Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Bruk sunn fornuft!

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 21:50, 13 nov 2020

Det later til at stadig flere vi er inne i konspirasjonens gullalder. Udokumenterte påstander lanseres som sannheter, og løgner gjentas gang på gang til tross for at de blir tilbakevist. Forteller du en løgn mange nok ganger så finnes det de som tror på det og dermed etableres det som en sannhet for disse.

Jeg har nok tidligere tenkt at konspirasjonstenkerne er en håndfull mennesker i utkanten av samfunnet med selvlagede hjelmer av aluminiumsfolie, og at fenomenet har vært relativt harmløst. Men nå ser vi at et betydelig antall mennesker tror på disse teoriene. Den store forskjellen er at i dag har vi internett, og med ett kan en helsprø teori nå hvem som helst i hele verden.

Gjennom nettside og sosiale medier kommer folk i kontakt med nye ideer og søker bekreftelse for oppfatninger de allerede har. Dermed opprettes såkalte ekkokammere hvor likesinnede gjentar teoriene for hverandre og styrker hverandre i troen på at de har rett. Har man først fått en bestemt mening om hvordan sakene henger sammen så kan overbevisningen være forbløffende standhaftig.

Vi har uttalige eksempler på udokumenterte påstander. Som at CIA sto bak 11. september, eller at mennesker aldri har vært på månen eller at jødeutryddelsen aldri fant sted.

Nå er det en ny løgn som brer om seg. At koronaviruset eller Covid19 egentlig ikke finnes, og at det er styresmaktene som står bak løgnen. Videre at korona ikke er så farlig og at de som blir smittet og dør ville dødd uansett. De som virkelig har fått blod på tann kobler sågar 5G inn i tankevrøvlet.

Nylig kom den avdankede kjendisen Kari Jaquesson ut med en video på sosiale medier hvor hun leende gjennom Oslos gater raljerer over de som bruker munnbind. Ifølge henne så finnes det ingen dokumentasjon på at masker har noen funksjon utover å øve opp folk i blind lydighet, og maskene kan gjøre folk syke. Hun synes det er trist at folk har latt seg rive med i løgnene i pressen.

Takket være slike håpløse utspill fra henne og andre likesinnede så vokser mistillten til helsemyndighetene og fagpersonell. Det samme gjør smittetallene, men det bryr ikke disse seg noe om. Her ser vi egoismens grufulle ansikt. Meg, meg, meg og atter meg. Ingen skal komme å fortelle meg hvordan jeg skal leve. At du blir syk og dør av mine valg er ditt problem.

Jeg synes kommuneoverlegen i Nærøysund har en god tilnærming til pandemien. Følg anmodningene fra helsemyndighetene og bruk sunn fornuft. Enkelt og greit, og slett ikke så vanskelig.

Vi skal være forsiktige, men like viktig er det å ikke overdrive og komme med ondsinnede og gale rykter for å skremme. Videre skal vi vokte oss for å bli helt paranoide å se smitte overalt. Det tjener ingen på, aller minst de som blir redde.

Nei, bruk sunn fornuft og lytt til de som kan mer om det enn deg selv. Så skal vi komme oss igjennom denne krisen også.

På fremsiden nå

To foreninger ble til én

Nyheter lørdag 14:45
Ytring - les folkets meninger
Fiskeri & havbruk
Kjentfolk

Silja Remme-Lauten 5 år!

Kjentfolk torsdag 13:12

Hjertelig takk

Takk tirsdag 10:10
Rett fra levra

Nå får det jammen være nok

Kommentar mandag 09:32
Smånytt

Koronanytt - 4. mai

Notis fredag 08:47