Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Fiskeri & havbruk

Foto tilhører Kystmuseet i Nord-Trøndelag

10. oktober: Verdensdagens for psykisk helse, og 143 år siden Gjæslingan fyr ble tent

Nyheter · Publisert 08:00, 10 okt 2020

I dag er det verdensdagen for psykisk helse og over hele verden markeres dette - ikke bare i dag, men i dagene både før og etter. Tema i år er "Spør mer". "De fleste av oss setter pris på å bli spurt om hvem vi er, hvordan vi har det, og hva vi liker å drive med. Noen ganger trenger og ønsker vi mer oppmerksomhet. Ved å vise interesse og vennlig nysgjerrighet ovenfor andre vil du bidra til at personen blir sett. Du kan også oppdage nye sider ved deg selv ved å spørre og lytte. En måte å vise interesse på, er å spørre mer. I 2020 vil vi derfor oppfordre alle til å spørre mer." heter det på verdensdagens hjemmeside. Vi hiver oss med på den oppfordringen - spør mer, bry deg om folk rundt deg. Kanskje er det noen som trenger å bli sett av nettopp deg.

I dag tar vi oss også tid til litt lokalhistorie for i dag er det faktisk hele 143 år siden Gjæslingan fyr ble tent. Bakgrunnen for etablering av en fyrstasjon på Gjæslingane var en økning av dampskipstrafikken nordover i 1870-årene. På den åpne og utsatte havstrekningen Folla var det fra flere hold ytret ønske om et fyr i nordenden av strekningen. Fyret skulle belyse innseilingen fra Folla gjennom Ellingråsa, som er en del av kystleden frem til munningen av Namsenfjorden. Haraldsøykråka, den største holmen i den sørlige delen av Sør-Gjæslingan, ble utpekt som det mest passende sted.

Fyrstasjonen var planlagt for å være en såkalt «familiestasjon», det vil si at fyrbetjeningens familier også skulle ha fyret som bosted. Man var oppmerksom på at det ville bli en utfordring, og stasjonen ble hevdet å bli den verste i landet. I et brev til departementet het det at livet på fyret ville medføre «mer end vanlig Savn og Besværligheter, Spænding og Sindets uro, der vil være forbundet med at se Sjøen overskylle Boligen lige til Toppen». At forholdene var vanskelige, ble bekreftet i 1896, da en postfører under tjeneste ved fyret druknet. I 1902 ble det derfor bestemt at fyrstasjonen ikke skulle være oppholdssted for betjeningens familier.

Fyret ble elektrifisert i 1961, da det fikk installert elektriske aggregater. Med dette ble også fyrlyset vesentlig forsterket. Frem til 1972 var det tre mann på vakt på fyret, mens en fjerde hadde frivakt på land. Senere ble ordningen gjort om til to mann på fyret og to mann på fritørn, i to eller tre uker av gangen.

I 1987 ble fyret automatisert og avfolket.

Kilde: wikipedia

Været

Trøndelag: Vest og nordvest bris, i kveld frisk bris utsatte steder. Regn og regnbyger, mot kvelden nedbør som snø over 1000-1200 m.

Nordland: Sørøstlig eller skiftende bris, i kveld nordvest opp i frisk bris på kysten av Helgeland. Skyet eller delvis skyet, enkelte regnbyger.

Tempereaturen vil ligge på 8-11 grader.

Vei og strøm

Arbeidene på Fv771 Gråmarka ble ferdig tidligere enn planlagt, og veien er nå åpen for fri ferdsel.

Det blir asfaltering i uke 43 (19. - 22. oktober) med manuell dirigering. Noe venting må påregnes.

Ingen planlagt eller uønskede strømstans i Ytre Namdal.

Ferger og fly

I ukene 40 til og med 42 vil hurtigbåt-sambandet i BIndal betjenes av MS Tosfart. Bilførende Transport i perioden, utføres av Bragd.

Ellers går alle båter etter skjema. Sjekk reiseruten på atb.no, tts.no, fosennamsos.no eller avinor.no. Husk å lese deg opp på koronatiltakene hos de ulike operatørene.

Nyhetsbildet

Bryggeristreik avverget etter meklinger. (VG)

Helseminister Bent Høie mener at risikoen i Oslo er for høy. Byrådsleder Raymond Johansen sier at det plutselig kan innføres sterkere tiltak i Oslo for å hindre spredningen av covid-19. (Dagbladet)

Ap får bare 21 prosents oppslutning på oktobermålingen i Klassekampen og Nationen. (NRK)

Dagen i dag

10. oktober er den 283. dagen i året og den 284. i skuddår. Det er 82 dager igjen av året.

1877 – Gjæslingan fyr tennes for første gang.

1944 – 800 sigøynerbarn drepes i Auschwitz.

1980 – To store jordskjelv på henholdsvis 7,3 og 6,3 på Richters skala rammer nordlige deler av Algerie, særlig byen El Asnam er hardt rammet. Minst 3500 mennesker omkommer i skjelvene.

Kilde Wikipedia

Pop-konsert med ærverdig musikkforening

Kultur Rørvik Musikkforening hadde pop-konsert i Heimen på Rørvik mandag kveld, som en del av festivalen Vrimmel. tirsdag 10:47

Innsamlingsbeløpet halvert på Leka og i Bindal

Nyheter Årets TV-aksjon ble som følge av korona en digital innsamling. Nå viser tallene at det ikke slo helt an i distriktskommunene. Folk i mindre bygder og grender foretrekker fortsatt... mandag 08:49
Smånytt

Inspirasjonssamling i kirka

Notis Lørdag inviteres det til inspirasjonssamling i Rørvik kirke med blant annet visninger fra den digitale Trosopplæringskonferansen. Det blir også informasjon om bruk av kirka til... tirsdag 14:32

Torleif Flosand med utstilling

Notis – I forbindelse med vrimmelfestivalen, har vi vært så heldige å få Torleif Flosand til å stille opp med salgsutstilling i Norveg. Han stilte også ut bilder på høsten i fjor, der... mandag 18:52
Kommentar

Leka, nå har dere sjansen!

Kommentar av Knut Sandersen torsdag 08:00

Oppskriften på å rive ned et parti på få timer

Kommentar av Knut Sandersen onsdag 20:30