Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Det blåser på kommunetoppene

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 17:42, 24 jun 2021

Jeg har registrert at kommunedirektøren på Leka har fått seg en skrape i lakken. Saken bunner i grunn at han har hjulpet sin syke far med å fakturere. Noen av disse har havnet hos kommunen, hvor han jobber nettopp som kommunedirektør. Han har også anvist fire av fakturaene fra farens selskap, og det har han fått berettiget kritikk for. Dog ikke mer enn lite smekk på hånda og «slikt gjør du ikke igjen». Jeg vil gi ros til kommunestyret på Leka for håndtering og for reaksjonen. Aardal innrømmer tabben og fortsetter, og det hele er greit. Det skulle blott bare mangle.

Saken springer ut i fra en bekymringsmelding som kontrollutvalget behandlet. Det kom også frem at det var dårlig relasjon mellom klageren og kommunedirektøren og at deler av dette ble ansett for å være av privatrettslig karakter og dermed ikke hørte til saken som kommunestyret fikk til behandling. Også det var en ryddig avklaring.

Likevel kan jeg ikke fri meg for å føle med de som jobber i offentlig sektor. Du verden så mye rart de må forholde seg til i sin arbeidshverdag. Beskyldninger, konspirasjonsteorier, falske rykter og direkte personangrep er bare noe av det flere av de opplever fra folk som er mer eller mindre i vater.

Vi kan holde oss på Leka en stund til for på postlisten her har en fiktiv person sendt inn spørsmål som har bundet opp folk med arbeid. Ikke bare ett, men haugevis, av spørsmål som har ført til timevis med leting i arkiver og besvarelser. Jeg gjorde et søk på denne Kjell Kjellesen som vedkommende kaller seg, og det finnes visstnok ingen i Norge som har det navnet. Like fullt har denne anonyme brevskriveren fått holde på med å binde kommunedirektøren og hans stab til å bruke mye tid på svare opp delvis ufine henvendelser. Slik kan vi ikke ha det. Dette er tid brukt som kunne vært anvendt langt mer produktivt.

At samme person tydeligvis har en personlig vendetta mot kommunens ledelse, og insinuerer utstrakt korrupsjon og forsøk på å skjule det som for brevskriveren er «sannheten». Dette er trist lesning. Svar er blitt sendt gang på gang for så å bli avløst med nye spørsmål og anklager.

Omsider har Leka kommune fått nok. Anmeldelse på det som må fortone seg som trakassering er foretatt, og nå er det opp til politiet å finne ut av hvem som står bak navnet Kjell Kjellesen. Det er bra det blir gjort.

Vi kan ikke ha et samfunn hvor folk med alias skal kunne be om det ene og det andre fra det offentlige. Skal du forholde til deg til omverden så må du også la omverden forholde seg til deg.

Det var på Leka, men vi ser jo at lignende skjer i andre kommuner. Spesielt om man har en debattside på Facebook hvor folk diskuterer det som skjer i kommunen.

Jeg er sannelig ikke sikker på om diskusjonsforumene har ført til et mer åpent, inkluderende og transparent samfunn. Ordlyden i svært mange kommentarer tyder på det stikk motsatte. Det har nok ført til at mange vegrer seg for å mene noe offentlig, og ikke minst skremmer det folk fra å ta seg jobb eller verv i det offentlige. I tillegg blir saker som kunne vært enkelt løst med en samtale blåst opp og polarisert så den er knapt til å kjenne igjen.

For noen måneder siden traff jeg ei som hadde vært helsesjef i sin bo-kommune, men som nå jobbet som sykepleier på et aldershjem i en annen kommune. Hun orket ikke all misnøye og kritikken i sin gamle jobb lengre. Som hun selv sa det så ble det for mye. Hun kunne leve med berettiget og konstruktiv kritikk, det var den useriøse, kunnskapsløse og ondsinnede kritikken som fikk det til å flyte over. Særlig på nettet. Nå trives hun godt i jobben, men har lovet seg selv å aldri mer ta lederstilling eller verv. Vil vi ha det slik?

Mange av oss husker Tore Tønne-saken. Den gangen fikk mediene, med rette, steinhard kritikk gjennom Burås-rapporten.

Den konkluderte med at enkelte medier hadde en tendens til å kaste et «mistenksomhetens lys over så å si alt» Tønne hadde foretatt seg. Det ble i mediebildet også brukt negative karakteristikker av Tønne som person. I dag ser vi denne negativiteten for ikke å si direkte fiendtligheten prege sosiale medier. Det holder å si Lan Marie Berg så hagler karakteristikkene uhemmet.

Jeg er livredd for å få en ny Tønne-sak. Det å vise respekt og omtanke for den man skriver om er ikke det samme som å ta parti. Det er å være et medmenneske. Den rausheten må vi lære å koste på oss.

Jeg mener bestemt at mediene har et medansvar for hvordan vi har vært med på å utvikle debattklimaene. Vi skal stille kritiske spørsmål til maktpersoner, og vi har et ansvar for å bringe til torgs viktig og riktig informasjon til leserne. Det er spissingen, under dekke av å skulle skape engasjement, av budskapet som uroer meg mer og mer. Det gjør at man skaper sterke frontene som blir unødvendig steile og uforsonlige.

Mange er ikke interessert å komme frem til gode løsninger. Nei, det skal tas, tas, TAS. Vi diskuterer ikke på sosiale medier for å få ny kunnskap og innsikt. Nei, vi diskuterer for å ha rett, og kan jeg korsfeste og drite ut motparten så er dagen reddet. Det er til å bli kvalm av, og er en av hovedgrunnene til at jeg ikke lenger bruker sosiale medier så aktivt som før.

VI trenger å møtes mer ansikt til ansikt. Vise respekt for hverandres synspunkter, og kanskje oppdage at vi kanskje ikke er så forskjellige likevel? De som jobber i kommunen fortjener å bli respektert selv om vi er uenige med dem.

Vanlig høflighet har aldri skadet. Ikke er det for mye forlangt heller.

På fremsiden nå

Avsluttet sesongen med seier

Sport lørdag 18:33
Ytring - les folkets meninger
Rett fra levra

Vi har alle et ansvar!

Kommentar onsdag 13:09

Det blåser på kommunetoppene

Kommentar torsdag 17:42
Smånytt

Rodde og Lilje

Notis fredag 20:53

Nærøysund bridgeklubb

Notis torsdag 14:19