Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Hvem er Bindal kommune til for?

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 06:43, 28 jan 2021

Sist uke hadde vi i Ytringen en sak med Laddawan Sevaldsen som brått ble fratatt omsorgsstønaden av Bindal kommune etter å ha stelt for sin syke ektemann i mange år. Situasjonen for kvinnen er ikke blitt noe lettere med årene og det er derfor vanskelig for familien å forstå hvilke endringer som er gjort slik at kommunen har kunnet fjerne stønaden uten å samtidig tilby hjelp i hjemmet.

I to år har hun utført regelrett gratis arbeid for kommunen, og det er all grunn til å stille en rekke spørsmål i sakens anledning. Det har Ytringen gjort, men svaret fra Bindal kommune er såpass arrogant og nedlatende at det er på tide å stille spørsmål om hvilke holdninger til innbyggerne som råder i korridorene på rådhuset.

Omsorgslønn er ikke en rettighet man har, men det kommer til gjennom behovsprøving, dialog og bruk av skjønn. Vedtaket er heller ikke meislet i stein og skal og bør være dynamisk, og i Sevaldsens sak så hadde man en god ordning i mange år som fungerte godt for begge parter. Kommunen sparte penger ved å betale henne litt kontra å sende hjemmetjenesten daglig.

Jeg hadde tirsdag kontakt med familien Sevaldsen for å høre om de hadde hatt kontakt med kommunen etter oppslaget.

– Nei, her det har vært like stille fra kommunen som vanlig, var svaret.

Det er derfor med en viss forbauselse og undring å høre at en liten og oversiktlig kommune som Bindal tydeligvis sliter med å snakke med de som føler seg forulempet. Det å fortelle sin historie kan se ut til å bli belønnet med straff fra de som er ansatt for å være til hjelp. En slags «du skal ikke komme her og komme her» holdning som dessverre er litt typisk i små kommuner hvor alle kjenner alle.

Noe er alvorlig galt når en kommuneledelse har et så kaldt og distansert forhold til de menneskene de er ansatt til å jobbe for. En kommuneledelse er til for folket, og ikke motsatt. Det perspektivet må alltid være foran i pannelappen til de som jobber administrativt og de som er folkevalgte.

At Bindal kommune ikke vil kommentere saken i media er helt greit. Kanskje ikke så smart sett med tanke på omdømmebygging, men for oss i Ytringen er det helt uproblematisk. Men at den samme kommunen heller ikke tar kontakt med de som har stått frem i saken for å få til en dialog, ja det er langt verre.

Bindal kommune sliter med nedgang i folketallet, og har gjort det i mange år. De har alt å tjene på å være mer serviceinnstilt og imøtekommende, og der har de mer enn en mil å gå.

Jeg har i en tidligere kommentar nevnt Bindalspakken til nyinnflyttede som ble fjernet, og har også spurt om hvorfor ikke kommunen kan ha åpne postlister slik som nabokommunene i ytterdistriktet. Svaret var et tydelig nei, og føyer seg inn i rekken av tiltak som minsker åpenhet.

Når hestens redsel for å trå feil er så stor at den isteden velger å stå i ro, så må noen snart begynne å veilede kusken.

7. mars: Leteaksjon og kråker

Nyheter søndag 08:00
På fremsiden nå
Ytring - les folkets meninger
Fiskeri & havbruk
Kjentfolk

Lene-Marie og Mathilda 12 år

Kjentfolk fredag 11:07

Selda H. Finnehaug 5 år!

Kjentfolk fredag 11:01
Rett fra levra
Smånytt

Leka bridgeklubb- vintercup

Notis tirsdag 09:32

Koronanytt - 7. mars

Notis lørdag 10:25