Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOT til å velge

Helg · Publisert 07:00, 24 sep 2021

Livet består av valg, en konstant bølge av valg vi må ta. Noen små og nesten ubetydelige, andre større med stor betydning for livene våre. Å ta disse viktige valgene krever bevissthet og sterkt fokus. Mange ganger må vi vise MOT til å si nei. Vi må sette noen grenser for hva vi sier ja til. Det handler om at vi må prioritere hva vi vil, hva vi vil holde på med og hva vi satser på. Sier du nei til en ting, sier du samtidig ja til noe annet, noe større, noe viktigere for deg og ditt liv.

Vi kan si at livet er et veivalg, og når du kommer til krysset, eller rundkjøringen hvis det stormer litt ekstra rundt deg, er det til syvende og sist du selv som må velge retning. Prioritering er å være målbevisst og våge å gå egne veier. Du må finne ut hva du ønsker. Er du bevisst på hva du vil, vil det bli lettere å ta valgene når de dukker opp. Er du mindre fokusert og lar tilfeldighetene råde, er det stor sjanse for at andre tar valgene for deg. Husk at det er du som bestemmer om og når du sier nei. Et nei kan være et fint pusterom og kan gi deg tid til deg selv, dine drømmer og skaffe deg egentid. MOT til å velge er så mye mer enn å bestemme seg for hvilken jakke man skal ha på seg i dag eller om det blir joggesko eller støvler. Å prioritere bort eller velge inn situasjoner, omgivelser, og noen ganger også mennesker, er valg som virkelig har betydning for utviklingen av livet. Ingen av oss er tjent med å bli tappet for energi. Å miste interessen, gløden eller gleden for noe eller noen på grunn av negativ energi er ikke bra. Da er det på tide å ta valg. Da må det prioriteres. Si nei til ting som kan ødelegge din helse, dine drømmer og muligheter for framtiden.

For det er du selv som må ta ansvar for ditt eget liv. Du kan ikke skylde på andre om det går galt når det er du selv som har tatt valgene. Sett deg egne grenser for hva du vil og ønsker med livet ditt. Gå for det du tror på og velg heller bort det du ikke liker eller det som tar for mye plass. Ved å ha fokus på de riktige tingene vil du kunne sette deg ned innimellom, se deg tilbake og si; ja dette ble greit. Det er slik jeg vil ha det.

Kjenner du deg selv godt så vet du hva du tåler, du vet hva du kan og hva du er god for. Du kjenner egne verdier og vet hva som er viktigst i livet ditt. Du vet hvem som betyr mest for deg og hva som skal til for at du blir lykkelig. Du oppsøker det som gjør deg glad, det som inspirerer deg og det som utvikler deg. Dyrk dine verdier, vær deg selv og du vil ha det godt med deg selv.

Forleden kom jeg i prat med en mann som har levd litt lengre enn meg. Underveis i samtalen sa han følgende: «Jeg skjønner ikke hvorfor jeg måtte bli så pass opp i årene før jeg skjønte verdien av å gå en tur og bare sette meg ned og se på røsslyngen».

Lærer seg norsk i arbeidstiden

Nyheter tirsdag 10:50
På fremsiden nå