Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Mattis N. Segerberg, Solveig Eide Kirkeland, Dag Lande, Simon Kveinå og Sindre Vikan. Foto: Bluegrove

Etablerer operasjonssentral for hightech fôringsteknologi på Terråk

Aquatech-selskapet Bluegrove skaper nye arbeidsplasser på Terråk når de nå bygger opp en operasjonssentral for sin fôringsteknologi. Etableringen skal gi norske oppdrettere teknologistøtte hver eneste ukedag, og skaper igjen nye arbeidsplasser langs norskekysten

Næring · Publisert 15:00, 19 nov 2020

Bluegrove har utviklet en helt ny fôringsteknologi som brukes av lakseoppdrettere i hele Norge. Selskapet ønsker å bidra til vekst og verdiskaping i kystsamfunn, og etablerer nå en operasjonssentral på Terråk i Bindal. Det skaper nye arbeidsplasser i nordlandskommunen, og vil gi viktig teknologistøtte til havbruksnæringen lokalt og langs resten av norskekysten.

– Senteret gjør det lettere å ta i bruk den nyeste teknologien som forbedrer produktiviteten og bærekraften i laksenæringen, og vil bli et viktig knutepunkt for kunnskapsdeling og teknologiutvikling i havbruksnæringen. Leverandører og oppdrettere vil ha stor nytte av at denne kunnskapen blir enda mer tilgjengelig, sier fôringspesialist Mattis N. Segerberg Bluegrove i en pressemelding.

I første omgang opprettes det én hel- og flere deltidsstillinger på Terråk.

– Operasjonssentralen vil være bemannet utenom normal arbeidstid, syv dager i uken, godt tilpasset havbruksnæringen, sier Segerberg.

– Det unike er imidlertid fôringsteknogien vi har utviklet. Vi forstår hva fisken trenger til enhver tid, så fôringen alltid skjer i tråd med laksens naturlige oppførsel. Det betyr at i enkelte tider på året, starter matingen så tidlig som klokken 04 og varer til sen ettermiddag.

Bluegroves fôringsteknologi er basert på forskningsresultater og tett samarbeid med både Havforskningsinstituttet og aktører i havbruksnæringen.

– Teknologi og løsninger som optimaliserer fôringen er viktig for alle oppdrettsselskaper, og bidrar til bedre fiskevelferd, økt bærekraft og lønnsomhet, sier Bendik Søvegjarto, administrerende direktør i Bluegrove.

– Vi har nå bygget en robust infrastruktur- og teknologiplattform som bidrar til å utnytte vår egen teknologi fullt ut, sier Segerberg.

Kompleks arbeid

Det nye operasjonssenteret deler lokaler med Bluegroves fabrikk i Terråk, ved Sørfjorden i Bindalsfjorden, der også Bluegrove-produkter produseres av datterselskapet NorseAqua. De fleste oppdrettere bruker allerede digitalt tilkoblet teknologi til å fôre laksen. Dette gjør det mulig for Bluegroves ansatte å overvåke utstyret og driften eksternt.

– Vår teknologi er klar for helautomatisk, autonom fôring. Overvåkning av kompetente operatører gir imidlertid en ekstra trygghet, sier Segerberg.

Ansatte ved Bluegroves nye operasjonssenter må gjennom et teknisk utfordrende opplæringsprogram ved selskapets operasjonssenter i Oslo. Programmet gir den nødvendige kompetansen og innsikt i fiskens adferd.

– Vi opplever en høy vekst i etterspørselen etter tjenester som fjernovervåking av fôring, forklarer Segerberg.

Fremtidssikre karrierer

Bluegrove ønsker å gi flere unge karrieremuligheter i landets viktigste fremtidsindustri, og samtidig sikre nødvendig kompetanse og ferdigheter i den raskt voksende havbruksnæringen. Operasjonssentralen på Terråk vil gi muligheter til både helgearbeid samt morgen- og kveldsvakter for unge i utdanning.

– Vi har tidligere ansatt studenter på deltid. Noen av dem har bestemt seg for å fortsette å jobbe for oss fordi de innser at havbruksnæringen gir enorme muligheter, sier Søvegjarto.

– Den blå økonomien vil utvikle seg drastisk i årene og tiårene fremover. Mye av veksten vil finne sted akkurat her ved kysten, så vi trenger mennesker med en rekke ferdigheter. På sjøen trenger vi operatører, og på land trenger vi leverandører av alt fra komponenter til bedriftsarrangementer. Vi trenger forskere for å finne frem til morgendagens beste teknologiske løsninger, og vi trenger kontorarbeidere innen ledelse, salg og markedsføring. Derfor jobber vi sammen med lokalsamfunn og innbyggere for å skape best mulige forutsetninger for bedrifter og for unge mennesker, både i og rundt havbrukssektoren, sier Søvegjarto i pressemelingen og legger til at de vil være i kontakt med ungdommene i området for å fortelle dem at de ikke trenger å flytte fra distriktet for å forfølge interessante og innbringende karrierer.

På fremsiden nå

To foreninger ble til én

Nyheter lørdag 14:45
Ytring - les folkets meninger
Fiskeri & havbruk
Kjentfolk

Silja Remme-Lauten 5 år!

Kjentfolk torsdag 13:12

Hjertelig takk

Takk tirsdag 10:10
Rett fra levra

Nå får det jammen være nok

Kommentar mandag 09:32
Smånytt

Koronanytt - 4. mai

Notis fredag 08:47