Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

En seier for naturen som kan gi gevinster

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 19:33, 15 apr 2021

At Statsforvalteren i Trøndelag sa nei til oppdrett så nærme Sklinna var ikke uventet. En utvidelse av verneområdet har vært på trappene lenge, og nå legges disse planene til grunn for at oppdrettsnæringen nå må finne alternative lokaliteter.

Det skulle blott bare mangle. Jeg forstår ordfører Elisabeth Helmersen når hun til media sier at det er trist at kommunen nå går glipp av millionbeløp, men jeg er ikke enige at det dermed betyr bortfall av inntekter. Leka har tvert om styrket sin identitet som en kommune hvor naturen tas vare på fremfor industriell utnyttelse, og det har de all grunn til å løfte frem som et særtrekk. Leka er unik, og det bør det vakre øysamfunnet fortsatt hegne om å være.

Det unike naturmangfoldet som er på Sklinna må det være muligheter til å utnytte gjennom turisme. Norge er et attraktivt reisemål for fugleinteresserte fra inn- og utland, og hvert år kommer turister fra hele verden for å studere og fotografere den unike fuglefaunaen vår. Gjennom god markedsføring og tilrettelagte fasiliteter på Leka er det mye som taler for at de mange fugleinteresserte også legger turen innom sagaøya.

Vi har for lett til undervurdere det vi har, og spesielt det vi kanskje ikke er så interessert i selv. Fugler, er det noen er som villige til å bruke tusenvis av kroner for å se å fugler? Svaret er et rungende JA.

Tall fra Innovasjon Norge viser at det er 7 millioner som reiser internasjonalt for å se på fugleliv. I USA er det 18 millioner fuglekikkere, og i England er det 7,8 millioner. Vi snakker her om folk som gjerne reiser langt for å se nye arter de selv ikke har i sitt nærmiljø.

I tillegg har vi de som bruker mye tid og penger på fotoutstyr for å ta eksepsjonelle dyre- og fuglebilder. Markedet er der. Spørsmålet er om Leka kan og vil ta i mot dem. Dette er folk som gjerne kommer utenom sesongen, og med tilbud om overnatting, god lokal mat og båttransport så er det fullt mulig å få til en inntekt og gi opplevelser.

Tenk for en historie dere kan servere med å fortelle om at her valgte man å gi fuglene de best mulig kårene og gjestene de best mulig opplevelsene ved å kunne ta dem i øyesyn.

Tilbake til undersøkelsen til Innovasjon Norge. 80 prosent oppgir at de bruker to uker av ferien hvert år for å se på fugler. De oppgir at de foretrekker å bo på hoteller eller hytter, og at det er selve fulgeopplevelsen som står i høysete. Hallo, med Midt-Norges største fuglekoloni i kommunen må det være som å vinne i Lotto for de som vil satse.

64 prosent sier at de helst vil ha med seg fuglekjenner på turen, og 60 prosent sier at de er villige til å betale mer for god overnatting og god mat. Fugletitting er en livsstil, og de som virkelig går inn for det er villige til å legge igjen penger og spre opplevelsen på digitale plattformer om de får en god opplevelse.

Og jeg har ikke begynt på geo-turisme en gang. Norges og ikke minst Leka sin geologi gir rom for majestetiske og minnerike opplevelser. Geoturisme har blitt en sterk nisje, med både geoparker og geologiske attraksjoner, og her er Leka i en særstilling. Når jeg går inn på Norges geologiske undersøkelser sin side, hva møter meg? Leka på første side.

Jeg har av og til gjester fra andre deler av landet på besøk. Hvor er det jeg tar de med? Til Leka. Hva er det de senere trekker frem som minner fra besøket? Leka. Dit vil de tilbake om sjansen byr seg. Hva er det de trekker frem? Alle de vakre merdene? Selvsagt ikke. Naturen og nettopp at den er så urørt. Som en sa det i fjor sommer da vi sto og så utover havet på yttersia:

– Vet du Knut. Det er når jeg står her og ser utover at jeg kjenner på lite vi egentlig verdsetter det vi har rett utenfor stuedøra, og hvor glad jeg er i det fantastiske landet vi bor i. Det er her ute hvor den rå naturen holder til at tilstedeværelsen blir så sterk. Du blir så i nuet og det gjør godt. Havet, fjellet, dyreliv og fugleliv, planter og ikke minst luktene. Snakk om å lade batteriene.

Amen, sier jeg bare.

Så dro vi til Leka Brygge og spiste lokallaget fiskesuppe på kaikanten.

På fremsiden nå

To foreninger ble til én

Nyheter lørdag 14:45
Ytring - les folkets meninger
Fiskeri & havbruk
Kjentfolk

Silja Remme-Lauten 5 år!

Kjentfolk torsdag 13:12

Hjertelig takk

Takk tirsdag 10:10
Rett fra levra

Nå får det jammen være nok

Kommentar mandag 09:32
Smånytt

Koronanytt - 4. mai

Notis fredag 08:47