Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOT til å være positiv

Helg · Publisert 06:50, 16 apr 2021

Uten at du nødvendigvis tenker på det hver dag, så har du et menneskesyn. Vi mennesker har en innstilling og en holdning til tilværelsen, også våre medmennesker. Jeg har tenkt mye på hvorfor vi ikke har en mer harmonisk verden, et mer harmonisk samfunn der vi lettere blir enige om hvordan vi vil ha det. Det vil nok bli for dyptgående å komme inn på alle mine filosofiske stunder, men jeg tenker mye på at det må ha en del å gjøre med hvordan vi oppfatter og behandler hverandre.

Hendelser og opplevelser gjennom hele livet er jo med og preger oss og gjør oss til den vi er, på godt og vondt. De sterkeste opplevelsene klarer vi kanskje aldri å riste av oss og de vil lagre seg i følelseslivet vårt og dukke opp der når de blir stimulert. Men vi kan velge å ta på oss de brillene som sier at verden er et bra sted, samfunnet rundt meg er et godt sted og folkene rundt meg vil meg kun godt. Det handler om innstilling og riktig fokus.

MOT ønsker å være med å skape utvikling, både for den enkelte, men og for lokalsamfunnet. Men hva er det som skal til for at vi utvikler oss? Hva er det som må gjøres for at vi skal unngå at noen faller utenfor, at noen oppfører seg annerledes og at noen velger å melde seg ut. Jeg håper en dag jeg kan få diskutert dette med flere av dere, men fram til da blir det kun mine egne refleksjoner jeg kan dele med dere her i MOT-spalten.

Jeg har tro på at skal vi komme oss videre, utvikle oss og endre oss må vi legge vårt eget syn til grunn. Hvilket menneskesyn har du. Det handler om å bruke lommelykta. Er mennesket positivt og godt, eller er mennesket negativt og vondt? Vurderer du hver situasjon du er i kan du jo få ulike svar. Lyser vi med lommelykta og leter etter det positive vil vi finne det. Selv om det noen ganger kan ta tid, det sitter langt inne og kanskje er det ikke så mye å finne som vi skulle ønske, men det finnes, i alle mennesker.

Jeg liker best å omgå de som speiler positivitet og godhet. De menneskene som utstråler varme, harmoni og balanse. Jeg ønsker selv og være et slikt menneske. Positive og gode mennesker skaper tillit, nærhet, omtanke og omsorg i samspill med andre mennesker. Møter du folk som ikke har denne effekten på deg bør du være litt mer forsiktig. Men for å ha det helt klart. Jeg tror alle er født med en positiv innstilling og jeg tror alle er født med et positivt menneskesyn. Men nå har verden mange eksempler på at mennesker kan endre seg underveis i livet og bli det vi vil oppfatte som negative og vonde. Hva har da gått galt? Hva er skjedd med de som utnytter andre med overlegg, de som sparker de som allerede ligger nede og de som oppfordrer til utestenging? Tenk litt etter, kanskje kan du selv reflektere over svarene dine.

På fremsiden nå

To foreninger ble til én

Nyheter lørdag 14:45

Stjal bil og kræsjet

Nyheter lørdag 14:44