Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Illustrasjonsfoto

330 permittert i ytterdistriktet

Ekstra bemanning på plass hos NAV Nærøysund for å betjene søknadene om dagpenger under permittering.

Nyheter · Publisert 18:27, 25 mar 2020

Tidligere i dag kom meldinger fra NAV Trøndelag om at det er 23.741 ledige i Trøndelag, noen som utgjør 9,7 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten har økt med 18.815 personer, tilsvarende 382 prosent siden 3. mars.

Arbeidsmarkedet i Trøndelag rammes spesielt hardt innenfor butikk og salgsarbeid. Her er det en økning i ledighet på nesten 4 000 personer siden 3. mars. Også innenfor reiseliv og transport har antall helt ledige økt voldsomt med over 3500 personer.

– Disse yrkesgruppene står for nesten 40 prosent av økningen siden 3. mars. Butikker, hoteller og restauranter var blant dem som ble rammet først av tiltakene og derfor ser vi den voldsomme økningen i antall permitterte her, forklarer Bente Wigum som er direktør i NAV Trøndelag.

Økt lokal ledighet

I Ytre Namdal har Leka en ledighetsprosent på fire, mens Nærøysund har 5,2 prosent ledighet. Før koronapandemien lå disse tallen på henholdsvis 1,4 og 2,1 prosent.

– Pr. 25. mars er det cirka 330 permitterte i Nærøysund, Bindal og Leka, sier NAV Nærøysunds leder Rigmor Valen Brattland.

Ekstra bemanning

Det har kommet melding er fra enkelte steder ellers i landet om lang ventetid for å få saken behandlet. Det har NAV Nærøysund forsøkt å unngå ved å få plass ekstra bemanning.

– Det vil normalt sendes meldekort etter 14 dager etter den permitterte har meldt seg, pluss en ukes behandling etter at du har sendt meldekortet. Er alt greit kan det gå fortere, sier Bratland og legger til at alle arbeidssøkere må levere ett meldekort først.

– Men nå som NAV har en ekstraordinær situasjon vil det for mange føre til at første utbetaling vil komme noe senere, Vi tør ikke å si om dette kan ta tre til fire uker eller lengre tid. Det er vanskelig å vite akkurat nå.

Det er satt på ekstra bemanning på disse tjenestene og det jobbes for fult med å betjene alle søknadene som kommer inn.

Andre lite berørt enn så lenge

For de som mottar andre ytelser enn dagpenger vil den ekstraordinære situasjonen ikke påvirke deres behandling i noen særlig grad ennå.

– Men vi ser at det kan bli større pågang fremover om dagpenger ikke kommer til utbetaling, og de som søker ikke har noen ekstra «buffer» for å klare seg i det daglige med de utgifter som kommer, sier Bratland.

Dersom det kommer mange ekstra søknader som følge av koronasituasjonen, vil det kunne påregnes litt lengre saksbehandlingstid.

– Likevel vil krisesaker måtte utbetales innen 24 timer. Det er også startet en prosess med å sette inn flere til å sakbehandle i tilfelle vi ser at dette er nødvendig, sier NAV-lederen.

Kontoret fungerer bra

– Foreløpig går det bra og det jobbes jevnt og trutt. De fleste som har muligheter til dette sitter med hjemmekontor. Det å være med på en nasjonal dugnad slik at ikke flere blir smittet er første prioritet.

Bratland er opptatt av kontoret skal også løse alle oppgavene slik de gjør i det daglige, og med gode hjemmekontorløsninger og fleksibilitet har dette til nå fungert bra.

– Vi har daglige Teamsmøter med hele kontoret og i tillegg fagmøter for de som har behov for dette. Den digitale verden fungerer bra og da er det bare å håpe på at ikke dette «faller sammen», sier hun.

Bruk nettsidene til NAV

Viktig at alle arbeidssøkere bruker NAV.no daglig for å holde seg oppdatert, og bruker muligheten for å sende spørsmål direkte til NAV-kontoret hvis de lurer på noe.

– I tillegg er det viktig å oppdatere sin CV slik at arbeidsgivere kan komme med tilbud om jobb der dette er mulig. Husk å «hake» av for at NAV også skal ha tilgang på din CV slik at det ikke er bare arbeidsgiver, sier Bratland og minner om at det ligger daglig orientering og oppdateringer på nav.no og kommunens hjemmesider om direktenummer til det lokale NAV kontoret slik at man unngår å sitte i telefonkø på NAV sitt 55 55 33 33.

– Benytt også din side og chat med din veileder digitalt. NAV prøver så godt vi kan å jobbe for å hjelpe alle, men vi håper på en forståelse for at noe kan ta litt lengre tid når «trykket» etter hvert antas å øke.

NAV-sjef på Politisk kvarter

BratIand forteller at NAV-sjef Sigrun Vågeng stiller på Politisk kvarter på NRK2 i morgen tidlig 07:45 for å besvare spørsmål om hva NAV har å tilby alle som nå står uten jobb. Hun skal også snakke om hvordan NAV tror ledigheten vil utvikle seg framover de neste fire ukene, og hvilke utvikling NAV ser i arbeidsmarkedet og hva bekymrer mest nå. I tillegg blir det debatt mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og næringsminister Iselin Nybø (V).

Bomber over Rørvik

Helg I dag er det 80 år siden invasjonen av Norge. I denne reportasjen kan du lese hvordan ordførerne i Vikna, Gravvik og Leka oppfattet de tre første månedene av krigen, og lese... torsdag 22:07

Planlegger gjenåpning av barnehagene.

Nyheter Regjeringen har gitt nye føringer om at barnehager skal gjenåpne over påske. Barnehagestyrer Arnfinn Hamnes i Bindal barnehage tar reglene til etterretning og vil bruke påska til... onsdag 12:13

– Påsken skal gjøre barna lykkelige

Helg Venninnene Emma og Linnea (8) koser seg når det er påske. – Påsken er bursdagen til Gud, eller Jesus, eller Judas eller Aladdin, tror jentene, som mener den viktigste grunnen til... onsdag 10:49
Smånytt

Innstilt på grunn av vind

Notis 08.04. Ruten mellom Vennesund og Holm er innstilt inntil videre på grunn av vind. Følg med på tts.no for å se når fergen kommer i gang med ordinær drift. onsdag 08:33

Varsel om redusert produksjon

Notis 03.04: Mattilsynet har sendt ut varsel om midlertidig redusert produksjon ved Mowi sitt anlegg ved Steinflesa i Leka. Årsaken er langvarig luseoverskridelse. fredag 12:20
Kommentar

Kjære lesere og annonsører

Kommentar Lillian Lyngstad redaktør Synnøve Hanssen daglig leder torsdag 14:15

Trist utvikling på Leka

Kommentar av Knut Sandersen tirsdag 07:25
Havlandet nr 20