Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Bygdedyret kan og bør bekjempes

Av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 20:27, 7 okt 2019

Sist uke har vært en spesiell uke.

I forbindelse med saken til Rønning har jeg, gjennom flere samtaler med folk i ulike posisjoner, sett og hørt hva folkesnakk gjør av skade. Hans sak er dessverre ikke unik. Altfor mange saker blir aldri sett, og en del kommer ikke på trykk av ulike grunner. Men en fellesnevner har de alle. De er vonde, fryktelig vonde.

Rønning er heldig. Han har skaffet seg et nytt nettverk bestående av flotte mennesker som vil han vel. All honnør til de som står rundt han og gir støtte, oppmuntring og anerkjennelse. Dere er verdt deres vekt i gull. Tusen takk!

Jeg har flere ganger tidligere sett voksne folk gråte i avmakt mot bygdedyrets fremferd. Sjanseløse mot folkesnakket har de isolert seg, flyttet langt bort eller skiftet navn. I et tilfelle gikk det fryktelig galt hvor en ung mann endte med å ta sitt eget liv. Alt bunnet i ondsinnet sladder i lokalmiljøene hvor en grå fjær ble til en hel svartkledd hønsegård.

Der satt de ute av stand til å gjøre noe, og i et stort behov av å få snakke ut.

Samtidig har jeg også sett voksne samfunnsprofiler som har inntatt en utrolig feig holdning til det å stå opp mot folkesnakk og for de svakeste som blir rammet. Deres egen lommebok og rykte har veid tyngre enn å hjelpe de som uskyldig blir rammet av baktalelse. Disse, som har mulighet i kraft av sin posisjon å utgjøre en forskjell, gjemmer seg bak fasaden fremfor å ta i et tak og stå opp for sunne verdier. Jeg vemmes.

Så til deg som sprer usanne rykter. Hvorfor holder du på slik? Er du så ynkelig at den eneste måten du kan hevde deg selv er å rakke ned på andre? I en tid hvor vi er så opptatt av å lære våre barn etikk, moral og toleranse på skolen, så sørger enkelte foreldre å rive det arbeidet ned så fort ungene kommer hjem etter barnehage, skole eller idrettstreningen.

Hvis du vil bygge deg opp og få et rikere liv så anbefaler jeg to ting; forsvar og fremsnakk. Enkelt resept som de aller fleste forstår. Det er en bivirkning av det som kan være greit å være klar over. Det kan gi mersmak. Du skjønner, folk liker positive folk. De har en tendens til å bli en del av noe større enn seg selv. De får vidsyn og hjertelag. To sider av positiv tale.

Forsvar kan være litt utfordrende. I hver fall i starten. Det å ta til motmæle mot noe som sies og som du vet er usant eller ondsinnet sladder koster. Etterhvert blir det mindre av det. Rett og slett fordi du blir kjent som han/hun som ikke finner seg i sladder. Det er flaut å bli tilsnakket når man sladrer, for alle vet innerst inne at dette ikke er bra. Når du melder klart i fra hva du mener, så blir det fort slutt på praten når du er i rommet.

Fremsnakk er lettere, og en fint sted å begynne om det er nytt for deg. Om noe er bra, si det eller skriv det. Om noe er mindre bra så kan du gjøre to ting. Gi konstruktiv tilbakemelding direkte til den det gjelder, eller du kan holde kjeft. Begge deler fungerer.

Jeg liker å lese anmeldelser fra folk som har vært et sted og fått en fin opplevelse, eller som gir ros til treneren til ungen fordi vedkommende har gjort en god jobb. Jeg liker å lese om folk som roser bedrifter for god service eller politikere som gir honnør til en kollega fra et annet parti for godt innlegg eller god ide. Jeg liker rett og slett å bli opplyst om det som er bra.

De negative sidene av samfunnet ser jeg ofte på jobb. Det er en del av jobben, og oftere enn det dere aner så ligger jeg våken og tenker på hva kan gjøres for å løse en situasjon. Jeg er bare et menneske, og historiene jeg hører og smerten jeg ser gjør inntrykk. Heldigvis vil jeg si. Etter tyve år med penn er det lett å bli hardhudet om man har anlegg for det.

Det har hendt at jeg har ringt den jeg har intervjuet like før deadline og sagt at vi kjører ikke saken, selv om saken er god og sikkert ville generert masse leseklikk. De gangene har også vedkommende kjent på det samme. De var ikke klare. Da har vi ventet, og det er helt greit det også.

Etterlyser observasjoner etter forsøk på innbrudd i lagerbygning

Politiet rykket mandag kveld ut til en adresse på Ottersøya i Nærøy etter melding om forsøk på innbrudd i et lagerbygg. Politiet oppfordrer publikum som kan ha relevant...

Lytter til bekymringer

Rundt det som skal bli Nærøysund Arena så har det den siste tiden vært veldig stor trafikk fra tunge kjøretøy. Flere foreldre er bekymret over sikkerheten til skoleelevene som går...