Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Ja, jeg elsker kuer!

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 21:27, 17 feb 2020

Ingenting gleder meg mer enn å se at landbruket vokser. Vi trenger hver en kornakse, potet, melkedråpe, egg og marmorert lokalprodusert biff. Vi trenger et landbruk som sørger for at kulturlandskapet holdes i hevd og utvikles. Vi trenger unge, kreative og faglig dyktige bønder som kan sørge for at det norske samfunnet til en viss grad er selvforsynt med egne råvarer.

Vi trenger det og klima trenger det.

Når vi først er inne på miljø så la meg få sagt. At metangass fra kyr skal utgjøre så stor trussel mot klima at vi må slutte med kjøttproduksjon kjøper jeg ikke. Jeg rett og slett kjøper ikke det som argument for klimasaken, all den tid vi importerer eksotiske frukt og grønt via fly og lastebiler for milliarder. Tall fra SSB viser at det ble importert jordbruksvarer til en verdi av over 4,5 milliarder kroner til Norge bare i januar.

Vi må alle kutte sies det, og ja det er jeg med på til en viss grad. Jeg deler oppfatning om at vi bør spise litt mindre kjøtt, men jeg er ikke for at vi skal spise utenlandsk kjøtt.

Derimot mener jeg at vi heller skal satse på at norske bønder kan holde buskap som sørger for at kulturlandskapet blir pleid, og på den måten være med å sørge for kortreistmat. Jeg betaler gjerne noe mer for å få god kvalitet fra dyr jeg vet hvor kommer fra. Derfor kjøper jeg også direkte fra gårder som jeg kjenner til.

Jeg er også for at vi skal måtte betale mer for godt kjøtt slik at bøndene er tjent med jobben de gjør. Det er et godt klimatiltak som begrenser utslipp til transport betraktelig.

Så får de heller fise det de er kuer om frem til matfatet. Det har de gjort lenge før både fly og bil så dagens lys, uten at det hadde nevneverdige skader på miljøet. Nei, de største utslippene står vi mennesker for med våre oppfinnelser, så å belemre kyr med våre feil blir å snu tingene fullstendig på hodet.

Landbruket har sine utfordringer som alle andre næringer, og de aller fleste av dem gjør at ærlig arbeid for å skape en god gård med god drift og gode produkter. Dessverre er det enkelte råtne epler her som i alle næringer, og dessverre er det enkelte som sliter så tungt at det går på dyrevelferden løs. Her er det mye rom for forbedringer.

I tillegg er det enkelte gårder som presterer å sette fra seg anleggs- og landbruksmaskiner til nedrustning på de rareste plasser. Gamle maskiner som ikke er ment å brukes en dag til står rundt om skjult i kratt og på avsides veier som bensin- og oljelekkende miljøbomber. Det kan med fordel tas tak i med bestemt hånd av kommuner og fylkeskommuner og bli ryddet opp i. Det ser ikke ut enkelte steder!

Når det er sagt så opplever jeg de aller aller fleste bøndene som samfunnsengasjerte og forvaltningsorienterte flotte mennesker som ønsker et godt liv for seg og sine. De har dyrevelferden langt fremme i bevisstheten, og klemt mellom effektivitet og produksjonskrav er de flinke til å finne frem til gode løsninger for dyrene. For dem er god dyrevelferd en kilde til god nattesøvn og bedre inntjening. Dyr som har det godt produserer bedre.

Så er det opp til oss sluttbrukere å avgjøre. Vil vi ha et bedre klima så handler vi lokale råvarer fra gårder vi vet har ting på stell. Koster litt mer, men det tar du igjen på smaken.

Utstyrer alle fartøy med hjertestarter

Alle servicefartøy i AQS blir nå utstyrt med hjertestarter.

Døde i april

Her kan du se dødsannonser for april måned. Gunda Beate Alsli, Bindal, døde 1. april 2020.

Sammen om mer energieffektivt havbruk

SinkabergHansen og NTE har nylig inngått et samarbeid for å utvikle tjenester som skal bidra til en grønnere og mer energieffektiv havbruksnæring.

Tusen takk

Takk fredag 15:21
Smånytt

Varsel om redusert produksjon

Notis 03.04: Mattilsynet har sendt ut varsel om midlertidig redusert produksjon ved Mowi sitt anlegg ved Steinflesa i Leka. Årsaken er langvarig luseoverskridelse. fredag 12:20

"Peak Sauda"

Notis "Peak Sauda" er en fraktebåt som ble bygd i 1999 og som seiler under nederlandsk flagg. Båten er 94,99 meter lang og 13,36 meter bred. torsdag 10:28
Kommentar

Kjære lesere og annonsører

Kommentar Lillian Lyngstad redaktør Synnøve Hanssen daglig leder torsdag 14:15

Trist utvikling på Leka

Kommentar av Knut Sandersen tirsdag 07:25
Havlandet nr 20