Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Vi har alle et ansvar!

av Knut Sandersen

Kommentar · Publisert 13:09, 28 jul 2021

Den siste tiden har det vært ordveksling mellom venstre og høyresiden i politikken om 22. juli, og selv om det er forståelig så er det likevel ganske forstemmende å høre utsagnene som kommer. At det er valg snart er tydelig, men jeg er ikke sikker på at utspillene gagner den ene eller den andre siden.

Heldigvis har flere tatt til orde for det motsatte. Nemlig at ansvaret kan ikke legges på noen enkelte. Det ansvaret hviler på hver enkelt av oss. Enten vi liker det eller ikke.

Aldri mer 22. juli er noe de aller fleste av oss ikke har noen vanskeligheter med å stille oss bak. Det mørket, fortvilelsen og sinne som terroristen skapte i det norske folk vitner om at vi som samfunn hverken forstår eller vil innlate oss på det formørkede tankegodset han står får, og takk Gud for det.

Det ligger i de fleste av oss et ønske om å leve i fred. Vi ønsker et trygt samfunn hvor hudfarge, religion eller politisk ståsted er underordnet det å oppføre oss godt mot hverandre. Det finnes krefter i vårt samfunn som mener at de er hevet over andres levemåter, og de finnes både på høyre og på venstre siden. Ingen av sidene må vi la få dominere slik at de får spre frykt og utrygghet. Det ansvaret hviler på hver enkelt av oss.

Dessverre finnes det krefter som mener at folk med annen seksuell legning skal utryddes og det er derfor er carte blanche til å trakassere, ja til om med ty til vold, av den grunn. Noen mener at folk med en annen politisk eller religiøs overbevisning er annenrangs og ikke fortjener en plass i vårt samfunn, og utrykkene kommer i mange fasetter. Alt i fra hverdagsrasisme med slengbemerkninger til rene fysiske hatangrep. Det er helt forkastelig siden de har til hensikt å trykke ned andre.

Vi har alle et ansvar for å stå opp og si ifra når vi møte slike holdninger, og det har ingenting å gjøre med om vår partibok er rød, blå eller grønn. Det går på vårt eget verdisyn på de vi lever sammen med.

For en tid tilbake møtte jeg en ung mann som hadde flyktet fra sitt eget hjemland fordi han var homofil. Han hadde der opplevd å bli banket opp flere ganger, leiligheten var blitt rasert og han levde i konstant frykt for å bli tatt av dage. Omsider kom han til Norge og kunne puste lettet ut. Trodde han.

Noen uker etter ankomsten var han i en butikk i Oslo sammen med en kamerat da han ble passet opp av en gjeng på utsiden etter at han var ferdig med å handle. Spark mot kroppen og skjellsord kom, og det uten at noen av de forbipasserende grep inn.

– Alt jeg vil er å leve i fred, sa han til meg noen dager etter hendelsen mens tårene rant nedover kinnene.

Vi må aldri la det gå politikk i det å ta ansvar. Derimot må vi snakke med våre barn og ungdommer om viktigheten av å stå opp for våre verdier. Vi må fremelske det å respektere og forsvare våre medmenneskers rett til å tro på hvem de vil, til å elske den de vil og til å kjempe for de sakene de brenner for. Det bør og skal vi ha rom for i vårt frie samfunn.

Vi trenger ikke å være enige hele tiden, men vi har et fordømt ansvar til likevel å vise medmenneskelighet og hjertevarme. Det gjelder mot alle og bør går i alle retninger.

Klima på sosiale medier er blitt så kaldt og hardt, og vi voksne sitter i førersetet på det mørketoget. Det vi ikke alltid tenker på er at vi er rollemodeller for de som kommer etter oss, for vi er det enten vi vil eller ikke. La oss heller vise hverandre hvordan vi ønsker at folk skal behandle oss selv.

La oss være rause uten å være dumsnille. Hjertevarme, men med ryggrad til å si ifra når noen går over streken og sårer. Handlekraftige nok til å si i fra klart og tydelig når ondsinnede og stigmatiserende krefter viser sitt sanne jeg.

Klarer vi det så gjør vi også heder på oss selv. Både som enkeltmennesker, lokalsamfunn og som et folk.

Det er den beste måten til å oppfylle vårt mål om aldri mer 22. juli.

Det ansvaret hviler på hver eneste en av oss.

Lærer seg norsk i arbeidstiden

Nyheter tirsdag 10:50
På fremsiden nå
Ytring - les folkets meninger
Rett fra levra

Merkelige greier - pandemitanker

Kommentar torsdag 10:32
Notiser

Rudolf hadde ikke daua

Notis fredag 18:31