Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Butikkhistorien i Bindal er samlet i et nytt hefte som er gitt ut av Bindal Museums Venner.

Butikkhistorien er til salgs

I dag er det en håndfull butikker igjen i Bindal, men på det meste var det rundt tretti små butikker i kommunen. Nå har Bindal museums venner gitt ut et hefte med historien om de fleste av disse butikkene.

Kultur · Publisert 16:54, 12 jul 2018

«To karva blad og en påssi svisker - Gamle butikker i Bindal» er navnet på heftet som Bindal Museums venner nylig la ut for salg. Det er Olav Håkon Dybvik, Hild Dagslott, Håvard Liasjø og Berit Eide som har samlet historiene om de mange butikkene som har vært i Bindal helt siden slutten på 1700-tallet og fram til i dag.

Målsetningen med boken har vært å minnes og trekke fram historien til de mange butikkene som i sin tid var svært så viktige i de mange grendesamfunnene rundt om i Bindal. Fra den gang butikken var en viktig møteplass i tillegg til at det var der folk fikk tak i de varene som de trengte i hverdagen, og som de ikke hadde på sin egen gård. Noen av butikkene drev også med byttehandel for å få ulike varer som de kunne selge videre.

Heftet tar for seg butikker innenfor det området som siden justeringen av kommunegrensene i 1964 har vært Bindal. Det er godt illustrert med bilder fra butikkene og områdene der de sto. Boka er delt inn i kapitler basert på de ulike grendene i kommunen der det har vært en eller flere kjente butikker. Forfatterene har konsentrert seg om virksomheter som har drevet egne butikker, og ikke de som har drevet med handel som del av annen virksomhet.

«To karva blad og en påssi svisker» har blitt en interessant bok som gir et lite innblikk i fordums tid. I tillegg til beskrivelse av butikkene og hva de solgte, så har heftet også litt historie om de personene som drev butikkene. Boka vil nok gi grunn for mimring for de som husker butikkene, enten det er i forholdsvis ny tid da Olav Bartnes drev butikken på Bogen eller lenger bak i tid da det var butikk på Hildringen, Øksningøy eller Åbygda. Noen av butikkene som er med i boka er fra så langt tilbake at det nok ikke er noen i dag som husker dem, men likevel gir det et godt innblikk i hvordan det var å drive assortert landhandel og annen forettningsvirksomhet i Bindal, da båten var det viktigste transportmidlet og mel, kaffe, salt og sukker ble solgt i løs vekt og var de viktigste handelsvarene for bindalinger og andre.

Boka ble lansert under Nordlandsbåtregattaen, og en del sikret seg boken allerede da.

Mental Helse Nærøy og Vikna feirer sine første 15 år

I år er det 15 år siden Mental Helse Nærøy og Vikna ble opprettet. Nå er de det nest største lokallaget i Trøndelag. Lørdag 25. august så feirer de seg selv med et stort... søndag 01:15
ledige stillinger

Nærøy kommune:
Assisterende rektor og fagarbeider renhold

Se annonsen her

SinkabergHansen:
Økonomisjef konsern

Se annonsen her

Flo og fjære
Politilogg