Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Rensing av krabber. Marie Aletta Hansen f.v og Veslemøy Wigdahl opptatt med å rense krabbeklør.

Barna ble kjent med havets mange arter

I løpet av grunnskoleuka har elever, lærere, foreldre og andre lært mye om hva som rører seg i havet av marine arter i Vikna-området og hvilket utsøkt «matfat» vi har rundt oss.

Nyheter · Publisert 09:34, 9 okt 2021

Elevene på mellomtrinnet ved Austafjord skole har gjennom årets grunnskoleuke blitt bedre kjent med fisk, skjell og skalldyr. De har fisket, de har dratt krabbeteiner og de har vært i fjæra for å finne næringsrik mat som vi kanskje ikke er så godt kjent med, men som er en utsøkt matkilde. Og så har de lært å tilberede delikatessene.

Med god hjelp av to biologer fra Trondheim, Kari H. Bachke Andresen og hennes mann Jørn Thomassen, foruten en lokal og dyktig kokk, Andreas Holmboe, fikk elevene ei annerledes uke med veldig nyttig lærdom å ta med seg.

Kari H. Bache Andresen fra Trondheim har hatt en allsidig bakgrunn med erfaring fra marine næringer, tverrfaglig forskning og forvaltning. Hun har jobbet mye med marine utviklingsprosjekter og vært prosjektleder for flere av disse. Hun har dessuten utgitt boka Velkommen fra havet-mer enn en kokebok.

Alle har fått nyttig lærdom og opplevd nye smaker, lukter og gode opplevelser. Kari H. Bache Andresen var kjempeimponert over elevene og undervisningspersonalet med rektor Hallvar Rørdal i spissen, og også innsatsen til foreldrene og FAU må nevnes.

Ellers har de andre elevene jobbet med andre oppgaver i løpet av uka. Noen har tatt seg av pynting, dekorasjoner og underholdning, mens noen har jobbet med reparasjoner og vedlikehold av Lavvoen ved naturløypa på stedet.

Ettermiddagen og kvelden ble en gastronomisk opplevelse med veldig mye godt på meny-kartet som hadde tittelen Naturen gir oss…. Her kunne du prøve deg på Krabbekake Ritz med bakte poteter og hjemmelaget remulade, videre Kveite Tostada og Kveite Ceviche, Sprø Papadums, Avokadokrem, Chili og spisskummin majones og Hjerteskjell ala Pasta Vongole.

Rektor takket til slutt alle som har vært involvert i gjennomføringen av Grunnskolens Uke. – Dugnadsånden har ikke forandret seg, den står sterkt i lokalmiljøet og dere har nedlagt mange arbeidstimer, sa han.

Elevene ledet arrangementet og bidro også med flott sang og musikk.

Til slutt ble FAU-styret overrakt hvert sitt eksemplar av boka "Velkommen av havet" som en takk for innsatsen.

På fremsiden nå

Picasso fyller tjue år

Næring mandag 15:02

Avsluttet sesongen med seier

Sport lørdag 18:33
Ytring - les folkets meninger
Rett fra levra

Vi har alle et ansvar!

Kommentar onsdag 13:09

Det blåser på kommunetoppene

Kommentar torsdag 17:42