Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Trist utvikling på Leka

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 07:25, 31 mar 2020

Det stormer igjen på Leka. Både politisk og i sosiale medier. Dette lille øysamfunnet klarer å forsyne en hel region med så mye intriger, maktkamper og steile fronter at det får selv en polsk riksdag til å fortone seg som en søndagsskole.

Siste utspillet fra tidligere ordfører Per Helge Johansen oser av bitterhet og skuffelse over tapet av ordførerkjedet. Totalt blottet for selvinnsikt hamrer han løs på administrasjonen nok en gang. Bare et par måneder etter at han kalt saksbehandlere på kommunehuset for dysfunksjonelle. For øvrig en uttalelse jeg ikke har sett en eneste beklagelse av hverken fra Johansen eller hans partifeller. Det i seg selv er skammelig.

Nå er det tidligere rådmann, Solveig Slyngstad, som han mener burde få en ny behandling av sluttavtalen. I en lengre epost til lokalavisa og til alle kommunestyrerepresentantene lovpriser han Slyngstad sin innsats for Leka og for at sagaøya fortsatt er en egen kommune, og det er for så vidt greit - om dog litt unyansert.

Det er når det kommer til varselsaken at det baller på seg. Igjen tar han på seg offerrollen og han gjør det samme på Slyngstads vegne. Hun har ikke villet uttalt seg i saken klokelig nok.

I et forsøk å bagatellisere varslene skyver han sin egen bestillingsrapport foran seg som forsvar, og viser til at det bare er syv misfornøyde ansatte. Syv av sytti, det er ti prosent av hele arbeidstokken det. Det er et høyt tall, så forsøket med å snakke ned dette alvoret lykkes du ikke med.

Derimot får leserne høre hvor ille det har vært for han og spesielt Slyngstad. Det er ikke vanskelig å forstå at det har vært tøft. En sak har minst to sider, som regel flere, og derfor blir det unyansert Johansen. Ikke et ord fra deg om at du viser et fnugg av forståelse for at noen av de ansatte på rådhuset også har kjent på smerte. Ikke et ord om du eller rådmannen beklager dersom noen er blitt såret.

Jeg tror du ville ha stått deg bedre om du hadde raskt trådt til side da varselet ble kjent. I stedet har du vært en part i saken som har skapt stadig uro i denne saken gjennom gjentatte utspill tross at du er direkte inhabil. Her burde du holdt munn og latt andre styre saken fra A til Å. Det hadde både du, varslerne og Leka vært tjent med. Ryddighet heter det.

Slyngstad er vedtatt avløst fra sin stilling som rådmann på Leka, og hun har allerede mottatt seks måneders etterlønn fra kommunen. Likevel velger altså Johansen å blåse nytt liv i saken og krever ny forhandling, etter å ha kalt saken for et overgrep mot et enkeltmenneske.

I det samme brevet snakker Johansen om mye negativ omtale i mediene, og at han har et anstrengt forhold til avisene i regionen. Det fortoner seg da meget underlig at han da sender kopi av brevet til flere aviser og ber om å få det på trykk og at vi fritt kan bruke innholdet. Så var det ikke så anstrengt likevel, eller anser han oss som nyttige idioter for fri anvendelse?

Jeg håper at Johansens eget parti snart fremstår med litt ryggrad og ikke som et rent ekkokammer. Det er uttalelser her som partiet bør ta avstand fra.

Likevel er jeg redd for at det ikke skjer. Leka-samfunnet er splittet og da spisses også frontene. Fortvilt, fordi Leka trenger nye innflyttere, men hvem i Herrens navn flytter til en kommune hvor folk er så infame og stygge med hverandre?

Dere rakker ned på hverandre på sosiale medier, og blir dere snakket til så starter dere forsyne meg en ny side hvor sytingen og klagingen fortsetter ufortrødent.

Nei, bo-lysten den kommer ikke av seg selv, og i hvert fall ikke når enkelte til stadig utbasunerer hvor forferdelig det er å bo på sagaøya. Så lenge det er tonen som lyder fra Leka blir det tungt å være kommunepolitiker fremover. Enten man er i posisjon eller opposisjon.

Fiendskap eter motivasjon og stolthet til frokost, engasjement og varme til lunsj og bli- og bo-lyst til middag. Det som kommer ut til slutt er fraflytting og demotivasjon. Det kan da umulig Leka ønske for seg selv.

Slik jeg kjenner folk på Leka så ser og hører jeg at all uroen gjør vondt. Det er mørkt på Leka nå, men jeg håper at når varslersaken endelig er over at man igjen kan samle seg og begynne å lege sårene. For de er dype nå.

Fiskeri & havbruk

Vil få flere ut i naturen

Trosopplæringen i Ytre Namdal ønsker at folk skal gå turer i nærmiljøet. Nå har de ordnet sporløyper rundt om i Nærøysund kommune for å få til nettopp det.

Panteinntektene er viktige for idrettslagene

I fjor samlet Kolvereid IL inn pant for nesten 70 000 kroner. Nå opplever de svikt i inntekter på grunn av korona.

Tusen takk

Takk fredag 15:21
Smånytt

«Kronprins Haakon»

Notis Vi har fått inn flere bilder av denne flotte skuta. På dette bildet passerer den Dolmsundet. FF «Kronprins Haakon» er et norsk forskningsskip som overvåker ressurser, miljø- og... fredag 08:20

Kontroll på Lauga

Notis 25. mai: Politiet i Ytre Namdal har i kveld hatt laserkontroll i 60-sone på Lauga. - Strålende sol og ingen kjørte for fort, melder politiet på sin facebookside. mandag 23:09
Kommentar

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike... onsdag 09:22

Ikke kast stein på lærerne

Kommentar torsdag 22:49