Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Var dette virkelig nødvendig?

Lillian Lyngstad

Kommentar · Publisert 18:06, 9 jan 2021

Torsdag ettermiddag kom mange av distriktets busskjørende barn storøyde hjem og fortalte om at ukjente, uniformerte vektere hadde tatt oppstilling ved bussholdeplassen. Dette for å sjekke om elevene hadde gyldig busskort. En etter en ble de saumfart for å finne ut om de hadde rett på skyss - noen av de minste gråt fordi de ikke hadde kort og ble redde - andre lette febrilsk etter busskortet som de vet de har et sted, men ikke har kontroll på fordi det aldri blir brukt lenger. Kanskje ikke så rart at barna reagerte som de gjorde - det gjorde nok et voldsomt inntrykk både på de minste og de største dette oppbudet av "maskerte" fremmede.

Alle er vel klar over at det kan komme en kontroll av busskort, men hvorfor nå og hvorfor på denne voldsomme måten?

På toppen av det hele: Utpå ettermiddagen tikket det inn en melding til samtlige foreldre om at barn og unge som ikke har med seg busskort kan bli straffet med en bot på inntil 900 kroner. 900 kroner skal de små betale, ifølge det som sto i meldingen, for det som skal v'ære et gratis busstilbud de har rett på fordi de ikke bor i Kolvereid sentrum. Bare fordi de kanskje har vært vimsete og ikke har funnet kortet sitt eller at foreldrene ikke har puttet det i sekken.

Debatten har rast på sosiale medier de siste døgn, og foreldre er nærmest i harnisk. Det vises til at elevene har fått beskjed om ikke ikke bruke kortet nå i koronatida - av hensyn til smittespredning både for sjåfører og barn. De skal gå rett til sine plasser og sette seg.

Det reageres også kraftig på at det kommer fem vektere fra en annen kommune nå i en periode da vi er oppfordret til å ikke krysse kommunegrenser unødvendig.

Vi forstår foreldrenes frustrasjon, var dette virkelig nødvendig akkurat nå midt i en pandemi? Dersom ja, skrekken noen barn følte på kunne lett vært unngått ved at skolen ble varslet på forhånd og at elever (og foreldre) var forberedet på, at i morgen må vi ha med busskort for da skal vi ha kontroll. Og er det virkelig nødvendig å gjøre dette på en liten plass som Kolvereid der bussjåførene er på fornavn med sine passasjerer og vet hvem som skal være med og ikke. De trenger ikke se kortene daglig for de kjenner de som har rett på skyss. Det må vel være viktigere ting å bruke ressursene på enn å sende en håndfull vektere til en liten kommune i Ytre Namdal for å "ta" barn og unge som bare følger de beskjeder de har fått om ikke å bruke busskortet.

Vi har hørt om flere barn som gruer seg til å ta skolebuss igjen på grunn av denne hendelsen. Barn og unge har vært nødt til å tilpasse seg mye i denne perioden, og en slik ekstra belasting kunne vært unngått.

I et radiointervju fredag morgen sier direktør for kommunikasjon og drift i AtB, Grethe Opsal, at hun beklager at barn ble engstelige, og at de skal gjennomgå rutinene etter alle reaksjoner som har kommet - ja, gjør for all del det. For sånn bør man ikke buse fram i forhold til våre barn og unge i en tid der alt er annerledes.

Testet positivt for korona

Nyheter torsdag 08:43
Leserinnlegg
På fremsiden nå

Avispakke på avveie

Nyheter torsdag 08:31

Mistet lappen i 60-sone

Nyheter onsdag 19:23