Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Signér, ellers er du mot oss

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 08:42, 13 mai 2021

Ja, slik formuleres det når bønder omtaler ordførernes motvilje på å signere på et opprop på facebooksiden til #Bondeopprøret21. Med nedsettende karakteristikker får de passet påskrevet, og skuffelsen og skam over sin egen kommune annonseres med store bokstaver. Hadde ordføreren bare signert så hadde alt vært såre vel.

Er det noen journalist som har skrevet en god del om landbruket i ytterdistriktet de siste par årene så er det undertegnede. Dager og timer i fjøs og ved bøndenes kaffebord for å få innblikk i bondens og dyrenes hverdag har vært utelukkende gode opplevelser. Jeg har sett og vet at mange bønder sliter tungt med å få endene til å møtes, og jeg vet at er det noen som har en underbetalt arbeidsdag så er det de i grønn sektor. Det må det bli en endring på.

Dere fortjener virkelig et formidabelt løft på inntektssiden, og vi som storsamfunn må også våkne opp og forstå verdien av det å være mest mulig selvhjulpne innen matproduksjon og det å ha en kulturlandskap som blir holdt i hevd.

Dette vet også ordførerne, og jeg har selv hørt hvordan de fremsnakker næringen utad og oppfordrer til å handle lokalt og norsk. Så sent som i forrige uke gikk de ut i Ytringen for å vise at de støtter bøndenes kamp, men det er tydeligvis ikke godt nok. De må signere på et opprop for at det skal være godkjent? Det må da være viktigere å ha aktive ordførere som hele tiden jobber for at næringen skal ha gode kår, fremfor at de signerer seg til god samvittighet på et kart? Derfor blir denne signeringsanklagen bare unødvendig støy som fjerner fokuset fra det som virkelig teller!

Jeg synes det står respekt av Nærøysunds ordfører, Amund Hellesø, når han sier krystallklart i fra om at han støtter aksjonen, men det han reagerer på er formen. Han mener det bør kanaliseres gjennom bondelagene og inn i forhandlingene. Er ikke det et greit nok svar? Dere får støtte for innholdet, og det må da være det viktigste? Dette oppropet har fått altfor stor oppmerksomhet og plass i debatten, og sporer av i fra selve budskapet.

Vi må slutte med denne evindelige polariseringen og demoniseringen som har det norske og internasjonale debattklima som en mare. Den er rett og slett fordummende for debatten, og den virker bare forstyrrende på det saken egentlig gjelder.

Denne gangen er det bøndenes kamp som gjelder, og dere har fortjent god støtte i befolkningen. Med over 43.000 (per 10. mai) underskrifter på opprøret er det lett å tro at dette gjør susen. Det er ikke ved signaturer, og heldigvis for det, slaget om bedre vilkår kommer til å stå. Det skjer i forhandlingsrommet med bondelagene og regjeringen.

Jeg tror mange har blitt mer bevisst på å handle nært der det er mulig gjennom de siste årene, og folk litt lenger sør i landet er blitt rene storforbrukere av Reko-ringer og bondens marked. Vi har blitt mer opptatt av kvalitet og renhet i varene, og vi vil trenge enda flere slike møtepunkter fremover.

Selv velger jeg ofte spisesteder som jeg vet serverer mat laget på lokale råvarer, og jeg vet at jeg ikke er alene om å tenke slik. Det bør restauranter og spisesteder bli flinkere til å markedsføre.

Det som jeg frykter med aksjonsdemokratiet er at de ofte utspiller seg og forblir i digitale ekkokamre, og at den aldri når bredt ut til folket. Uten saklige motargumenter og oppklarende debatter blir det ofte veldig monotont og selvforsterkende kun innad i gruppen. Folk som ikke er en del av gruppen trekker det bare på skuldrene av hele saken fordi de føler at det ikke angår dem. Det må ikke skje med bøndenes sak. Vi er mer avhengig av dem enn vi aner.

– Kan vi ikke bare importere fra utlandet? har jeg lest flere innlegg på sosiale medier. Det viser hvor lite bevisst mange er for de konskvensene som et sterkt redusert landbruk vil kunne gi. Som usikker bosetting, dårligere matsikkerhet, dårligere eller ingen forvaltning av landskap og gårder som blir stående og forfaller. Og det over hele landet.

Når det nå er blitt lagt ned mange gårdsbruk de siste årene, så er det flere grunner til det. Færre men større gårder, dårlig rekruttering, store investeringskostnader som følge av pålegg fra myndighetene, men også inntoget av stadig flere alternativer fra utlandet i buikkene til utelukkende prisbevisste kunder.

Summen av alt dette gjør at bøndenes kamp er viktig for oss alle. Hver dag, år inn og år ut. I Regjeringen når bevilgninger skal vedtas, i kommunestyresaler når lokalt næringsutvikling skal legges til rett for gjennom gode planer, i matkjeden når utvelgelse og innkjøp av råvarer skal gjøres og i butikkene når vi lurer på hva vi skal ha til middag.

Det er her slagene står. Ikke på et opprop som er glemt om kort tid.

Spør heller ordførerne om hva de gjør for å fremme næringen? Spør hvilke vedtak de har vært med på som har gjort det enklere og mer lønnsomt å være bonde i ytterdistriktet? Spør om hvilke planer kommunen har som gir mulighet til vekst og bedre inntjening for de enkelte gårdene? Spør om hvor mye av maten som kommunen kjøper inn til sine institusjoner som er kjøpt lokalt? Spør om hvilke offensive planer kommunen har for landbruket i årene fremover?

Det er mer interessant og viktigere også for oss som støtter bøndenes kamp, og langt viktigere enn en signering på et oppropskart.

Sparebank1 rådgiverkampanje

Marianne er ny økonomisjef

Nyheter torsdag 08:00
På fremsiden nå

Nå blir det lekeplass igjen!

Nyheter onsdag 12:02
Kjentfolk

Einar Julian 5 år!

Kjentfolk onsdag 08:21

Marte 7 år

Kjentfolk tirsdag 11:13
Rett fra levra

Signér, ellers er du mot oss

Kommentar torsdag 08:42
Fiskeri & havbruk
Nyheter fra riksmedia
Aktivitetskalender
Smånytt

Gladgutten Helge

Notis fredag 09:56

Koronanytt - 30. mai

Notis torsdag 09:55