Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Til sammen ti kattunger er så langt overlevert Dyrebeskyttelsen. Foto: DNNT

16 katter overlevert Dyrebeskyttelsen

Denne uken ble tre hjemløse katter med til sammen 13 kattunger hentet fra Rørvik og overlevert Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag. – Bare i området rundt huset vårt i Rørvik er det rundt 50 hjemløse katter som holder til, sier Tove Valø, som altså har sørget for at 16 av disse kattene nå blir fanget inn og får hjelp.

Nyheter · Publisert 13:11, 26 jun 2020

Katteproblematikken i Rørvik er et stadig gjentagende tema. En huseier i Rørvik har nå tatt affære og sørget for at en del av disse kattene kanskje etter hvert får et hjem.

Det er tre kattemødre med sine kull som nå er fanget inn. Til sammen er 16 katter kjørt til Steinkjer og overlevert Dyrebeskyttelsen Norge, Nord-Trøndelag (DNNT), mens det gjøres forsøk på å fange inn en kattunge til.

Var dårlige

– Flere av kattungene var i svært dårlig forfatning, sier Tone Lundsaunet ved DNNT. Hun har hatt det svært travelt de siste døgnene med å pleie kattene, som alle har fått etternavnet Rørvik. En av mødrene hadde 41 i feber og diare og måtte også barberes helt ned på grunn av store klaser i pelsen. Det har vært hyppig kjøring fram og tilbake til dyrlegen. Flere av kattungene må håndmates for å overleve, og den minste er veldig svak.

– Det er unntaksvis at vi får inn så mange katter på en gang, sier hun og forteller at Dyrebeskyttelsen tar inn dyrene uten at noen må betale for det, men man må komme til Steinkjer med dem. De lever på støtte fra grasrotandel og gaver og har derfor ikke kapasitet til å reise mye rundt. De sørger for at kattene blir chippet og kastrerte for deretter å bli omplassert. De har tatt inn 64 katter i år og adoptert bort 41 dyr (katt, kanin og hamster)

Tirsdag mottok de altså en kattemor med seks unger og en kattemor med tre unger fra Rørvik og i helga kom nok en mor med tre av ungene sine.

– Vi venter på en kattemor til med fire unger fra Rørvik i løpet av helgen, sier hun.

Avlivet ti katter

Tove Valø, som bor i Rørvik sentrum, er den som har hatt disse kattene rundt seg. Hun tok kontakt med nabo Andrea Fornes, som hjalp til med å fange dem inn, og det var hun som kjørte dem til Steinkjer.

– Det startet allerede i 2009 da vi kjøpte huset her. Den gang var det tre katter som holdt til rundt her. Problemet har bare økt, sier Valø og legger til at hun ikke kunne ta dem inn, da husets egne katter ikke godtok de hjemløse kattene. Gjennom årene etter har hun kjørt et titalls katter til Foldereid til dyreklinikken for avliving for egen regning.

– Det er ingen annen mulighet, sier hun og forteller at ei hokatte kan få to-tre kull kattunger i året. Hvis ikke kattene blir fanget inn og kastrert blir det fire-fem nye katter for hver fødsel.

50 katter

– Og det er ikke bare hos oss det er sånn, sier hun og forteller om ihvertfall et femtitalls katter som holder til i dette området, og det er få av dem som har halsbånd og chip. Hun har sett seg lei av at folk anskaffer seg katt for så å reise fra dem i ferietiden.

– Finner du ut at du ikke vil ha katten så må du omplassere eller avlive den, og skal du på ferie må du enten ta den med deg eller få noen til å passe den. Katter klarer seg ikke på en pakke tørrfor mens du er på ferie, sier Valø, som er sterkt imot at man gir bort katter gratis. Det burde ha kostet en tusenlapp for en katt, som da ble levert ferdig chipet og sterilisert, mener hun. Valø håper nå at kattene hun har fått levert får en heim.

Mye penger

Valø har brukt mye penger på kattene både på mat og dyrlege.

– Jeg vet at en del vil si jeg er dum som gir dem mat, men jeg klarer ikke se på at de sulter. Det er synd på dyrene, sier hun

Det var Andrea Fornes som bragte dyrene inn til Steinkjer.

– Dette er et kjempeproblem i Rørvik, sier hun og legger til at det ikke er vanskelig å se hvilke som er ville. Hun forteller om katter som fryser og som sulter ihjel.

– Katter tåler ikke å gå ute hele tiden på vinteren, sier Fornes, som selv er eier av to rasekatter.

I likhet med Valø mener hun at dette bunner i at folk anskaffer seg katt, så går de lei av den og reiser ifra dem når de blir ferietid.

Katteregler

Dag Roar Opdal, rådgiver i Nærøysund kommune, sier at det ikke foreligger noen planer nå om katteinnsamling i kommunal regi.

– Vi hadde en "aksjon" for noen år tilbake med bakgrunn i katteproblematikken rundt en barnehage i Rørvik sentrum, sier han og forteller at det da ble samlet inn en del katter for avliving. Dette skjedde etter pålegg fra smittevernlegen. Avlivingen ble forskriftsmessige utført ved bruk av veterinær, sier Opdal.

Han forteller at med hjemmel i Kommunehelsetjenesteloven og i Forskrift om miljørettet helsevernråd og etter råd fra Mattilsynet, ble en egen forskrift for dyrehold i Vikna kommunen vedtatt av kommunestyret i 2010.

– Forvaltningen av kattebestanden skjer i medhold av disse retningslinjene, sier han og legger til at det er lett for veterinær med et trenet øye å se forskjell på ville katter og de som er tamme, sier Opdal.

Kommunen har også feller tilgjengelig for utlån ved innsamling av katter.

– Vi har ved jevne mellomrom hatt dialog med lokale krefter som har brukt disse fellene til fangst for omplassering av dyr i årenes løp. Senest nå i juni har vi bistått en lokal dyrevelferdsforening med tips om fangstbur og lokaliteter, opplyser han.

– Om man aktivt mater kattene som er forvillet så akselerer problemet. Vi har blitt oppringt av folk som er fortvilet over at det i og rundt huset deres blir et uhåndterlig antall katter. I samtalens løp har det så framkommet at de mater kattene. Da er det bedre å få fanget dem og omplassert dem om helsetilstanden er grei, eller så må man få avlivet dyrene, mener han.

– Å mate katter som er forvillet er misforstått dyrevelferd, mener han.

Saken ble sist oppdatert 24. juni da Opdal mente seg feilsitert i enkelte av utsagnene som først sto.

Stor musikkopplevelse fra første tone

Kultur – Dette er et av de beste stedene jeg har sunget, sa Charlotte Fongen etter lørdagens konsert i Rørvik kirke og fullroser lokalet for akkustikk, arkitektur og publikumet. søndag 00:00

Populært med klatrekurs

Sport Etter mange år borte er Henning Mortensen hjemme på Val for å holde klatrekurs i sommer. fredag 10:50

Henter spisskompetanse fra Europa for å styrke norsk RAS-utdanning

Nyheter Resirkuleringsteknologi (RAS) er i ferd med å ta over landbasert oppdrettsnæring i Norge. Nå skal Val FoU lede et internasjonalt partnerskapsprosjekt med verdensledende... torsdag 19:09
Smånytt

Hvor er dette?

Notis Send svaret på «Hvor er dette?» til oss enten på SMS eller e-post.SMS: Skriv YTKONK ditt svar, ditt navn og adresse og send svaret til nummer 2470 (kr 5,-). E-post:... torsdag 21:18

Fallmyr fortsetter som leder

Notis torsdag 13:47
Kommentar

Det må da gå an å tenke seg om!

Kommentar Er det nødvendig å være ufin mot andre i din kamp for det du brenner for? Må du tråkke folk ned i søla? Tror du virkelig det gagner din kampsak? lørdag 10:06

Tar vi godt nok vare på gründerne?

Kommentar I den senere tid har jeg hatt samtaler med ulike gründere. Folk som er villig til å satse tid og krefter på å skape egen arbeidsplass, men som ofte får jantelov og andre uskrevne... tirsdag 11:05