Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOT til å si fra

Helg · Publisert 06:04, 30 okt 2021

Klarer du å si fra om ting du ikke liker, ting du ikke vil være en del av eller situasjoner som er ubehagelig for deg? Jeg synes ikke alltid det er like lett, men det er viktig å være klar over at det er vi selv som må varsle når det ikke kjennes greit. Vi kan gå fra en situasjon og tenke at – jeg burde sagt noe, jeg skulle reagert. Heldigvis er vi forskjellige og reagerer ulikt på ting. Noen tar mer plass enn andre og noen tar ikke plass i hele tatt. Men det må ikke bety at noen får lov til å ta opp all plassen framfor andre.

Du kan velge. Si ifra der og da hvis det er noe eller noen som irriterer deg. Eller kanskje du vil la det modnes og ta opp saken med vedkommende i etterkant. Det siste kan være lurt hvis du trenger tid til å summe deg og klare å kommunisere saklig og riktig. Det er bedre at du sier ifra på en god måte enn at du serverer noe spydig og sarkastisk som du senere vil angre på. Små drypp kan til slutt få glasset til å renne over. Da er det bedre å ha sagt ifra før det koker over og du eksploderer i sinne og frustrasjon. For det vil vises på deg. Omgivelsene dine vil skjønne at ting ikke er som det skal. Humøret ditt vil endres og du vil til slutt få spørsmål om hva det er. Da er det bedre at du sier ifra til rette vedkommende. Vær tydelig, si hva du liker eller ikke liker og hvordan du vil ha det. Fremm dine meninger på en ordentlig måte og du vil bli møtt med forståelse. Det beste er å være oppriktig, og det er ingen tvil om at du må si ifra til den det gjelder. Ikke gå rundt og irriter deg grønn over noen, ikke gå rundt og baksnakk andre. Si det til dem og få det ut av verden.

Det er selvsagt ikke alltid så enkelt å si ifra. Mottakeren kan reagere forskjellig. Hvordan de oppfatter og opplever deg kan være annerledes enn du selv mener. Det er stor forskjell på om en person oppfatter deg som om du er målbevisst og ryddig, eller om en annen oppfatter deg som arrogant og sårende. Den ene kan oppfatte det som trygt og tydelig at du sier ifra, den andre kan se på det som ubehagelig. For folk er så forskjellige.

Ofte oppnår du respekt når du sier ifra, men du kan risikere å bli avvist. Mottakeren kan bli irritert, provosert, sur eller lei seg. Selv om de fleste ønsker seg tydelighet og oppriktighet kan det være at selvmotsigelsen gjør det til at det blir ubehagelig og situasjonen blir verre.

Bruk dine erfaringer til å lage deg selv en slags mal for hvordan du skal gå fram når du skal si ifra. Vi ønsker jo at folk skal si fra, det gjør alt så mye mer forutsigbart. Men vi må tåle å bli kritisert på veien, for ingen skaper mesterverk uten å bli mislikt. Jeg har for lengst innsett at jeg kan ikke bli likt av alle. Men brenner du for noe vil det smitte over på mange rundt deg og du vil bli akseptert. Stå på, du er verdt det!

Lærer seg norsk i arbeidstiden

Nyheter tirsdag 10:50
På fremsiden nå