For meg er det MOT å være sårbar.

I morgen skal jeg inn til 8.trinn for å introdusere MOT og MOT sitt program Robust ungdom. I forberedelsene til dette besøket, som heter Vis MOT, legger jeg mest vekt på å formidle at de må tørre å være seg selv, være ekte. I fortsettelsen av det er det viktig å få fram at de er gode nok som de er. Mange unge leter etter hvem de egentlig er. I konkurranse med alt rundt seg som er med og påvirker dem, kan de lett gå seg bort. Det kan bli en kamp for å være seg selv, finne ut hvem man er, hva man har og hva de står for. Min sterkeste oppfordring blir derfor at det er viktig og ha noen å snakke med om dette.

For det er mange følelser og tanker, utfordrende situasjoner og stunder der man føler seg helt alene. Det gjelder å finne metoder på å komme gjennom de tunge stundene. Finne egne måter å løse det på. MOT har lommelykta som verktøy. Lommelykta hjelper oss å sette lyset på det som er positivt, både hos oss selv, andre personer og ikke minst ulike situasjoner. Jeg bruker å si til meg selv at det må bli bedre i morgen.

En viktig ting for å unngå å komme i ubehagelige situasjoner er nok å vise MOT til å si nei. Vi vil hjelpe ungdom til å bli flinkere til å ta vare på seg selv, blant annet ved å lære seg å si nei. Si nei til ting som ikke er riktig for dem. For det handler om å bry seg om seg selv, og sette egne grenser. Det er selvsagt alltid en sone i dette landskapet som er vanskelig. Ønske om å bli akseptert og godtatt kan ofte friste til å si ja til noe man burde sagt nei til. Ikke vær redd for å skille seg ut, men ta sjansen på at man noen ganger blir stående alene fordi man tar egne, modige valg. Vis MOT til å være ekte, være seg selv.

Lærer du deg å bry deg om deg selv blir du sterkere, mer robust. Da er det mye enklere å bry seg om andre. Og du er bedre rustet til å møte ulike utfordringer i hverdagen. Så hjelp oss å inspirere ungdom, vær positive forbilder som tør å stå opp og være ekte. Vær en samfunnsbygger, også når det gjelder å åpne for at det er naturlig å snakke om psykisk helse.

Lærer seg norsk i arbeidstiden

Nyheter tirsdag 10:50
På fremsiden nå