Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Sommerblomster og potteplanter dyrkes fram under naturlige forhold hos Åbogen Gartneri. Daglig leder Trond Hovdal synes han har en spennende jobb som gir god livskvalitet.

Baserer gartneridrifta på bærekraftig utvikling

Åbogen Gartneri er nå inne i sin fjerde driftssesong og har endret forretningskonseptet en del i løpet av disse årene. Økologitanken har vokst seg stor, og det satses ikke bare på sommerblomster lenger.

Næring · Publisert 07:30, 5 aug 2021

– Vi håper at folk i store trekk vil finne det meste som har vært her tidligere. Kanskje vil ikke alle plantene være like superfine som hos tidligere eiere, men i løpet av et par år skal alt bli like bra. Beste kvalitet er alltid målet vårt, sa Trond Hovdal da vi tok en prat med han i 2018. Da hadde de nettopp overtatt gartneriet etter Marianne og Olav Wendelbo.

God kvalitet på planter har hatt hovedfokus i løpet av disse årene. Monika Sjølien Hovdal og Trond Hovdal i Åbogen har også prøvd seg fram med nye metoder for å få plantene til å trives best mulig uten sprøytemidler og andre kjemikalier.

En butikk basert på gjenbruk. Denne lysestaken satt tidligere på en spinnemaskin i India.

Hagenissen ble gartner

– Plantenes vekst reguleres nå mellom annet ved lys og varme tilført til ulike tider på døgnet. Lus på planter får vi bukt med ved bruk av snylteveps, gallmygg og gulløyelarver. Arbeidet i gartneriet tar mer av vår tid nå, men er verdt det. Vi er også i gang med å dyrke egen jord. Gjødselen vi bruker kommer for en stor del fra kompost, og jeg mener forøvrig at kunstgjødsel i hagen helt meningsløst. Naturen ordner opp i dette sjøl, og ugress er egentlig en ressurs. Det tilfører mye biomasse. Forøvrig liker ikke naturen åpen jord, sier Trond Hovdal.

Han flyttet fra Trondheimsområdet med kone og barn i 2017. Salgsannonsen for Åbogen Gartneri fristet familien til å ta nye valg.

– Jeg har alltid vært en «hagenisse», men bare på hobbybasis tidligere, sier han og smiler.

I løpet av disse driftsårene har gartneren i Åbogen tilegnet seg nyttig kunnskap og lærdom både som agronom og via gartnerutdannelse.

Gården i Åbogen ligger fint til og gir mange muligheter for nye prosjekt.

Ei interiøravdeling

I tillegg til salg av planter til ulike sesonger påtar han seg hageplanlegging etter forespørsel. Han utfører befaring på høsten og kan lage forslag til en hageplan for sine kunder i løpet av den kaldeste årstida.

– Vinteren er ei roligere tid for oss. Den tida kan jeg blant annet benytte til sånt arbeid.

Et annet tilbud som har kommet til i gartneriets lokaler er en butikk med tilbehør som er et naturlig følge til blomster, men i utvalget er det også spiselige varer.

Vareutvalget er for en stor del tuftet på gjenbruk og den økologiske tanken. Kaffe, te, ulike typer mel laget av urkorn, samt et bredt utvalg innen interiør, står plassert inne i de lyse lokalene.

– Denne interiøravdelinga er konas ansvarsområde. Gjenbrukstanken er viktig for oss. Som denne lysestaken. Den var i utgangspunktet en viktig del under spinning, og kommer opprinnelig fra India. Tråden gikk gjennom disse hullene, sier han og vender på en gråmalt tregjenstand som har fått nytt bruksområde som lysestake. Åbogen gartneri har også etablert egen nettbutikk som drives på helårsbasis.

Til tross for at alt var lagt vel til rette før sesongstart ble det ikke som innehaverne av Åbogen Gartneri hadde håpet og planlagt for. Mai ga en god start, men i juni ble det færre besøk.

Trond Hovdal har laget en fredfull oase i gartneriets bakgård.

Korona i familien

– Vi valgte å være åpen på dette at et familiemedlem hos oss hadde blitt smittet av korona. Dette oppdaterte vi på sosiale medier. Våre barn går på to forskjellige skoler i Nærøysund så det var egentlig ikke uventet at dette kunne skje. Datteren vår ble smittet og måtte oppholde seg i karantene til hun ble frisk. Vi andre i familien ble testet, og med negativt resultat kunne jeg fremdeles holde gartneriet åpent. At kundene likevel valgte å trappe ned besøkene har jeg stor forståelse for. Dette forårsaket imidlertid at juni måned ikke ble så bra som vi hadde håpet. Juli måned ser ut til å bli på det jevne, sier Trond Hovdal, som ikke er slått i bakken etter nedgang i inntektsgrunnlaget. Det handler om å tenke langsiktig, for han har tenkt å bo i Åbogen lenge.

Han er glad i blomster, men setter også pris på spiselige arter. Det betyr at Åbogen Gartneri er i gang med å utvide salgskonseptet. Nå er de i oppstartsfasen med tomatdyrking. I en plasttunnel som er en del av drivhusbyggene er det nå fylt opp med 200 tomatplanter. De lever i en velfungerende symbiose med blomsten Tagetes. Andre grønnsaker vil også bli en del av konseptet etter hvert.

Nå er det tid for å plante frukttrær.

Stauder, trær og lyngplanter

– I år har jeg også prøvd meg på økologisk potetdyrking. Foreløpig er dette til eget bruk, forteller Trond Hovland. Et jordstykke på gården der det stort sett bare vokste brennesle tidligere har nå blitt til en potetåker, men uten de tradisjonelle potetfårene.

– Brenneslen ble trampet ned og over dette ble det lagt papp. Så fylte jeg på med kompost og plantet poteten i dette øverste laget. Det gror godt i åkeren nå, forteller han.

Sommeren er på hell og i slutten av juli er ikke etterspørselen etter sommerblomster lenger så stor, om kort tid er høsten et faktum. Da etterspørres andre planter. Gartneren anbefaler både stauder og trær.

– Stauder er fint å plante på høsten, da kan man glede seg over hageblomster som spirer til våren. Det er også en fordel å plante frukttrær på seinhøsten. Ellers er det tida for
lyng og asters nå utover. Lyngplanter har man glede av helt til kulda setter inn, sier Hovland.

Det gode liv

Han er opptatt av å skape et videre mangfold i Åbogen Gartneri.

–Tanken er ikke bare å pushe varer, men også skape en opplevelse for kundene våre. Derfor er det også lagt til rette for å få kjøpt en kaffekopp, sier han.

Den jordnære gartneren i Åbogen har stort fokus rettet mot å bygge naturen, ikke bare bruke den med mål om å tjene seg rik.

– Det er viktig å ha nye prosjekt, stopper det er vi ferdig. Det aller viktigste er imidlertid å ha god livskvalitet. Det har vi funnet her i Åbogen, sier Trond Hovdal som aldri har angret på valget de tok i 2017.

Trond Hovdal er nå inne i sin fjerde driftssesong ved Åbogen Gartneri.

Inviterer til tre folkemøter

Nyheter tirsdag 09:57
På fremsiden nå

Sterk vind gir fergetrøbbel

Nyheter tirsdag 08:02
Kjentfolk

Jubilanter 24. - 30. september

Kjentfolk torsdag 16:51

Humanistiske konfirmanter i helga

Kjentfolk torsdag 16:46
Rett fra levra

Vi har alle et ansvar!

Kommentar onsdag 13:09
Smånytt

Braveheart

Notis fredag 14:25