Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Og sannelig er det snart desember

Helg · Publisert 11:00, 29 nov 2019

Jeg er ikke av de som styrer så mye til jul. Er gjerne litt seint ute med alt og regner med at jeg på søndag kommer til å lete etter både adventstjerne og adventsstaken. Hva baking angår er det ikke så mye som produseres i vårt hjem.

Det lages strull etter oppskrift fra Toten. Det var undertegnede som i flere år stekte disse strullene. Disse ble noe ujevne i fargen, da jeg gjerne utførte litt andre oppgaver under stekingen. I og med steketida er relativt kort, ble kulørene mangfoldige, mer som et fargerikt strullfellesskap. Derfor tok Øverengen over stekingen for noen år siden. Nå er alle strullene prikk like. Han har notert perfekt steketid på krumkakejernet, med sprittusj, og sitter så med stoppeklokka når han steker. Det er slik man får et perfekt strullresultat.

Før var jeg mer stresset til jul. Jeg lagde blant annet Sara Bernard, en relativt tidkrevende kake å produsere, da den først skal stekes, så påføres smørkrem og deretter dyppes i smeltet sjokolade. De bør jo i tillegg se ok ut også. For et slumsete kvinnemenneske som meg var dette krevende operasjoner. Ikke ble de spist heller, for jeg ble så grådig på å servere de at de ble liggende i fryseren til neste jul.

Men jeg minnes en førjulstid. Hva som gikk av meg da vet jeg sannelig ikke, men jeg var i det rause hjørnet og fikk for meg at jeg skulle sende over en porsjon Sara Bernard til min kjære svigermor som bor på Lund. I mangel av kakebokser pleide jeg å fryse disse eksklusive kakene ned i gamle isbokser. En slik boks ble høytidlig tatt ut av fryseren, overrakt Øverengen, som hadde et ærend på Hofles. Han leverte boksen på ferja til et trivelige ferjemannskap, som sørget for at baksten ble fraktet over fjorden og levert til svigermor på Lund.

Ei spent svigerdatter tuslet rundt på Marøya og ventet på at en takknemlig svigermor skulle ringe. Å få bakst fra meg var jo ikke akkurat hverdagskost. Ingen telefon kom. Dagen etter var det tyst. Dagen etter der også. Jeg poplet til Øverengen om hvor rart det var å ikke ringe for å takke for usedvanlig flott bakverk. For ei utakknemlig svigermor!
Til slutt kapitulerte jeg og ringte sjøl. Ringte og spurte om hun ikke skulle takke?

– Takke!? svarte svigermor.

– For hva da?

– Kakene, svarte jeg med en så rolig og behersket stemme jeg klarte.

– Kakene som du hentet på ferja. Sara Bernard. Bakt av meg.

– Sara Bernard du liksom, nærmest fnyste svigermor.

– Det du sendte over var en halv boks med tint vaniljeis, jeg trodde du herja med meg!!

Ha ei fin førjulstid!

Lise Marit Rødnes

Fra vrak til utstillingsglans

Det er 20. mars og året et 1943. Tre tyske jagerfly er på vei over Vikna da det ene plutselig faller ut av formasjon. Noe er galt. Om bord sitter 21-åringen Günther Seraphim.... torsdag 15:21

Eskil tilbringer dagene i havna

27 år gamle Eskil Kvalø Lindgjerdet ble sykmeldt da korona meldte sin adkomst. Grunnet en alvorlig hjertediagnose var han nødt til å holde god avstand til andre, men Eskil har... mandag 11:40

Vil få flere ut i naturen

Trosopplæringen i Ytre Namdal ønsker at folk skal gå turer i nærmiljøet. Nå har de ordnet sporløyper rundt om i Nærøysund kommune for å få til nettopp det. lørdag 17:30

Panteinntektene er viktige for idrettslagene

I fjor samlet Kolvereid IL inn pant for nesten 70 000 kroner. Nå opplever de svikt i inntekter på grunn av korona. lørdag 13:30
På forsiden nå:

Løfter Sveli ytterligere fram i lyset

Forfatteren Arvid Sveli ville ha fylt 100 år i år, og i den forbindelse kan trioen Magne Olav Aarsand Brevik, Bjørn Peder Johansen og Trond Nilsen nå presentere forfatterens... fredag 10:13

Arbeidsledigheten går ned

Tirsdag 2. juni var det registrert 25 630 arbeidssøkere i Trøndelag. Det er 1 351 færre enn ved utgangen av mai. fredag 09:24