Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Et vindkraftverk har mistet en del av en ving på Hundhammerfjellet i Nærøysund. Foto: Privat.

Deler av vinge falt av vindturbin på Hundhammerfjellet

Deler av en vinge fra en vindturbin i Hundhammerfjellet vindpark har falt av. Ødeleggelsen ble oppdaget i dag tidlig av fagfolk på stedet.

Nyheter · Publisert 14:12, 23 nov 2020

Pål-Anders Dahl i NTE Energi AS opplyser at ingen skal være skadet i forbindelse med uhellet som har rammet turbin tre i Hundhammerfjellet vindpark i Nærøysund.

– Usikker årsak

– Det vi vet er at en del av en turbinvinge på turbin tre har falt ned under turbinen. Dette ble oppdaget nå i morges. Vi regner med at det var de som skulle jobbe på anlegget som oppdaget ødeleggelsen, og skadene betyr at det må et nytt blad til. Vi er usikre på hva årsaken er, forteller Dahl.

– Ikke tatt over

Dahl opplyser at firmaet Vestas for tiden jobber med prøvedrift og testing av vindkraft-anlegget. Når testingen er ferdig blir det Hundhammerfjellet AS som tar over, opplyser Dahl.

– Anlegget er i prøvedrift og vi har ikke tatt over turbinene fra firmaet Vestas. Det er de som nå også jobber med å finne ut hva som skjedde. Vi har sikret turbinen og området rundt, sier Dahl til lokalavisa. For mer informasjon viser han til Vestas.

– Samler bevis

Anders Riis i Vestas Wind Systems A/S bekrefter at ingen personer ble skadet.

– Vi undersøker hvordan hendelsen i helga skjedde. Vi vil ikke spekulere, men samler nå fysisk og digital informasjon. En sånn vindturbin med tårn har 500 sensorer som konstant monitorerer hva som skjer. Vi har også tatt bilder, og delen av bladet som falt ned er sendt til laboratorium. Et omfattende arbeid må til før vi vet hva som skjedde, sier han til Ytringen.

– Kunne det vært lynnedslag?

– En del av undersøkelsene går ut på å analysere værdata, svarer Riis fra Vestas hovedkvarter i Aarhus i Danmark.

Ikke enestående

– Som på andre store industrielle installasjoner, ser vi hendelser med sånne turbiner nå og da, uttaler Riis.

En 230 meter høy vindturbin fra Vestas kollapset lørdag i Skellefteå i Sverige. Hele tårnet ga etter og krasjet i bakken, ifølge Teknisk ukeblad.

Hele vindparken på Hundhammerfjellet dekker 1,6 km2, og konsesjon ble gitt i april 2017. Forventet årlig produksjon er 211 GWh, ifølge Trønderenergi.

På fremsiden nå
Kjentfolk

Jubilanter 24. - 30. september

Kjentfolk torsdag 16:51

Humanistiske konfirmanter i helga

Kjentfolk torsdag 16:46
Rett fra levra

Vi har alle et ansvar!

Kommentar onsdag 13:09