Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOT til å styrke

Helg · Publisert 06:33, 24 des 2020

Kan du si hva det er som definerer deg som person? Hvordan er du mot deg selv, hvordan er du mot andre? Er det hårsveisen, klærne du går med eller antall likes på Facebook som forteller noe om deg, eller er det kanskje måten du er på? Hvilke verdier setter du høyest og hvordan vil du bli oppfattet av andre?

Ja det ble en mengde spørsmål i starten på denne MOT-spalten, men jeg synes det er viktige spørsmål. Det er viktig å reflektere over egenverdien. Det er viktig å ha fokus på det å være raus, inkluderende, imøtekommende og vennlig. Det er viktig å ha MOT til å bry seg, være oppriktig med de du møter i livet ditt og tørre å være tydelig når det trengs. Da viser du at du har en egenverdi, og ikke bare er en kopi av andre.

For det er så lett å kopiere andre. Å finne seg selv og hvilke styrker og kvaliteter man har kan ta tid og det kan være vanskelig. Men når du er kommet så langt at du er trygg på deg selv og det du står for, vil du se at du blir en viktig støttespiller for de rundt deg. Å kunne styrke andre er en gave. Vise trygghet, forutsigbarhet og skape tillit mellom mennesker er en unik gave som vi må dyrke hos hverandre. Å leke, vise omsorg og rett og slett være en god nabo, en god venn er verdifullt og kan ha avgjørende betydning.

I dag har vi gjennomført MOT besøk på 10.trinn der tema var verdighet. Ungdommene var tydelige på sine verdier. Det var betryggende å se og høre at de vektla de indre verdiene mer enn de ytre. De var ikke så opptatt av hvilke klær de gikk med, antall likes på Facebook eller applaus og berømmelse. Personlige egenskaper, måten de behandler andre på og egne interesser og drømmer var mer betydningsfulle verdier for dem. Det er godt å se at ungdommen har tatt standpunkt til hva som betyr mest for dem. Vi leser og hører ofte at det ikke er så enkelt å være ung i dag. Press og forventninger fra alle kanter kan føre til dårlig selvbilde og tanker om at man ikke er bra nok. Da er det viktig å kunne ta praten om egenverdi. Å rette fokus på at jeg er meg selv og det er jeg som bestemmer hva som er bra for meg. MOT til å leve handler om å gjøre det du liker best, følge drømmene dine og kanskje ta et steg utafor komfortsonen innimellom. Ta vare på de gode egenskapene du har, dyrk det du er god til, tren på å ta de riktige valgene og ha MOT til å si nei når presset utenfra blir for stort. Så kjære venner, vis MOT til å styrke hverandre, enten du er ung eller eldre.

Leserinnlegg
På fremsiden nå
Smånytt

Bartebil legges ned i april

Notis onsdag 10:36

Innstilte ferger

Notis onsdag 19:20
Fiskeri & havbruk
Smånytt

Bartebil legges ned i april

Notis onsdag 10:36

Innstilte ferger

Notis onsdag 19:20