Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

ytringen.no

Gårdbruker Gaute Horseng (t.v.) og Sivert Horseng Johansen er fornøyde med å ha fått drenert flere jorder med støtte fra kommunen.

– Det dreneres som aldri før

For noen år siden begynte Vikna kommune å gi tilskudd til drenering av dyrket jord. Den grønne næringen på Vikna har gravd mange mil med grøfter med den støtten i ryggen.

Nyheter · Publisert 18:36, 16 jul 2018

Tilbake i 2013 begynte Vikna kommune å gi tilskudd til landbruket for drenering. Mange har etter hvert søkt midler. Noe som har betydd at mange jorder har fått en god nok standard til å dyrkes i.

Har grøftet mange mil

Jordbrukssjef i Vikna kommune, Anne Mette Haugan sier det har vært en populær ordning som har fungert godt.

– Situasjonen for noen år tilbake var at mange jorder trengte en «oppussing». Da passet det godt med en tilskuddsordning. Fra starten av 2017 lå tilskuddet på 30 kroner meteren for drenering av grøfter og avskjæringsgrøfter. I 2017 ble det innvilget midler til over 50 mil med avskjæringsgrøfter. Så langt i 2018 er det bevilget midler til 32 mil med grøfter. Noe som er veldig bra, sier Haugan.

En viktig ordning

Hun forteller videre at det er en viktig oppgave å sørge for at det er lettest mulig å ta vare på jordene i kommunen.

– For at man skal få til gode avlinger må det være god jord den dyrkes i. For våt jord skaper dårlige groforhold, og da er drenering veien å gå. I 2018 har vi innvilget rundt 1,8 millioner kroner til dette. Det er viktig for framtidens landbruk i Vikna kommune at det er matnyttig jord rundt om, sier Haugan.

En som har benyttet seg av denne tilskuddsordningen de siste årene er gårdbruker Gaute Horseng. Han sier at alle monner drar når det kommer til å sikre jordbruket i årene som kommer.

– For en bonde så er det mange utgifter som skal til før man er i mål med et ferdig produkt. Det er ikke bare å så frø på et åpent jorde og satse på at det blir mengder av bra gress, sier Horseng.

Det er viktig for Horseng at han kan ordne opp mest mulig for framtiden.

– Jeg har benyttet meg av tilskuddene de siste tre årene. De årene har jeg grøftet opp veldig mye. Det er mange mål med jord som nå er i god nok stand til å dyrke på. Støtten kommer man et stykke med, men man må spytte i en del selv. Når man først skal utbedre jordene man har så bør det gjøres ordentlig. Mange av jordene jeg dyrker på har nå blitt profilert og grøftet slik at det er best mulig groforhold der, sier Horseng.

Preparerer for framtiden

Han er pensjonist i alder men gårdbruker av yrke. Om noen år så kommer en ny generasjon for å ta over.

– Jeg har et barnebarn som er ment til å ta over når jeg blir mer pensjonist. Han heter Sivert Horseng Johansen og skal flytte hit til gården på nyåret. Etter at han er ferdig i militæret. Så det er en spennende tid framover her, sier Horseng.

Han synes at tidligere år så har ikke jordene vært tatt godt nok vare på.

– Det er mange åkere som har hatt stort behov for utbedringer her på Vikna. Nå har jeg drenert og gravd en del. Men det er også andre gårdrbukere som gjør det også. Det er fint at man ser at god jord gir gode avlinger. Ellers blir det bare ugress av det, sier Horseng.

For våt jord gir dårlige groforhold. Derfor er det viktig med dype grøfter på sidene som kan ta unna vannet.

Ytringen får ny nettløsning

I disse dager blir det åpnet for muligheten til lese alle saker i Ytringen Avis på nett. Det er nå helt i innspurten med å få på plass en operativ betalingsløsning for abonnenter.... mandag 15:11

Intens jobb for å klargjøre til skolestart

Digitalisering av både lærere og elever, skolebygging og nytilsatt administrasjon er elementer som må være på plass før et nytt skoleår tar til i Nærøy. Kommunen har valgt å... søndag 11:00

Enstemmig vedtak for industrikai

Bindal kommunestyre ble i onsdagens møte enige om å igangsette prosjektet med bygging av industrikai ved Brukstomta næringspark. Kommunen bidrar med 4 680 000 kroner i dette... lørdag 11:00
ledige stillinger

Nærøy kommune:
Assisterende rektor og fagarbeider renhold

Se annonsen her

SinkabergHansen:
Økonomisjef konsern

Se annonsen her

Flo og fjære
Politilogg