Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Seks eller syv turer med færingen tok det for å bringe alt søppelet i land.

Lauvøya rundt på naturens vegne

Da Fritjof Hansen ble for sen til å være med da Lauvøya grendelag skulle foreta strandrydding på Svenningen, bestemte han seg for å sette i gang sin egen ryddekampanje. Resultatet ble flere fulle færinger med søppel og tiltalende strender på Lauvøya.

Kultur · Publisert 09:34, 6 jul 2018

Den snart 73 år gamle Fritjof Hansen var ivrig etter å være med for å rydde på øya Svenningen Kristi Himmelfartsdag, men grendelaget la fra kai fem minutter før Fritjof kom til kaia.

Da bestemte Fritjof seg for å foreta sin egen strandrydding, og ga seg ikke før han hadde rodd rundt hele Lauvøya og samlet inn åtte kubikkmeter med avfall.

– Jeg startet 10. mai og holdt på i tre uker med dette, sier mannen som har bodd på Lauvøya hele livet.

Det gode været i mai gjorde at han kunne fullføre i løpet av forholdsvis kort tid.

– Det er ikke hver dag man kommer seg utenfor Lauvøya i færing, så man kan vel trygt si at jeg var heldig med været, ler han.

Sitt yrkesaktive liv har han tilbragt som entreprenør og sjømann, men i dag bruker han gjerne tittelen altmuligmann om seg selv.

– Jeg har gjort jobber som å ordne opp etter raset ved Eidsvatnet på Høylandet, anlegge sparebanktomta og telegraftomta i Rørvik, fundamenter til Nærøysundbrua og den første flystripa på Ryumsjøen, jeg har seilt til Afrikas vestkyst, Russlands nordside, Canada og vært kokk ombord i forvarets MTB i fire år, forteller han.

Staheten seiret

En karriere som sprengningsarbeider har satt sine spor hos Fritjof, han har flere arr etter ulykker, og har hatt ett øye ute for å fjerne en bit av en ledning som satt fast bak øyet.

– Jeg ble hjerteoperert for 14 år siden, og har seks stent i kroppen. Infarktet kom mens jeg bygde garasje. Jeg har tre skadde ryggvirvler, og senest ved juletider hadde jeg et anfall av angina. Når jeg kan bidra til å holde naturen ren, skal de som har god helse ha en god unnskyldning for ikke å bidra, ler Fritjof med en alvorlig undertone.

– Han er så sta og egen at det nytter ikke å snakke uansett, legger kona Mary til.

– Hun har vel et poeng. Jeg gikk rundt øya og så hvor ille det var, og sa til meg selv: «Her ska det pinadø ryddes», og sånn ble det, konkluderer Fritjof Hansen.

Fine opplevelser

Fritjof oppfordrer flere til å gjøre som han har gjort for å få bukt med problemet med søppel i havet.

Han vil utfordre alle til å tenke gjennom hva de kaster, det han fant stammer fra mange forskjellige bransjer, men også private.

– Jeg fant masse gangveier fra oppdrettsmerder, smøreoljekanner og faktisk datamaskiner, men det som utmerket seg var mengden med pakkebånd. Folk må snart forstå at plast og oljeprodukter ikke hører hjemme i havet, sukker han.

Men ikke alle opplevelsene under hans private ryddeaksjon var negative. Å ro rundt Lauvøya i fint maivær byr også på positive hendelser.

– Jeg fikk sett et ørnerede for første gang i mitt liv, det inneholdt fire små ørneunger. Jeg ble også vitne til at ørna forsynte seg med en ærfugl like foran færingen, det var også en spesiell opplevelse, avslutter Fritjof.

Tilbake til Ytterhålvitja og 1972

Etter nesten to og et halvt års ventetid kan publikum snart få finne ut hvordan det har gått med figurene fra Ytterhålvitja - en liten ukjent grend en eller annen plass på Vikna.... fredag 13:15
Her kan du lese alt om Sopin 2018
ledige stillinger

Nærøy kommune:
Fagleder

Se annonsen her

Marine Harvest:
Driftsteknikere

Se annonsen her

Politilogg
Flo og fjære