Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Det blir julemarked i år også. Arkivfoto

Jul i kystbyen kickstarter julefeiringen

Jul i kystbyen Rørvik skal nok en gang sørge for julestemning og aktiviteter i Rørvik. Lørdag 27. november arrangerer de både julemarked og julegrantenning.

Kultur · Publisert 10:30, 17 nov 2021

– Det startet i 2018 da det ble spurt om noen kunne skaffe lys til trærne rundt Rørvik. Da kjøpte jeg og de tre første som meldte seg 1,8 kilometer med lyslenker som ble tent 27. november. Da gikk lyslenkene helt fra sjøkanten og inn til sentrum, sier Jahn Tharaldsen fra Jul i Kystbyen.

Deretter har Jul i Kystbyen utviklet seg. Det ble lys, det ble julegrantenning så ble det underholdning og julemarked. Også i år er det flere nye ting. Det blir salg av pølse i brød, fiskekaker og julegrøt. To nye konkurranser dukker opp; årets julevindu og årets julehus. Årets julevindu er en oppfordring til butikker og bedrifter om å pynte. Årets julehus skal vise fram hvem som blir mest vill når det kommer til å pynte huset til jul.

– Årets julehus håper vi blir en slager. De må sende inn bilder til oss på Facebook og den med mest stemmer vinner. Avstemningen starter 27. november og 23. desember ser vi hvem som vinner. Vinnerne vil få en liten påskjønnelse, sier Tharaldsen.

På årets julemarked er det planlagt 15 utstillere.

– Det er alt fra drivvedpynt, husflid, julebakst, julenek og mat. Det blir spennende, sier Anita Langeland.

Julegrantenninga blir tradisjonell. John Martin Hellesø skal være konferansier og forsanger, det blir en nissefamilie med nissemor, nissefar og to nisseunger som har med 500 nissepakker til ungene. Rørvik Musikkforening skal spille mens det er juletregang. Sannsynligvis kommer også noen fra Nærøysund kulturskole. Det blir premiering av to stykker fra oppsetningen av musikkteateret "Du som ga meg feil kurs" om Sanct Svithun-ulykken i 1962.

Trine Stenersen er prosjektleder på musikkteateret som skal vises 21. oktober neste år, på 60-årsdagen til forliset. Da er premieren i Rørvik kirke. Stykket er skrevet av Ola Grøvdal og Rolf Pettersen er snart ferdig med musikken til stykket.

– De som kommer på julegrantenninge vil få en liten smakebit på hvordan det blir, sier Stenersen.

– Da skal to av sangene som er ferdige fremføres, legger Grøvdal til.

– Det er Nærøysund kommune som ordner juletreet og juletrelysene. De bruker faktisk en del ressurser på å kjøre ut og hente det, kutte det ned og sette opp lysene. Vi har også Museet Midt Norveg med oss, uten de hadde det vært travelt, sier Tharaldsen og nevner en rekke samarbeidspartnere og sponsorer i det lokale næringsliv.

– Vi er avhengig av å få støtte. Vi vant NTE sin konkurranse "Mitt nærmiljø" og fikk 20 000 kroner derfra. Av Sparebank1 SMN fikk vi 10 000 kroner i samfunnsutbytte. Fra SinkabergHansen har vi fått 15 000 kroner i støtte. Vi tar imot Grasrotandel om noen ønsker å bidra, avslutter Tharaldsen.

Anita Langeland, Jahn Tharaldsen, Ola Grøvdal, Kari Anne Risvik Strand og Trine Stenersen arranger jul i kystbyen vår.

Lærer seg norsk i arbeidstiden

Nyheter tirsdag 10:50
På forsiden nå
Ytring - les folkets meninger
Notiser

Rudolf hadde ikke daua

Notis fredag 18:31