Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar · Publisert 09:22, 13 mai 2020

I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike nettsaker fra inn- og utland fortelles det om fugledød og hvilken fare dette utgjør for fuglelivet i området.

Nå ønsker en havbruksbedrift å anlegge en oppdrettslokalitet i et av de viktigste områdene for sjøfugl. Midt-Norges største sjøfuglkoloni holder til på Sklinna litt under tre mil lenger nord fra Ytre Vikna. Men nå er det dørgende stille fra de samme folkene. Var bare omsorgen for de fjærkledde bare et vikarierende argument?

LES OGSÅ: Vil åpne for oppdrett like ved naturreservat

Jeg har lite imot oppdrettsnæringen, og la det være helt klart. Aktøren som har søkt om lokaliteten ved Sklinna har ikke gjort noe galt. De er ute etter å øke sin produksjon og trenger nye områder ut utvikle sin bedrift i, og de har fulgt de retningslinjene som vårt samfunn har innført. De er ute etter å tjene penger, og det er det ingenting galt i. Vi er avhengig at bedrifter går godt og er med styrke og trygge velferden. Dog ikke for enhver pris.

Det er de som vil hegne om naturen jeg synes har vært merkelig tafatte i denne saken. Det virker som om det som foregår under havflaten ikke bekymrer dem et øyeblikk. Er det fordi vi ikke ser et med blotte øyet? Er det for mange i familien som jobber i næringen, og det vil ramme venner og bekjente om vi våget å stille like kritiske spørsmål til oppdrettsnæringen som til NTE?

På Sklinna er det opp mot 15.000 storskarv og toppskarv, og i tillegg er det hjemsted for fylkets største bestand av lundefugl, alke, lomvi, stormfugler, og teist. Stormåke, krykkje og havert holder også til her.

Vi har altså en unik fuglekoloni av nasjonalt og internasjonalt format, og disse har holdt til ute på Sklinna lenge for noen av oss var påtenkt. Nå kan det komme et industrianlegg midt i deres matfat, og eksperter fra forskjellige instanser som har vært i området flere ganger er alvorlig bekymret. Uten at det ser ut til å engasjere innbyggerne i ytterdistriktet det minste grann. Er det blitt slik at bare fordi det er havbruk så er alt greit? Er det slik at fordi vi ikke ser og ferdes i det aktuelle området så bryr vi oss ikke? Ute av syne, ute av sinn?

Jeg er imponert over hva havbruksnæringen har fått til og deres innovasjonsevne er formidabel. Det skal de ha all honnør for. Likevel er jeg betenkt at de skal få etablere seg akkurat der de vil uten at det stilles spørsmål om konsekvensanalyser og rapporter for omliggende naturliv.

Når fagekspertisen peker på at forskning på konsekvensene er svært mangelfull så burde det ringe en drøss av bjeller. Er vi i ferd med å gjøre en kardinalsynd mot tusenvis av sjøfugl ute på Sklinna? Kan det være at vi tillater oss selv å atter en gang forstyrre og ødelegge et velfungerende økosystem? Kan det være at vi bør avvente til vi vet og forstår mer?

Honnør til Leka kommune som la saken ut på åpen høring og honnør til instansene som har svart på høringene og vist at de evner å tenke konsekvenser. Bare så sørgelig at fuglevennene i regionen svikter totalt.

Dere naturvenner som er så bekymret for at det skal komme vindkraft fordi det vil forstyrre naturen. Hvor er dere nå når et unikt fugleliv i det samme ytterdistriktet virkelig kunne trenge en håndsrekning? Argumentene om fugledød av vindturbiner blir temmelig hult heretter dersom det viser store bestander noen få mil lenger nord bukker helt eller delvis under. Bare fordi vi ikke brydde oss, fordi vi ikke forsto konsekvensene og ikke ville vente til vi hadde kunnskap.

Kanskje må vi tipse NTE om at de kan sette vindturbin der? Da blir det i hvert fall engasjement på dagen.

Fiskeri & havbruk

Fra vrak til utstillingsglans

Det er 20. mars og året et 1943. Tre tyske jagerfly er på vei over Vikna da det ene plutselig faller ut av formasjon. Noe er galt. Om bord sitter 21-åringen Günther Seraphim....

Tusen takk

Takk fredag 15:21
Smånytt

Åpner dørene til Nubdalseng gård

Notis 4. juni: Hver sommer inviterer Nubdalseng gård til Søndagskaffe og i år er intet unntak. Fra og med førstkommende søndag, 7. juni, blir det mulighet til å legge søndagsturen til... torsdag 13:54

«Kronprins Haakon»

Notis Vi har fått inn flere bilder av denne flotte skuta. På dette bildet passerer den Dolmsundet. FF «Kronprins Haakon» er et norsk forskningsskip som overvåker ressurser, miljø- og... fredag 08:20
Kommentar

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05

Ute av syne, ute av sinn

Kommentar I lenge tid har enkelte kjempet for at det ikke skal komme vindkraftpark på Ytre Vikna, og et av argumentene som har gått igjen er hensyn til fuglelivet. Med lenker til ulike... onsdag 09:22