Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Tid for å feie ut jula

Helg · Publisert 08:15, 12 jan 2020

Nå har vi lagt ei tradisjonell høytid bak oss. Til glede for både oss sjøl og andre har vi lyst opp denne mørkeste måneden i året med masse lys og farger. Vi har også ønsket det nye året velkommen med fyrverkeri og forventninger. Jula er ei tid der vi helst vil ha alt på tradisjonelt vis. Både når det gjelder maten vi spiser og dekoreringa vi utfører i forkant av høytida. Dette inkluderer både engler og nisser som har sine faste plasser i heimen.

For meg er julekrybba fra 1940-tallet et av de viktigste elementene. Den er en arv etter en nær slektning. Da hun gikk bort for 25 år siden ble krybba med i håndbagasjen på flyet hjem fra Bergen. Det knøttlille Jesus-barnet var en stund på avveie. Gleden var stor da det tapte «barnet» ble gjenfunnet i et ekstra rom i lommeboka. Men nå står alt dette på terskelen til 11 måneders tilværelse i esker og kasser på loftet. Hver dag når jeg kommer heim fra jobb skinner juletrelysene og glitteremsene mot meg, men egentlig tapes glansen proposjonalt med at antallet januardager øker. De røde julestjernene som var så utrolig vakre i desember er heller ikke så fine lenger. Nå står de der og sturer i sine potter i vinduet og føler seg helt malplassert.

Det er imidlertid et tiltak å gjøre ryddejobben, for det blir så mørkt og trist med det samme alle lysene forsvinner og fargene tones ned. Jeg er av dem som fremdeles sverger til ekte juletre. Duften av grantre første juledag er en viktig del av julestemninga for meg. Men nå har også det røde juletreteppet fått et lett dryss av grønne barnåler. Erfaringsmessig vil det bli mange flere av disse i dagene som kommer. Det sies at et nåletre har mellom 50 og 250 nåler per 10 centimeter grenlengde, alt etter arten grantre. Det betyr at et to meter høyt juletre har mellom 2.000 og 50.000 nåler.

Førstkommende mandag er det tjuende dag jul. Det blir regnet som den aller siste juledagen.

På Primstaven som var tidligere tiders kalender, var denne dagen merket med en feiekost og et drikkehorn som var snudd på hodet. Feiekosten var et symbol for å feie ut jula og det oppnedvendte drikkehornet viser at juleølet skulle være drukket opp.

I kjelleren min står fremdeles fem flasker tomtebrygg. De har blitt av en slik art at man helst bør stå med strake armer når de åpnes, og mens korkene forsiktig likes opp er det smart at dette skjer over oppvaskkummen. Det er nok et tegn på at høytida har overskredet datoen. Så man må vel skride til verket og avslutte høytida på skikkelig vis nå i helga, skifte ut de røde gardinene med mer nøytrale farger, og glede seg over at man har fått et nytt år til rådighet.

Om bare tre måneder er det den gule påskefargen, sola og våren som gjelder. Vi er egentlig heldig som bor i et land med skiftende årstider. Da har vi stadig noe å se fram mot.

Hild Dagslott

Et siste farvel

Jeg var i begravelse til en tidligere nabo for noen få uker siden og tok et siste farvel med en venn. Det er alltid trist å være i begravelse, men enda tristere blir man av at... fredag 17:20

– Vi samler på gode opplevelser

Å få beskjed om at barnet ditt er dødssykt og ikke vil leve opp kan slå ut en hvilken som helst forelder. Hos Beate Søraunet derimot vakte det kamplyst for å gi sønnen et best... torsdag 20:30