Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Hvor ble det av den gyldne middelvei?

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 14:47, 5 aug 2020

Jeg er trøtt nå.

En av de verste delene med jobben min er å lese utsagn og krangler på sosiale medier. Det som kunne vært en interessant debatt er blitt en arena hvor nærmest alt blir polarisert. Enten er man veldig for eller så skal det hates. Det er liksom ikke noe mellomting.

Å forsøke å se ting fra begge sider ender opp med at man blir stemplet som motstander eller tatt til inntekt. Vi ser det i den ene saken etter den andre. Utenlandsreiser, vindkraft, black life matters, Trump, Kina, aksjonsdemokrati, bompenger, Nav og nå Hurtigruta.

Twitter-generasjonen mesker seg og konkurrerer om å komme med de mest slagferdige og videresiterte meldingene. Sette ting maksimalt på spissen i håp om å få størst mulig oppmerksomhet. Dette skjer også i diverse grupper på Facebook. Egne ekkokamre hvor likesinnede fyrer hverandre opp med mer eller mindre verifiserte sannheter, eller så er det full krig på diskusjonsgrupper.

Skjønt diskusjon er det jo ikke. Det som gjelder er å flagge sitt ståsted så ofte og så høyt at en føler at motparten blir argumentert i senk. Man er ikke det minste villig til å lytte og lære, for nei her er det full trøkk med enveiskommunikasjon. Alle som ikke mener det samme som en selv blir erklært idioter og sannhetsfornektere. For det er jo klart at sannheten sitter en selv med. Alle andre har jo ikke forstått noen ting.

Jeg blir så trøtt av dette.

Jeg vil våge den påstanden at verden er bestående av farger og nyanser. Den er ikke sort-hvitt, slik man skulle tro ut av enkelte medier og sosiale medier.

Det var en befrielse å høre Tom Egeland, tidligere redaksjonssjef, i en podcast hvor han sukket oppgitt og si at hans måte å være journalist på var gått ut på dato. Jeg kjenner meg igjen i det.

Mye handler om å være først ute å kapre leserne med snertne titler, og leserne leser på mobil og vi har lært at som regel stanser lesingen etter tittel og ingress om ikke saken fenger godt nok. Dermed spisses budskapet ytterligere for å engasjere. Ja vi kaller det engasjement når du blir så opprørt at du deler saken videre.

Så har vi et ansvar for polariseringen? Selvsagt.

Med polariseringen kommer også hat og intoleranse, og disse forsterkes innad i grupper som mener det samme. Noen av disse går igjen til nye ytterligere og mer ekstreme kommunikasjonsformer, og motsetningene tilspisser seg dermed enda mer. En negativ og vanvittig spiral hvor utfallene og utsagnene blir stadig med destruktive og hatefulle. Her finner man også hat mot politikere og samfunnstopper, og her florerer konspirasjonsteorier som nøres opp og deles på sosiale medier.

Dette skremmer meg.

Jeg kjenner på en stadig økende ulyst til å ytre og engasjere meg, og jeg vet at jeg ikke er alene om den følelsen.

Kompromiss. Det er nærmest blitt et skjellsord, men det er faktisk der løsningene ligger. En tidlgere ordfører i Karlsøy, Thor Tøllefsen, var en mester til å finne løsninger. Han var en markant politiker for Kystpartiet, men i rollen som ordfører halte han i land den ene avtalen etter den andre i kommunestyret med sin unike evne til å se det store bildet.

Når ingen er helt fornøyde med en avtale er muligheten for at den er god ganske stor. Det handler om å gi og ta, og gjennom dialog hvor man faktisk lytter til motparten så jobbes det for å finne frem til løsninger som fungerer. Dette gjør de fleste erfarne politikere, men i den polariserte meningslandskapet blir det sett på som svakhet og omtalt som landssvik eller forræderi. Bare fordi det ikke passer inn i eget samfunnbilde.

Politikere er også mennesker. Selv om de må tåle mye så er det ikke like lett å stå opp mot disse horrible og usaklige meningsbærerne. Det er blitt en uriaspost å være en synlig folkevalgt, og stadig flere vegrer seg for å ta verv og være synlig. Det uroer meg stadig mer.

Så tenk over hvordan vi omtaler hverandre. Både på nett og i sosiale lag. Hvordan skal vi lære den oppvoksende slekt respekt og toleranse når vi stadig blir mer fiendtlige mot hverandre?

Fikk pallplass for vin

Nyslått vinbonde Bjørnar Longård har nettopp deltatt på sitt første årsmøte i Foreningen for Norske druedyrkere. Under vinskuet denne siste helga i august kom viner som han har...

Tusen takk

Takk tirsdag 15:21
Smånytt
Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post.SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... fredag 12:36

Barnetrygden øker

Notis Fra 1. september 2020 økes den ordinære barnetrygden for barn under 6 år med 300 kroner i måneden. Den blir da 1345 kroner i stedet for 1054 kroner. I løpet av ett år får man nå... fredag 11:00
Kommentar

Leka, nå har dere sjansen!

Kommentar av Knut Sandersen torsdag 08:00

Oppskriften på å rive ned et parti på få timer

Kommentar av Knut Sandersen onsdag 20:30