Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Einar Johannessen og Per Hermstad fra SOD NT.

Setter slekta i fokus

Organisasjonen Slekt og Data (SoD), Nærøy historielag og Kolvereid bibliotek benyttet kulturminnedagene til å arrangere oppstart av egen lokalavdeling for Slekt og Data Nord-Trøndelag i Ytre Namdal. Første oppstartsmøte – «første» fordi det blir to stykker – ble arrangert på Kolvereid bibliotek.

Kultur · Publisert 08:46, 10 sep 2021

Solveig Livik Solvang som leder av Nærøy historielag ønsket de ca 20 frammøtte velkommen til møtet. Hun ser gode muligheter for samarbeid mellom disse to organisasjonene, og håper på gode innspill for å øke aktiviteten framover, siden covid har lagt en enorm demper på aktiviteten det siste halvannet året.

Per Hermstad og Einar Johannessen, henholdsvis leder og gravminnekoordinator for Slekt og Data i Nord-Trøndelag, fortalte om organisasjonen, dens tilbud, samt hvordan lete etter informasjon og finne fram i historiske kilder. Etterhvert som mer og mer av gammelt historisk materiale digitaliseres, vokser haugen av slike kilder, og det kan være overveldende å skulle orientere seg på verdensveven.

Lokalhistoriker Ørjan Kvaløy fortalte om sin leting etter USA-emigrerte lekværinger. Denne letinga resulterte i boka «Lekværinger i Amerika», ei bok om 244 utflyttere. Målet var å finne absolutt alle emigrantene, men noen er rett og slett forsvunnet, til tross for alle kildene som etterhvert eksisterer.

Det er langt flere «nordmenn» i USA enn det er i Norge, og mange av dem er svært opptatt av sin norske herkomst, så Kvaløy har solgt bøker også til USA, samt Canada.

Bjørn Jensen er leder av SoD Ytre Namdal. Han forteller at planene framover er et tilsvarende oppstartsmøte på Rørvik bibliotek 13.september. Deretter blir det møte hver første mandag i måneden, annenhver gang på Kolvereid og Rørvik.

Første ordinære møte blir da 4. oktober på Kolvereid bibliotek.

Det er ca 20 SoD-medlemmer i området, og forhåpentligvis gjør slike faste møter det lettere å gi medlemmene – både gamle og nye – et godt og fruktbart miljø til å dyrke en hobby man aldri blir utlært i.

Ørjan Kvaløy fortalte om arbeidet med sin bok.

På forsiden nå

Inviterer til tre folkemøter

Nyheter tirsdag 09:57

Sterk vind gir fergetrøbbel

Nyheter tirsdag 08:02