Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Hvor ble engasjementet av?

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 13:33, 7 jul 2020

I forkant av et valg er det ikke måte på hvor viktig media er for å få frem de ulike partier og politikere sine valgløfter. Da renner det inn med henvendelser om partier som vil løfte frem en sak som er viktig for partiet, og vi gjør jobben med å dekke så mye som mulig. Leserbrevene hagler inn, og stortingsrepresentanter, ministre og partiledere frekventerer i ytterdistriktet som om vi med ett er verdens navle.

Den rørerende omsorgen for velgernes ve og vel vil nærmest ingen ende ta, men så når valget av over og taburettene fordelt så skjer det noe. De fleste folkevalgte forsvinner som dugg for solen, og meninger og innlegg i det offentlige rom skrumper inn til ingenting.

Hvor har de blitt av? Hvor har det blitt av viljen og evnen til å løfte frem saker og sette dem på dagsorden? Hvor er opposisjonen til de som styrer? Hvor er engasjementet?

Det finnes noen hederlige unntak. Terje Settenøy (Frp), Terje Sørvik (AP) og Pål Sæther Eiden (H) har alle roller på fylket og har bidratt med saker også etter valget. Rett skal være rett.

Men hvor er resten? Enkelte vil hevde at diskusjonene skjer i kommunestyresalene, men den er for lettvint. Innbyggerne sitter ikke pal og følger med på det som skjer der, og de aner ikke hva partiet de stemte på går inn for i løpet av fireårsperioden.

Jeg satt nylig i et kommunestyre hvor en representant ba ordføre om å redgjøre en sak fordi vedkommende ikke hadde lest sakspapirene. Det er så trist å se et slik totalt fravær av interesse for vervet man har påtatt seg, og for velgerne som har gitt sin tillit og stemme til representanten.

Altfor mange glir igjennom en fireårs periode uten knapt å ha vært på talestolen, og enda flere tar kun ordet når det er saker som direkte berører politikerens eget liv. Tiden hvor folk kunne var opptatt av sin bygd og sine hjertesaker har ikke forlatt ytterdistrikt. Det er ikke galt å ha noen hjertesaker, for all del, men vi trenger poltikere som setter seg inn i hele kommunen. Som fatter avgjørelser tatt basert på en helhetlig konklusjon, og ikke bare ut i fra sitt eget smale ståsted.

Jeg savner politikere som tar kontakt fordi de har en sak som de gjerne vil skal belyses, og hvor de har forslag til endringer. Jeg savner politikere som sier i fra når de er uenige i avgjørelse og ønsker å fortelle velgerne det. Som har meningers mot, og som kommuniserer dem til velgerne. Sakslistene kommer ut en stund før møtene, og det er ingenting i veien for at man kan lese sakspapirene og skape engasjement i forkant av møtedatoen.

Det å ta eierskap i saker er barnelærdom i politikken. De tre som jeg nevnte tidligere skal ha ros for å ta kontakt i forkant av møter for å legge frem sitt syn på enkeltsaker. Jeg ser at slike utspill skaper engasjement. Sier jeg hurtigbåt så tenker kanskje du Settenøy eller Sørvik. Sier jeg fylkesveien på Marøya så tenker du kanskje Steinar Aspli og Sørvik, og sier jeg utdanning og arbeid så har du kanskje sett Sæther Eiden markert seg der.

Det å jobbe politisk handler også om å synes. Å bruke sosiale medier til å flagge sitt synspunkt ender stort sett med at man taler til menigheten sin, så derfor må man som politiker ta i bruk plattformer som treffer langt bredere.

For tiden er det så stille at en skulle tro at politikken hadde lagt seg i dvale, og jeg frykter for at denne perioden kan gå helt frem til sommeren 2023. Jeg forstår mer og mer det folkeopprøreret som skjer ute blant folk, hvor debattene polariserer mer og mer. De fokevalgte deltar lite i det offentlige ordskifte og konspirasjonsteoriene om de folkevalgte får mer og mer grobunn blant folk. At de er kjøpt og betalt av aktører, og at de sitter bare for å karre til seg. Vi som jobber med poltikken vet at det ikke er tilfelle, men den øredøvende tausheten er som gjødsel for slike utsagn.

Dette er en alvorlig og trist utvikling. Mitt inntrykk er at de aller fleste folkevalgte vil gjøre en god jobb, og derfor er det så trist at denne stillheten som rår gjør at velgerne får stadig mindre tillit til dem. Det må lokalpolitikerne begynne å ta på alvor.

Oldemor på tilvenning

Da Pia Arnøy skulle starte i Barnehage1 avdeling Strand var det ingen «hvemsomhelst» hun møtte i barnehagen. Hennes egen spreke oldemor var blant dem som skulle stå for...

Kjøper grønn tillatelse

SinkabergHansen kjøper en grønn tillatelse av Norsk Havbrukssenter og investerer samtidig i fem lukkede merder fra FiiZK. Resultatet vil bli en hel lokalitet med lukkede merder.

Nye avdelinger i Kolvereid barnehage

Barnehageåret er igang og det med tre nye avdelinger på Kolvereid barnehage.

Hjertelig takk

Takk tirsdag 14:02
Smånytt
Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post.SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... torsdag 14:15

Nytt selskap på Ottersøy

Notis Det er registrert et nytt selskap i ytterdistriktet hos Brønnøysundregistrene siste uke. Aktør / AS skal drive med siendomsutvikling og utleie av eiendom. Selskapet har avsatt... onsdag 13:36
Kommentar

Hvor ble det av den gyldne middelvei?

Kommentar av Knut Sandersen onsdag 14:47

Vi har et ansvar for krykkja

Kommentar At krykkjene kan være til sjenanse er ikke vanskelig å forstå. På lik linje som hundebæsj langs veien og kattedritt i sandkassene, preger avføringen og ikke minst skrikene fra... mandag 12:35