Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Bindal må lære av Leka

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 13:20, 22 okt 2020

Det som skjer på Leka nå bør være til inspirasjon for andre kommuner. Spesielt bør Bindals administrasjon og politiske ledelse finne frem notatblokka og inviterer nabokommunen på kaffe sporenstreks.

Mens Leka aktivt jobber for å få nye innbyggere er det svært lite å høre og se av den slags i Bindal. Jeg må for orden skyld si at jeg bor på Bindalseidet i Bindal, og har dermed førstehånds erfaring med den totalt fraværende kommuneledelsen.

Mens andre fraflyttingskommuner, i et håp om å få noen til å velge nettopp dem som bosted, har opplegg for hvordan de skal ta imot nye innbyggere finnes det ingen strategi for dette i Bindal.

Tallene tale er så klare og trenden så tydelig de siste tre årene at noe må gjøres. I tidligere tider delte man ut Bindalspakke til nye innbyggere, og hadde med det en mulighet til å bli kjent med sine nye innbyggere. I dag er det helt stille. Nesten så man tror at de ikke bryr seg.

For det er nettopp det Leka har skjønt. Skal de få nye innbyggere og beholde dem så må de bry seg. De må åpne opp og inkludere dem.

Nå har jeg bodd i Bindal i to år til nyttår, og hverken jeg eller min bedre halvdel har ennå ikke sett eller hørt noen velkomstord fra kommuneadministrasjonen på Terråk i løpet av den tiden. Vi er heldigvis ressurssterke og klarer oss godt og har skapt vårt nettverk, men hva med de som ikke har den muligheten. Når kommunen er så lite bevisste på å ta imot nye innbyggere, hvorfor skal de da bli? Easy come, easy go. Man gir blaffen i å skape en relasjon, og da blir det dessverre for kommunen sin del at folk lett flytter videre.

Andre kommuner jeg har besøkt har delt ut sølvskje til nye verdensborgere som er født i deres kommune. En liten gave som folk har tatt med seg videre i livet og som de stolt viser frem som tegn på hvor de er født. Noen kommuner lager en liten brosjyre med oversikt over lag og foreninger som deles ut over en kopp kaffe, og hvor ofte ordføreren er behjelpelig med å knytte kontakter der det er naturlig. Det er ikke de store tingene som skal til, men det må være vilje til å sette av tid og litt ressurser.

Hvorfor Bindalspakken ble borte vet jeg ikke, men uansett om man deler ut laks eller ikke så er det mest bekymringsfulle at man har valgt bort mulighet for å bli kjent med og få innsikt i sine nye innbyggere. Hvem er de, hva kan de og kan det være at de faktisk vil være en ressurs for lokalsamfunnet? Dere aner jo lite eller ingenting!

Hvordan kan dere ta dere råd til uvitenhet? Det er jo totalt mot all lærdom om å bygge et samfunn hvor alle føler at de har en tilhørighet. I et så lite samfunn som Bindal er fullt mulig å få til dette, for så mange nye tilflyttere har dere ikke i løpet av ett år.

Vi snakker om et verdivalg som de folkevalgte nå må ta til orde for. Det er dere som bestemmer i hvilken retning Bindal skal gå, og folket har valgt dere inn fordi de har tillit til at nettopp dere skal ta styringen i en ellers tungt rådmannstyrt kommune. Vis at dere ønsker nye innbyggere og vis at dere ønsker at de skal bidra.

Når kommunen ikke inviterer så skal virkelig jeg gjøre det. Herved er alle folkevalgte i Bindal invitert til en kaffeprat på kjøkkenbordet hos oss i Kveinå. Kaffe har vi også så bare kom.

Leserinnlegg

Kysten er glemt – igjen

Ytring fredag 08:29
På fremsiden nå

Fin julegran tent i Rørvik

Nyheter søndag 10:05