Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Nå har håndballen i Nærøysund alle muligheter til å sveve høyt i håndballverden. Om de vil selv.

Nå er idrettens time

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 23:36, 25 nov 2020

Med to nye haller under utvikling på Kolvereid og i Rørvik så får idretten både fasiliteter og vilkår som få andre distriktskommuner. Og det bør forplikte.

Få ting skaper samhold og skaper så mye begeistring som eliteidretten. Vi vet at det styrker stolthet og identitet til et område, og det skaper en unik bo- og blilyst.

Selv har jeg vært så heldig å dekke flere idretter gjennom mange år. Spesielt har jeg vært dypt inne i idretter som ishockey, hundekjøring og håndball, og her fått innblikk i klubbenes kulturer, utvikling og strategier. Den viktigste drivkraften hos de som når lengst er viljen til å bli best. De er ikke fornøyde med en tilværelse midt på tabellene. De vil videre. De vil til toppen.

Felles for de beste klubbene er at de også får en stor ettervekst. Spillere og utøvere strømmer til fordi de vil lære av de beste og få mulighet til best mulig egenutvikling.

Jeg får av enkelte klubber melding om at elitesatsingen vil ødelegge for bredden. Har du hørt sånt tull. Spør Stavanger Oilers om det. En klubb som måtte bygge fire nye isflater i et bygg ved siden for å imøtekomme behovet til bredden for å nevne et eksempel.

Jeg sier ikke at det er automatikk i at eliteutøvere mobiliserer til økt fysisk aktivitet blant barn og voksne, men med noen strategier på plass så vil disse utfylle og berike hverandre. I Nærøysund har man flere suksesskriterier for å lykkes, og det stort. Om man bare vil.

For det første så har man et blått næringsliv som er markedsledende innen sitt felt. Her satses det tungt på å bli best. Det betyr at næringen også trenger arbeidskraft, og nettopp det er en viktig faktor for å få folk til å flytte hit. Det er svært sjeldent for toppidrettsutøvere innen lagsport å kunne leve helt av idretten sin. De aller fleste jobber ved siden av helt eller delvis. Mange klubber sliter vettet av seg for å skaffe jobber og boliger til sine utøvere. Nærøysund har fått det midt i fanget.

For det andre får håndballklubbene nå fasiliteter som gjør dem i stand til å satse. Det betyr også mye for en utøver. Nok spilleflater og treningstider til å utvikle seg og laget.

Så må klubbene legge bak seg tidligere identitetsfeider. Kolvereid og Rørvik må sette seg ned å snakke sammen om hvordan de sammen skal få til en størst mulig bredde og en best mulig elitesatsing. Det er ingen motsetninger mellom det dersom man har en dialog. Mitt forslag er at Rørvik har som mål å ha elitelagene innen herre og damelag, og henter da selvsagt de beste fra Kolvereid og inviterer andre til å flytte til kommunen hvor det er både jobb og sportslige utfordringer. Kolvereid blir et viktig farmerlag som har utvikler dyktige trenere og talenter.

Se i Trondheim og lær. Strindheim, CHK, Kattem, Klæbu eller Trygg/Lade for den sakens skyld. Disse har ikke ambisjoner om å være elite, men å utvikle barn og unge til å bli så gode som de har forutsetninger for å bli. Samtidig jobbes det steinhardt i klubbene med å skape spilleglede og samhold. Ut av dette gror det frem talenter som i sin tid blir sluset opp til de beste lagene som Byåsen og Kolstad. De to sistnevnte vet at de er helt avhengig av breddeklubbene for å lykkes.

Dette er en symbiose som alle lever godt med. Barn og unge trenger idealer som eliten kan gi, og eliten trenger masse barn og unge for å hente opp de aller beste.

Vi bor så langt ute i perferien. Også tull. Brøstadbotn volleyball etablerte seg i en bygd i Dyrøy i Troms med 500 innbyggere. De vant NM i 1991, 1993 og 2001. Nå har laget gitt sin lisens til BK Tromsø som fortsetter å dominere norsk volleyball på dame og herresiden.

Den muligheten som spesielt Rørvik og Kolvereidhåndballen og svømmemiljøet får nå er helt unik. Samfunnet bruker enorme summer på at barn, ungdom og voksne skal får rom til idrett. Det bedrer folkehelsen, som er et viktig aspekt, men det gir også nye muligheter for utvikling. Også for håndballspillerne og svømmerne.

Det bør ikke være umulig for Rørvik å ha som mål med lag i håndballens 1. divisjon for både herrer og damer. Men da må klubbene ville det selv.

Jo høyere opp lagene kommer, jo mer folk ser kampene og mer stolthet til regionen bygges. Vi har en utfordring med demografien i Nærøysund, og jeg mener bestemt at idretten kan være med å snu dette.

Dette er ikke noe som er gjort over natten. Å bygge tar tid. Å sette seg hårete fremtidsmål derimot og fortelle dem, ja det kan gjøres allerede nå.

Husker dere da Ingbrigt Steen Jensen i 1990 sa, til stor latter i fotballmiljøet, at 4. divisjonslaget Stabæk skulle bli et topplag i norsk fotball? Fem år etterpå rykket de opp i Eliteserien og vant cupen i 1998. Han hadde troen og bygde på det.

Hva med å lære av næringslivet i Nærøysund? De jobber ikke for å bli middelmådige bedrifter som sviver rundt. De ville bli best og ble det. Se hva de startet med av små midler og se hva de har blitt. Det sitter mellom ørene alt sammen. Om ikke omstendighetene var naturlig med dem i ett og alt så skapte de selv sine handlingsrom og muligheter. De hadde en visjon, en drøm og viljen til å nå det.

Problemfokusering har aldri ført fremover. Løsningsorientering derimot skaper muligheter du tidligere ikke så. Nå gjenstår det så se om klubbene er så tøffe at de våger å sette seg ned å diskutere felles mål og strategier.

Tenk dere tanken å se Julie Nygård igjen i Rørvikdrakta hamre inn mål for damelaget i 1. divisjon mens Nora-Elise Olsvik stenger buret fullstendig. Eller at trener Anders Morken strigråte av glede når Fredrik Eiternes smeller inn spiker’n i kista som gjør at Rørvik vinner opprykket til 1. divisjon.

Det er øyeblikk som skaper stolthet det.

Det er dit vi skal.

Hvis vi vil.

Leserinnlegg
På fremsiden nå
Ytring - les folkets meninger
Fiskeri & havbruk
Kjentfolk

Otilje 8 år

Kjentfolk onsdag 09:44
Rett fra levra

Hvem er Bindal kommune til for?

Kommentar torsdag 06:43
Smånytt

Bartebil legges ned i april

Notis onsdag 10:36

Innstilte ferger

Notis onsdag 19:20