Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Å tie ihjel er ikke veien å gå

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 09:19, 14 jan 2021

Twitter har valgt å stenge kontoen til president Donald Trump og en rekke av hans meningsfeller ytterst på høyre fløy. Flere andre sosiale plattformer har fulgt opp med utestengelser. Men er dette veien å gå?

Konspirasjonsteoriene har fått en kraftig oppblomstring under pandemien også her til lands. Det er skremmende å se hvordan folk med en viss utdannelse fra grunnskolen og oppover hengir seg til elleville eventyr av noen teorier basert på null fakta.

I stedet er fullt opp av bruddstykker fra ulike og usammenhengende kilder rørt sammen med en stor dose fantasi og behov for makt, og dermed har man skapt tullete forestillinger om QAnon og at verden styres av pedofile satanister. En annen spinnvill teori går ut på at Bill Gates skal ha simulert virusutbrudd for deretter å spore befolkningen med mikrobrikker som skal spres gjennom et vaksinasjonsprogram. Er det virkelig mulig å koble så til de grader av fra det vanlig og sunne bondevettet?

Og er medisinen å tie dem i hjel? Neppe.

Det vi trenger mer enn noen gang før er folk som sier ifra. Som går i rette med utspillene og saklig tilbakeviser påstandene gjennom stort antall medier. Det er for lite av det. Vi har noen få som gjør det og ære være dem for å ta ordet. For de som kjenner til Kari Jaquesson og hennes håpløse koronautspill, så er Gunnar Tjomlid sine svar på disse et eksempel på hvordan dette kan gjøres.

Ordets makt er stort. Det har vi sett de siste dagene i USA. En president som oppfordret tusenvis til å gå mot Kongressen, og som endte med at fem mennesker mistet livet. Det viser at ord er viktig. De kan forgifte så mange sinn at det skaper store og alvorlige ringvirkninger. Alt i fra i et lite lokalsamfunn til globalt.

Jeg velger at å tro at de aller fleste mennesker vil hverandre vel. Vi ønsker å ha det godt, og vi ønsker også at andre skal ha det godt. Hvorfor? Fordi det stabiliserer samfunnet. Har mine naboer og mitt lokalsamfunn det godt så er det trygt å bo der jeg bor. Derfor reagerer vi når det avdekkes at noen er utrygge, og det er en god refleks i det norske samfunnet. Vi bryr oss.

Det er når det blir ubalanse at det oppstår misnøye og med misnøyen følger demonisering av andre mennesker og deres meninger som igjen fører til polarisering. Vi mistenker hverandre for å ha skjulte motiver og velger derfor å ikke stole på hverandre.

I Norge har vi et tillitssamfunn. Det må vi kjempe med nebb og klør for å bevare. Vi må stole på at de andre har hederlige motiver, og så får vi heller reagere om det viser seg at så ikke er tilfelle.

Så skal vi heller ikke bli naive og dumsnille. Men det er en stor forskjell på det å møte hverandre med et åpent sinn og det å være negativ i utgangspunktet.

Test deg seg selv litt nå. Hvis jeg nå sier ord som somalier, veganer, transseksuell, narkoman eller straffedømt. Hvor åpen er du om du møter en som du tenker har en slik merkelapp?

Vi har et åpent samfunn, men det betyr ikke at vi ikke kan bli enda mer inkluderende. Det ansvaret ligger på hver enkelt av oss. Inkluderende betyr ikke at vi skal fylle stua vår med alle, men at vi har respekt for at vi er forskjellige og likevel snakker sammen.

Åpenhet og respekt gir konspirasjonsteorier og hatbevegelser dårligere vekstvilkår, og det er på den måten vi sikrer at ulike syn får være med å påvirke samfunnet. Det er uheldig om vi får et såkalt enerådende elitesyn på hva som er rett og galt. Den såkalte politiske korrekte sannhet er det gode grunner til å stille seg spørsmål rundt. Den er ikke fremmende, men derimot hemmende for samfunnsdebatten.

Mitt håp for 2021 og årene fremover er at vi får langt flere leserinnlegg hvor saker debatteres, og det på en slik måte at vi ivaretar hverandre som mennesker mens vi utfordrer og utfordres på meningene. Det er den eneste måten vi kan sikre et sunt og utviklende debattklima i tiden fremover.

Testet positivt for korona

Nyheter torsdag 08:43
Leserinnlegg
På fremsiden nå

Avispakke på avveie

Nyheter torsdag 08:31

Mistet lappen i 60-sone

Nyheter onsdag 19:23