Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

MOT til å vokse

Helg · Publisert 07:38, 26 mar 2021

Min pappa sa mange ganger at du må tåle å plages, og han sa enda oftere at du lærer så lenge du lever.

Dessverre kan jeg ikke lenger spørre pappa til råds lenger, men han lærte meg noe veldig viktig, og det er at vi slutter aldri å lære og vi kan ikke gi opp før vi har prøvd. Vi lærer egentlig ingenting før vi har prøvd.

Det handler vel mye om å ha MOT til å vokse, vise MOT til å utvikle oss og gå litt utafor egen komfortsone. Vi vil jo gjerne være den beste utgaven av oss selv hele tiden. Selv om det er umulig, er det viktig å ha fokus på at det er mulig å få til ting. Om du ikke klarer det i dag, så kan du prøve igjen i morgen eller en annen dag. Jeg kjenner av og til litt på følelsen av at jeg er sliten og tenker at nå får nok være nok. Men heldigvis er det langt mellom de dagene. Å vokse til og bli noe er viktig for oss, men å vokse til å bli noen er enda viktigere!

MOT fokuserer på at det er viktig å ha MOT til å leve. Å være seg selv, å lede seg selv på en god måte slik at man kan hjelpe andre. For å få til det har jeg lært at vi må noen ganger akseptere at ikke alt alltid er bra. Det er dype daler, mørke stunder og smale stier som må tråkkes opp igjen før du fritt kan seile på åpent hav eller slå ut håret en vakker vårdag. For å føle lykke og begeistring må vi ha MOT til å bry oss, ikke minst om oss selv. Vi må kunne sette oss mål for hva vi ønsker, hvor langt vi vil vokse og hvordan vi vil vokse. Det er ingenting som tilsier at vi noen gang blir ferdigvokst. Ikke la styggen på ryggen fortelle deg at dette klarer du ikke. Ha drømmer som tar deg med på reisen. Ikke sagt at det blir som du ønsker deg eller ser for deg, men drømmene vil uansett glede deg, mange ganger og de gir deg positive tanker. Ikke hør på dem som dømmer og sier at det ikke er mulig. De har kanskje ikke tort å prøve selv. Jeg kan referere til en samtale en tidligere elev av meg hadde med presten i konfirmasjonstiden. Det handlet om utdanning og yrkesvalg. Da jenta fortalte hva hun skulle gjøre på videregående ble han forbløffet og utbrøt: «Den så jeg ikke komme». Men han dømte ikke. Han satte ikke noen begrensninger, men støttet opp om valget og ønsket lykke til på ferden. For det handler om å forsterke det positive folkens. Det handler om å gi hverandre flybensin så vi kan fortsette å vokse og utvikle oss.

Husk at det er mange valg som skal tas, enten du er barn, ungdom eller voksen. Uansett alder må vi ta valg. Vi som har levd en stund kan alltids basere valgene våre på erfaring, men det er ikke grunn nok til å ta valgene for de som kommer etter oss. De kan være bedre skodd og bedre rustet til å takle de vi ikke taklet. De kan ha bedre ferdigheter og bedre kunnskap til å klare det vi ikke fikk til. Støtt dem i valgene sine slik at de har MOT til å vokse.

19. april: Nok en fin dag

Nyheter mandag 07:44
På fremsiden nå

Høytflyvende sykkeltur?

Nyheter søndag 13:30