Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Opal Mariell Longård og hunden Findus setter kursen mot Alaska.

Seiler alene til Alaska

Opal Mariell Longård (26) skal realisere en drøm. Med seilbåten Marakel på 31 fot skal hun ta seg fram til Alaska og tilbake igjen. Hun beregner en måneds tid over Atlanterhavet.

Helg · Publisert 09:50, 17 aug 2018

«Hvor vinden tar oss vil tiden vise. Alt vi vet er at veien er laget av bølger, at verden ligger foran oss, og at vi har et eventyr i vente», skriver Opal Mariell Longård på sin blogg. Det er også litt av et eventyr hun nå gir seg i kast med.

Reisen har fått navnet Project beyond ordinary, og hun beregner å være tilbake i heimbyen Tromsø i oktober 2019.

Teater i Murmansk

Når dette leses har hun kastet loss fra Rørvik, og startet på den lange reisen. Første mål er å følge norskekysten sørover med ankomst Bergen rundt 20. august. Der skal hun møte en venninne som skal seile sammen med henne over til Danmark.

Opal Mariell er opptatt av å leve det enkle livet, og få med seg flest mulig opplevelser på ferden. Hun lærte seg å seile for om lag fem år siden. Dette var i Karibien sammen med en kompis, i en båt som de kjøpte sammen.

Hun er godt utrustet med mot og optimisme og velger derfor ofte utradisjonelt , og det har gitt henne mange andre spennende opplevelser på livsferden. Som å gå siste året på videregående i Murmansk. Dette var mulig siden det var vennskapsband mellom byene Tromsø og Murmansk.

– Jeg syntes det var spennende å få lære litt russisk, og det var til god hjelp da jeg senere var så heldig å få bli med på ei oppsetning av Peer Gynt i St. Petersburg, sier Opal Mariell som også har med seg et års teaterstudium fra universitet.

Bodde i Alaska

Etter å ha gått et år på folkehøgskole, der hun valgte linje for hundekjøring og friluftsliv, prøvde hun ut livet i Alaska. Der bodde hun i en tømmerhytte uten strøm og vann med 15 hunder som samboere. Dette var Yukon, og hun ville så gjerne tilbake dit. Derfor er det målet for seilturen.

– Jeg jobber nå hos Tromsø Friluftssenter som nordlys-guide, og jeg har fått permisjon fram til oktober 2019, sier Opal Mariell som har med seg «skipshunden» Findus på en del av turen. Den er av rasen Alaska Huskey, og vant til båtlivet. For de to har hatt seglbåten «Lillemor» som bolig i Tromsø det siste året.

– Det er faktisk mye billigere å kjøpe seg båt, og leie en båtplass, i stedet for å leie en hybel i Tromsø. For leieprisene er skyhøye, forteller hun. Det var meningen at hun skulle bruke «Lillemor» på 26 fot på sin Alaska-ferd. Men så fikk hun tilbud fra sin far om å overta hans båt «Marakel» helt gratis. Den er på 31 fot, og dermed større og tryggere. Derfor måtte hun reise til Foldereid for å hente båten, og selge «Lillemor».

På filmpremiere i Tromsø

Hennes far heter Bjørnar Longård. Han driver og eier Foldereid gjestehus, Vårtun. Nå har hun vært på besøk hos han en måneds tid mens Marakel fikk nødvendig oppgradering hos Lauvøya Maritime. Der har hun fått enestående service, roser hun. Etter planen skulle hun heise seilet på onsdag morgen, og sette kurs sørover.

– Hvis alt går som planlagt skal jeg finne meg ei havn i England i september, og legge igjen båten der for en kort periode. Da skal jeg fly hjem til Tromsø i bryllup til søskenbarnet mitt, og overvære premieren på en dokumentarfilm som jeg har hatt en rolle i, sier Opal Mariell Longård som etter dette setter kursen mot resten av hav-eventyret.

Hun har planer om å skynde seg langsomt på denne turen, og nyte opplevelser underveis som fjellturer, klatring, snorkling og surfing.

Søker sponsorer

Hun er også på utkikk etter sponsorer til turen.

– Jeg har fått sponset klær til turen av Kari Traa, og ellers består budsjettet av pengene jeg fikk for salget av «Lillemor», men det dukker nesten alltid opp uforutsette utgifter når man har båt. Så det hadde gitt større trygghet med noen flere sponsorer med på laget. Plan B er å jobbe underveis for å spe på budsjettet, sier hun.

Når vi feirer jul her hjemme er Opal Mariell mest sannsynlig på tur over Atlanterhavet.

– Jeg har planlagt å krysse strekningen i desember. Jeg er et julemenneske og må nok laste ned «Tre nøtter til Askepott» sånn at jeg har den på plass, sier hun og smiler.

Det blir mest sannsynlig utfordringer i forhold til vanlig mobildekning, og derfor vil hun skaffe seg en sattelittelefon for å holde kontakt med familien og resten av omverdenen.

Planlagt for trygghet

Den nye båten har varme, dusj og ståhøyde, det blir nærmest som en liten hybel. Hun har ellers planlagt turen i store trekk.

– Jeg er forberedt på at det blir veldig gøy, men at det også kan bli litt skremmende innimellom. Man skal har respekt for naturkreftene, sier hun alvorlig.

– Ellers mener jeg at jeg har planlagt nok til at det er trygt, så får vinden ta meg videre, sier Opal Mariell Longård, som vil bruke mest mulig seil, og minst mulig motor på reisen. Det er mulig å følge eventyrreisen hennes på bloggen opalmariell.blogg.no

På fremsiden nå

To foreninger ble til én

Nyheter lørdag 14:45

Stjal bil og kræsjet

Nyheter lørdag 14:44